Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Επεκτείνεται ο ηλεκτρονικός φάκελος των ασθενών αλλά χωρίς …γιατρούς! Που θα εφαρμοσθεί

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Επεκτείνεται ο ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος των ασθενών αλλά χωρίς γιατρούς.

Συνεχίζει τα φιλόδοξα σχέδιά της η ηγεσία του υπουργείου υγείας για την επέκταση του ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου των ασθενών, χωρίς βέβαια να έχει εξασφαλίσει τους οικογενειακούς γιατρούς που καλούνται να τον υλοποιήσουν.

Μάλιστα σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ, της εταιρεία του δημοσίου που υλοποιεί τα «ηλεκτρονικά σχέδια» της κυβέρνησης, από σήμερα ξεκινά η χρήση του Ιατρικού Φακέλου στις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας κ.λ.π.) της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας, δηλάδη της Κρήτης.

Βέβαια στην Κρήτη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, λόγω και καταγωγής, είχε φροντίσει να εγκαινιάσει κάποιες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), ώστε το σχέδιο να μην είναι πλήρως στα …χαρτιά.
Άλλωστε οι γιατροί αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο εγχείρημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τόσο μέσω των ΤΟΜΥ όσο και μέσω του ΕΟΠΥΥ, λόγω των χαμηλών αμοιβών.

Αλλά επειδή το …παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι, το υπουργείο Υγείας καλεί τώρα τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας να εκτελέσουν τα καθήκοντα και του οικογενειακού γιατρού, όπου φυσικά θα πρέπει εκτός των άλλων να δημιουργούν και τον ιατρικό φάκελο του ασθενούς. Δείτε ΕΔΩ πως οι γιατροί των Κέντρων Υγείας γίνονται υποχρεωτικά οικογενειακοί γιατροί: «Βαφτίζουν» τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας σε Οικογενειακούς Γιατρούς! Τι προβλέπει εγκύκλιος»

Έτσι εκτός των άλλων υποχρεώσεών τους, οι γιατροί των Κέντρων Υγείας θα πρέπει να αφιερώνουν και χρόνο για τον ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο των ασθενών.

Με βάση το σχέδιο, οι οικογενειακοί γιατροί θα πρέπει να συμπληρώνουν όλα τα στοιχεία των ασθενών, το ιστορικό τους, τα οικογενειακά νοσήματα που υπάρχουν, την πρόληψη που έχουν κάνει καθώς και τα φάρμακα και τις νοσηλείες τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η διαδικασία, θα πρέπει να τηρείται συστηματικάκαθώς ο ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενούς θα τον συνδέει σε κάθε ιατρικό του βήμα.

2 σχόλια:

  1. Τι θελουν ? Φακελο? Με 3 και 0.60? Παρτε τα ....... μου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ζωα του χρΕΟΠΥΥ: αφου η Τροικα και ο Αλεξης θελουν φακελο απο τον Μαρτιο.....κοροιδευουμε και εμεις με ανακοινωσεις!!! Αλλωστε γιαυτο μας πληρωνουν 176 εκ. λειτουργικα και δεν περισσευει.....σαλιο για τους γιατρους!Για να .....κοροιδευουμε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή