Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Με αποχή από τα ραντεβού του ΕΟΠΥΥ απειλούν οι γιατροί



Το ενδεχόμενο της αποχής από τα ραντεβού και την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων (που σε αυτή την περίπτωση θα κληθούν να πληρώνουν την ιατρική επίσκεψη), αλλά και την πιθανότητα διακοπής των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ, εξετάζουν έντονα οι γιατροί.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

Αιτία, η πρόσφατη αποστολή ειδοποιητηρίων για το claw back του πρώτου εξαμήνου του 2017 στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς, εργαστήρια και πολυϊατρεία, δηλαδή των ειδοποιητηρίων για την κάλυψη της υπέρβασης που σημειώθηκε τη χρονιά που πέρασε- σε σχέση με το κλειστό κονδύλι του Οργανισμού- για τις ιατρικές επισκέψεις και πράξεις.

Την Παρασκευή συνεδρίασαν εκτάκτως οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών ενώσεων ελεύθερων επαγγελματιών (τη σύσκεψη συγκάλεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών). Σύμφωνα με τους γιατρούς, η κατεύθυνση που δόθηκε ήταν να ζητηθεί η άμεση απόσυρση του claw back, όπως επίσης και να εξεταστεί ως άμεσο μέτρο η αποχή και η διακοπή της συνεργασίας με τον Οργανισμό. Όπως σημειώνουν, η κάλυψη της δαπάνης πέραν του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει σε ποσοστό έως και 48% της αξίας της εξέτασης.

Όπως αναφέρει ενδεικτικά η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος (ΕΕΚΕ), για τα υπερηχογραφήματα το ποσοστό των επιστροφών είναι 48,38%, ενώ για τις λοιπές εξετάσεις και πράξεις (που στη περίπτωση των καρδιολόγων είναι το test κοπώσεως, το holter ρυθμού και το holter πιέσεως) φτάνει το 35,15%.

Για παράδειγμα για το triplex καρδιάς που κοστολογείται 58 ευρώ, η τελική αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ είναι 15,27 ευρώ, για το test κοπώσεως η αμοιβή από τον ΕΟΠΥΥ είναι 9,3 ευρώ ,για το Holter ρυθμού 4,1 ευρώ και το Holter πιέσεως 7,6 ευρώ. Η Ένωση προειδοποιεί μάλιστα πως εάν δεν ληφθούν μέτρα όσοι γιατροί έχουν απομείνει στη χώρα θα αναγκαστούν και αυτοί να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έστειλε επιστολή για το θέμα στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη, όπου σημειώνει πως η κοστολόγηση των νέων εξετάσεων χωρίς αντίστοιχη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και χωρίς αύξηση των ορίων των διαγνωστικών εξετάσεων θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον ιατρικό κόσμο και θα οδηγήσει σε κατάρρευση την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Για το λόγο αυτό ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υπάρξει αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ για φέτος και να πραγματοποιηθεί για το 2017 αύξηση της χρηματοδότησης των κωδικών από αδιάθετα κονδύλια και μεταφορά χρημάτων από άλλους κωδικούς. 

Αρνητικό είναι το κλίμα και στην αγορά των διαγνωστικών κέντρων και των ιδιωτικών κλινικών, που επίσης έλαβαν το "χαράτσι" του claw back για το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών, τα ποσά που θα παρακρατηθούν για επιστροφές αγγίζουν το 35,73% για τη νοσηλεία, 15,36% για την αιμοκάθαρση και 48,38% για τους υπερήχους. "Προσθέτοντας το 5% rebate επί του τιμολογίου και μεσοσταθμικά ένα 35% περικοπές από τους ιατρικούς ελέγχους, τότε οι υποχρεωτικές περικοπές ανέρχονται σε ποσοστά 75% για τη νοσηλεία, 30% για την αιμοκάθαρσης και 55% για τους υπερήχους. Τα ποσά, όπως έχουμε συμφωνήσει με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, θα κρατηθούν σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, 16,66% για κάθε επόμενη πληρωμή" σημειώνει η Ένωση.

5 σχόλια:

  1. ποιοι ελευθερεπαγγελματιες?ΑΦΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ.ΠΑΡΑΚΑΛΑΝΕ ΤΗ ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΨΙΧΟΥΛΑ.ΓΙΑΤΙ?ΕΓΩ ΔΕΝ ΞΕΡΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατι ενα Μονοπωλιο ο χρΕΟΠΥΥ κανει αθεμιτο ανταγωνισμο πουλωντας τζαμπα εν καιρω κρισης!Τωρα,γιατι πχ στην .....Καλυμνο που ειναι.....τρια εργαστηρια δεν συνεννοηθηκαν?Γιατι ειναι.....ΒΛΗΜΑΤΑ!Απλα.
      .....

      Διαγραφή
  2. ΤΙ ΤΟ ΛΕΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ?????

    ΑΜΑΝ ΠΙΑ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΖΑΜΠΑ ΜΑΓΚΕΣ.

    ΑΠΟΧΗ ΤΩΡΑ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπαταχτσιμης: δεν πειραζει,θα μας εξυπηρετησουν οι αλυσιδες για τις οποιες ......δουλευουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν τολμα κανεις .μην πιστευετε τους συλλογους .Δεν υπερασπιζονται τα ιατρικα συμφεροντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή