Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Δήλωση Μιχάλη Ψαλτάκου για το clawback των υπερήχων

Ανακοινώθηκε από τον ΕΟΠΥΥ το clawback (το ποσόν και το ποσοστό υπέρβασης του προϋπολογισμού ανά κατηγορία εξετάσεων) για το 1ο εξάμηνο του '17.

Αποτέλεσμα εικόνας για Μιχάλης ΨαλτάκοςΤο εξοντωτικό ποσοστό του 48,38 % για τους υπερήχους θίγει άμεσα τα μικρομεσαία ακτινολογικά εργαστήρια που έχουν κύρια πηγή εσόδων την εκτέλεση υπερηχογραφημάτων.

Τα μέχρι τώρα μέτρα αναχαίτισης της υπερβολικής ζήτησης, με τον εξορθολογισμό του συστήματος παραπομπής, τον περιορισμό της προκλητής και της πλασματικής ζήτησης αποδείχθηκαν ότι δεν φτάνουν, διότι είναι ανεπαρκή.

Είναι προφανής η αναγκαιότητα αύξησης του προϋπολογισμού για τις εργαστηριακές εξετάσεις.

Και αυτή όμως από μόνη της δεν αρκεί, αφού απλώς θα ισχύουν τα ίδια (προκλητή ζήτηση, πλασματικές εξετάσεις, ασύδοτη παραπεμπτικογράφηση) με μεγαλύτερο προϋπολογισμό.

Χρειάζονται αποφασιστικά μέτρα που θα χτυπούν το πρόβλημα στην πηγή του, δηλαδή στην παραπομπή και όχι στην εκτέλεση που σήμερα πληρώνει δραματικά τις ανεπάρκειες του συστήματος.

Παράλληλα, κάθε υπέρβαση του προϋπολογισμού πρέπει να βαραίνει ανα-λογικά περισσότερο τις μεγάλες υποβολές, όπως συμβαίνει σε κάθε μεγάλη κατανάλωση και όχι να επιμερίζεται με το ίδιο ποσοστό σε μικρούς και μεγά-λους.

Η πολύ θετική εξέλιξη του διαχωρισμού των κωδικών θα πρέπει να συνοδευτεί απαραίτητα και έγκαιρα με τα απαραίτητα δραστικά μέτρα περιορισμού της υπερπαραπεμπτικογράφησης πριν είναι οριστικά αργά για τα μικρομεσαία εργαστήρια που αποτελούν την συντριπτική πλειονότητα των υπαρχουσών μονάδων και έχουν απέναντί τους την αθρόα επέκταση των μεγάλων ομίλων. Η πολύ θετική επαναφορά των πληθυσμιακών κριτηρίων στην ίδρυση νέων μονάδων θα φέρει κάποιους φραγμούς σε αυτήν την αθρόα επέκταση, χωρίς να εμποδίζει την εγκατάσταση νέων μικρών μονάδων από νέους γιατρούς.

Για την παρούσα εξοντωτική υπέρβαση του κωδικού των υπερήχων (που πρακτικά σημαίνει ότι σχεδόν ένα στα δυο υπερηχογραφήματα που εκτελέ-στηκαν το πρώτο εξάμηνο του '17 ήταν χωρίς αμοιβή) αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι να καλυφθεί το μεγαλύτερο ποσοστό της από ένα ικανό ποσόν που θα πρέπει να εξασφαλίσει ο ΕΟΠΥΥ.

Η καλή θέληση υπάρχει, ως φαίνεται.

Είναι δίκαιο, να γίνει πράξη.

Μιχάλης Ψαλτάκος
Ιατρός ακτινολόγος.
Μέλος ΔΣ του ΕΟΠΥΥ.

8 σχόλια:

  1. Βρε τον Μιχάλη! Ιδιώτης -κατά τα λοιπά- ακτινολόγος, διορισμένος από την κυβέρνηση στο δσ του εοπυυ. Άντε, καλό Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για τους μικροβιολόγους ουδείς λόγος..έτσι είναι. Τα καλά και συμφέροντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κορκοδείλια δάκρυα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σκέψου να μην είχαμε και ακτινολόγο στο Δ.Σ του ΕΟΠΥΥ να μας υπερασπίζεται!!! Ρε τι ζούμε!!! Την πιο ωραία και χρήσιμη ειδικότητα την καταντήσατε κάτεργο. Λίγη τσίπα δεν έχετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κατόπιν παρεμβάσεως του βουλευτού Καλοχαιρέτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τώρα εξηγείται και η αγκαλιά σου με τον Άδωνι. Είναι το πρότυπό σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είδες για να έχεις τα μέσα? μόνο 48% clawback

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απο Μιχάλη Ψαλτάκο:
    Η παρουσία μου στον ΕΟΠΥΥ εχει νόημα όσο μπορώ να βοηθήσω στην καλώς εννοούμενη προστασία των εργαστηριακών παρόχων, μέσα σε συνθήκες κλειστού προυπολογισμού απο το ‘12 , οικονομικής δυσπραγίας και σκληρής επιτροπείας απο τους εκπροσώπους των δανειστών . Η κατάσταση ειναι δύσκολη και μόνο η ανιδιοτέλεια και διάθεση για προσφορά μπορούν να βοηθήσουν έστω και κάτ’ ολίγον , οταν οι απαιτήσεις των δανειστών ειναι εκτός πραγματικότητας ( πχ μείωση των τιμών των εργαστηριακών εξετάσεων κατα 68% ή ακομη και είσπραξη του clawback των ετών ‘12 με ‘15 χωρίς συμψηφισμο των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους απο το 10% των υποβολών) . Όσοι απο σχετικά κοντά γνώρισαν ολα αυτά ξέρουν πολυ καλά γιατί μιλάω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή