Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους
Δήμητρα Σκούφου - TA NEA
Με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναμένεται να βγουν στον "αέρα" έως το τέλος του μήνα δυο προγράμματα συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Τα προγράμματα αυτά θα στηρίξουν πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων στα πρώτα τους ψηφιακά βήματα αλλά και στην ψηφιακή τους αναβάθμιση και πρόκειται να βγουν στον "αέρα" εντός της τρέχουσας εβδομάδα στις 25 Μάιου.
Τα δύο νέα προγράμματα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης αποσκοπούν στην ενδυνάμωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, εστιάζοντας στην τεχνολογική της αναβάθμιση. Βασικό ζητούμενο είναι η ενίσχυση των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων όλων των κλάδων, με χρηματοδότηση έργων που διευκολύνουν την μετάβασή τους στην ψηφιακή εποχή, αναβαθμίζουν τις ψηφιακές τους δυνατότητες και βελτιώνουν την εξωστρέφεια τους.
Ψηφιακό άλμαΣύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, οι συγκεκριμένες δράσεις περιλαμβάνονται σε μια σειρά στοχευόμενων παρεμβάσεων που ανταποκρίνονται στην επιτακτική ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό των ελληνικών επιχειρήσεων. Οι προσκλήσεις που αναμένεται να εκδοθούν αφορούν τη δράση "Ψηφιακά Βήματα" και τη δράση "Ψηφιακό Άλμα".
Η δράση "Ψηφιακά Βήματα" είναι προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΠΑΝΕκ και ωφελούμενοι θα είναι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων
Η επιδότηση θα είναι στο 50% ενώ η διαδικασία αξιολόγησης θα γίνει με αντικειμενικά κριτήρια και με κατάταξη των επιχειρήσεων σε τέσσερις ψηφιακές βαθμίδες.
Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 7.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ και προϋπόθεση συμμετοχής του δυνητικού δικαιούχου στη δράση θα είναι να υποβάλλει επενδυτικό σχέδιο που θα τον οδηγήσει κατ’ ελάχιστον σε μία ανώτερη ψηφιακή βαθμίδα από αυτή της αρχικής κατάταξης, εκτός αν έχει καταταγεί ήδη στην ανώτατη βαθμίδα. Επιλέξιμες είναι δαπάνες που αφορούν στην προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και λειτουργία, νέων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, απαραίτητου για την λειτουργία της επιχείρησης και την εξασφάλιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Ο προμηθευόμενος εξοπλισμός θα πρέπει να είναι καινούργιος, αμεταχείριστος και στην κυριότητα της επιχείρησης. Δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες που αφορούν σε δασμούς, φόρους και τέλη αλλά δεν θα είναι επιλέξιμες και οι δαπάνες που αφορούν σε προμήθεια tablets, κινητών τηλεφώνων και τηλεοράσεων.
Λογισμικό
Επίσης επιλέξιμες θα είναι κάθε μορφής ενέργειες και δαπάνες που θα αφορούν στην προμήθεια λογισμικού και σε παραμετροποίηση αυτού, υπό τους ακόλουθους όρους:
-Το προμηθευόμενο λογισμικό να είναι καινούριο και η επιχείρηση να είναι νόμιμος κάτοχος της άδειας χρήσης αυτού.
-Η παροχή υπηρεσιών υποστήριξης είναι επιλέξιμη μέχρι ένα έτος από το χρόνο προμήθειας.
-Το κόστος παραμετροποίησης Λογισμικού/Εφαρμογών και εκπαίδευσης στη χρήση αυτών είναι επιλέξιμο ως δαπάνη μέχρι και 20% του κόστους αγοράς του λογισμικού/εφαρμογής. Σημειώνεται ότι το κόστος εκπαίδευσης είναι επιλέξιμο μόνο όταν περιλαμβάνεται στο τιμολόγιο του προμηθευτή εξοπλισμού- λογισμικού.
-Δεν θα είναι επιλέξιμη δαπάνη, οι υπηρεσίες ανάπτυξης λογισμικού που γίνεται με ίδια μέσα του δικαιούχου (ιδιοπαραγωγή λογισμικού)
-Οι Υπηρεσίες προμήθειας/χρήσης Λογισμικού υπό καθεστώς «Softwareas a Service», «cloudcomputing» ή άλλο παρεμφερές αυτού, θα είναι επιλέξιμες.
Στην περίπτωση που διατίθεται σε συνδρομητική βάση η επιλέξιμη δαπάνη θα μπορεί να καλύπτει μόνο το χρονικό διάστημα υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου. Σε περίπτωση αγοράς λογισμικού εφαρμογών που απευθύνεται σε πελατειακό κοινό, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε να εξυπηρετείται η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σύμφωνα με τα ισχύοντα διεθνή πρότυπα.
Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την υλοποίηση ηλεκτρονικού καταστήματος, αυτό πέρα από το ότι θα πρέπει να είναι σε δυο τουλάχιστον γλώσσες, πρέπει να είναι mobileresponsive και να συνοδεύεται από τα εξής λογισμικά: παραγγελιοληψίας, αποθήκης και ηλεκτρονικών πληρωμών. Επίσης θα πρέπει να είναι προσβάσιμο από τα άτομα με ειδικές ανάγκες.Επιλέξιμες είναι κάθε μορφής υπηρεσίες που παρέχονται από τρίτους που αφορούν σε:φιλοξενία (hosting, collocation, κτλ.), σύνδεση στο Διαδίκτυο, υπηρεσίες Digital marketing (google ads, facebook ads),παρουσία στα Socialmedia, υπηρεσίες ανάπτυξης ψηφιακού υλικού διαφήμισης ,υπηρεσίες μετάφρασης του περιεχομένου του ηλεκτρονικού καταστήματος ,ανάπτυξη και πιστοποίηση ψηφιακής πολιτικής ασφάλειας ,υπηρεσίες καταχώρησης, μετασχηματισμού (μεταφοράς) δεδομένων ή παραμετροποίησης λογισμικού. Τελος επιλέξιμες θα είναι και δαπάνες σχετικές με τη σύνταξη και παρακολούθηση του επενδυτικού σχεδίου.
Αναφορικά με τη δράση " Ψηφιακό Άλμα" και αυτή θα είναι προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ και ωφελούμενοι θα είναι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων. Η επιδότηση θα είναι 50% και ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου θα κυμαίνεται από 55.000 έως 400.000 ευρώ .Ο δυνητικός δικαιούχος-επιχείρηση θα πρέπει να έχει αναβαθμιστεί ψηφιακά κατά δύο τουλάχιστον βαθμίδες και συνεπώς να διαπιστώνεται ουσιαστική αλλαγή στα ψηφιακά του χαρακτηριστικά. Εξαιρούνται από την ανωτέρω υποχρέωση οι επιχειρήσεις που κατατάσσονται κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησής τους στην ανώτερη ψηφιακή βαθμίδα Β οι οποίες θα πρέπει να αναβαθμιστούν ψηφιακά κατά μία βαθμίδα, καθώς και οι επιχειρήσεις που κατατάσσονται στην ανώτατη ψηφιακή βαθμίδα. Οι επιλέξιμες δαπάνες θα αφορούν εξοπλισμό, λογισμικό, υπηρεσίες σύνταξη και παρακολούθηση επενδυτικού σχεδίου όπως και στην δράση "Ψηφιακά Βήματα".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου