Το υπουργείο δεν κάνει πίσω στη δημοσιοποίηση των όρων συνεργασίας με τους εξωτερικούς συνεργάτες.
Δημοσίευση: 1 Ιουνίου 2018
Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα - IATRONET
Πεντάωρες συναντήσεις κλείνουν καθημερινά παράγοντες από την δευτεροβάθμια περίθαλψη του ιδιωτικού τομέα με στελέχη του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να οριστικοποιήσουν το τελικό κείμενο του Νέου Νομοσχεδίου για τις ιδιωτικές κλινικές, που πλέον μετονομάζονται σε Ιδιωτικά Νοσοκομεία (όπως ορίζεται στο καινούργιο κείμενο). Σύμφωνα με καλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες, οι απαραίτητες "προσθαφαιρέσεις" θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την Τρίτη, έτσι ώστε το Νομοσχέδιο να πάει στα χέρια της τρόικας προς εξέταση και εν συνεχεία στη Βουλή για διαβούλευση και τελικώς προς ψήφιση!
Αν και σήμερα θα υπάρξει νέα συνάντηση για το θέμα, όπως μαθαίνουμε οι παλιές κλινικές θα λειτουργήσουν με ένα μεικτό σύστημα. Τι σημαίνει αυτό; Η λειτουργία τους θα συνεχίσει να ακολουθεί τα παλιά προεδρικά διατάγματα, ενώ από την άλλη θα πρέπει να προσαρμοστούν σε 20 άρθρα, από τα 50 που περιλαμβάνονται στο νέο Νομοσχέδιο.
Τα 20 αυτά άρθρα αφορούν ζητήματα γραφειοκρατικής υφής -υπάρχει δέσμευση από την πλευρά του Υπουργείου ότι ένα νέο τμήμα θα μπορεί να προστίθεται μέσα σε μία ημέρα, όταν σήμερα χρειάζονται 6 μήνες, ενώ για τη λειτουργία κλινικής απαιτείται πάνω από ένας χρόνος- ενώ ορίζεται και το minimum των κλινών (30). Παράλληλα, σε ένα άρθρο από τα 20 επαναπροσδιορίζεται ο όρος αυτόνομο- αυτοτελές (1 συγκρότημα κτιρίων που μπορεί να επικοινωνεί νόμιμα και να υπάρχει ελεύθερη διέλευση ασθενών, προσωπικού κ.λπ.)
Πού δεν τα βρίσκουν....
1) Με όλους τους εξωτερικούς συνεργάτες θα πρέπει να υπάρχει ιδιωτικό συμφωνητικό με τους όρους συνεργασίας (οικονομικούς) το οποίο θα κατατίθεται στην Περιφέρεια προς έγκριση. Παρά το ότι οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών προσπάθησαν να μην ισχύσει αυτό το άρθρο, η πλευρά του Υπουργείου είναι ανένδοτη και τελικά έχει συμπεριληφθει στο τελικό Νομοσχέδιο.
2) Το Υπουργείο ζητά όλες οι κλινικές να αναρτήσουν στις ιστοσελίδες τους τιμοκατάλογο με τις παρεχόμενες υπηρεσίες και μάλιστα σε μορφή PDF για να υπάρχει η δυνατότητα εκτύπωσης. Η πλευρά των ιδιωτικών κλινικών θεωρεί ότι κάτι τέτοιο υποβαθμίζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
3) Να υπάρξει σαφής προσδιορισμός σε ποιες περιπτώσεις ο κλινικάρχης είναι υπεύθυνος απέναντι στο νόμο. Το νέο νομοσχέδιο ορίζει ότι κάποιος, για να έχει άδεια λειτουργίας κλινικής και να είναι ο νόμιμος εκπρόσωπός της πρέπει να μην έχει καταδικαστεί πάνω από 1 έτος για πλημμέλημα, να μην του έχει ασκηθεί δίωξη για κακούργημα και να μην του έχει ασκηθεί δίωξη για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Το τελευταίο αυτό σημείο (ναρκωτικά) είναι και το αγκάθι μεταξύ των συζητήσεων των συμβαλλομένων μερών, καθώς από την πλευρά των ιδιωτικών κλινικών ισχυρίζονται ότι σε περίπτωση που μία ένεση χαθεί είτε από λάθος χρήση είτε από λανθασμένη απογραφή του επιβαρύνει με ποινικό αδίκημα.
4) Με δεδομένη την κοινή αντιμετώπιση όλων των κλινικών, η πλευρά των επιχειρηματιών έχει ζητήσει να συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο άρθρο για τη δυνατότητα λειτουργίας παιδοχειρουργικών τμημάτων (νοσηλεία κάτω των 14 ετών) και από τις νέες μονάδες, όπως ισχύει για τις παλιές. Το θέμα είναι σε εκκρεμότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου