Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

Ρ. Δούρου: Από τον Μάρτιο έχουν ξεκινήσει οι ψεκασμοί για την πρόληψη του ιού του Δ. Νείλου



Η Περιφέρεια Αττικής διενεργεί ψεκασμούς από εδάφους και αέρος από τον Μάρτιο για την πρόληψη του κινδύνου από τον ιό του Δυτικού Νείλου, διαβεβαιώνει η περιφερειάρχης Αττικής Ρένας Δούρου, σε επιστολή της προς τους 66 δημάρχους της Περιφέρειας Αττικής.

«Από τον Μάρτιο η Περιφέρεια Αττικής διενεργεί ψεκασμούς από εδάφους και αέρος για την πρόληψη του κινδύνου από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ενώ με έκτακτες δράσεις στο αστικό κομμάτι του Δήμου Μεγάρων όπου εμφανίστηκαν κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, καταπολεμά τις προνύμφες και τα ακμαία κουνούπια», επισημαίνει η περιφερειάρχης σε επιστολή της προς τους 66 δημάρχους της Περιφέρειας Αττικής, από την περασμένη Δευτέρα.

Ενημερώνει, ότι όπως κάθε χρόνο την τελευταία τριετία έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες προβλεπόμενες ενέργειες, ενώ για την προσεχή (2018 - 2020), έκανε συμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων ευρώ, κατόπιν διεθνών διαγωνισμών. Από τον Μάρτιο οι Διευθύνσεις υγειονομικών Ελέγχων και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας υλοποιούν πρόγραμμα ψεκασμών στις περιοχές ευθύνης της όπως είναι οι οικολογικά προστατευόμενες και περιαστικά όλων των Δήμων.

Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 8 κύκλοι-εφαρμογές στις επιλεχθείσες περιοχές και 9 στις περιοχές της Δυτικής Αττικής, Πειραιά και Νήσων. Στο ευρύτερο αστικό κομμάτι του Δήμου Μεγάρων όπου εμφανίστηκαν κρούσματα του ιού, έχουν πραγματοποιηθεί και έκτακτες δράσεις, όπως είναι η επέκταση του δικτύου τοποθέτησης παγίδων για την συλλογή ακμαίων κουνουπιών και στοχευμένοι υπολειμματικοί ψεκασμοί σε ευαίσθητα σημεία, κ.α. με σκοπό τόσο την καταπολέμηση των προνυμφών αλλά και των ακμαίων κουνουπιών. Παράλληλα, έχουν εκδοθεί και αναρτηθεί οδηγίες προς τους πολίτες για τα ατομικά μέσα προστασίας και τον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής που υπάρχουν στις κατοικίες.

Ειδικότερα, στην επιστολή προς τους δημάρχους η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα με αφορμή δηλώσεις του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργου Πατούλη, περί «υγειονομικής κρίσης» και «μη σωστών μέτρων» αντιμετώπισης από πλευράς Περιφέρειας και υπουργείου Υγείας, η περιφερειάρχης χαρακτηρίζει το διακύβευμα της δημόσιας υγείας «ιδιαίτερα σημαντικό» για να επιδέχεται δηλώσεις ή ανακοινώσεις που «το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν ανακριβείς εντυπώσεις».

Χαρακτηρίζει κρίσιμα τα μέτρα πρόληψης δηλώνοντας ότι η Περιφέρεια «έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες προβλεπόμενες ενέργειες» ότι «και φέτος, εγκαίρως», σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, δίνεται κοινός αγώνας -Περιφέρειας και Δήμων-, εναντίον του φαινομένου που δυστυχώς αφορά και άλλες χώρες.

Προλογίζοντας την επιστολή η περιφερειάρχης διευκρινίζει ότι αφορμή της αποστολής της (την 20η Αυγούστου) στάθηκαν «όσα είδαν το φως της δημοσιότητας» μετά τις σχετικές διαδοχικές ανακοινώσεις της ΚΕΔΕ, του ΙΣΑ και της ΠΟΕΔΗΝ, τονίζοντας παράλληλα πως «η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να μετατραπεί «ούτε σε αρένα ούτε σε αίθουσα δικαστηρίου, με τους αιρετούς στη θέση του κατηγορούμενου» και ότι ο ρόλος των δύο βαθμών της είναι η προαγωγή της συνεργασίας προς όφελος των πολιτών.

Κλείνει δε, καλώντας τους δημάρχους να συνεχίσουν την «αρμονική και αποτελεσματική» μέχρι σήμερα συνεργασία τους, απέναντί στο «σύνθετο αυτό φαινόμενο, που «απαιτεί υπεύθυνη, έγκυρη ενημέρωση, συνεχή κινητοποίηση και παρεμβάσεις σε όλες τις εστίες», καθώς «κοινός στόχος είναι πάνω από όλα η προστασία της υγείας μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, χωρίς κινήσεις δημιουργίας ψευδών εντυπώσεων».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου