Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Έρχεται … φθινοπωρινός «πυρετός» στην Υγεία

Tης Γεωργίας Σκιτζή - Healthweb.gr

Δύσκολος προδιαγράφεται ο Σεπτέμβρης για το χώρο της Υγείας, δεδομένου ότι οι προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Υγείας για τη σύσταση της Νέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κάθε άλλο παρά από επιτυχία στέφονται. Και αυτό γιατί ο αριθμός των οικογενειακών γιατρών είναι ασθενικός, με αποτέλεσμα η εξυπηρέτηση των πολιτών να αρχίσει σε πολλές εκ των περιπτώσεων να μετατρέπεται σε … οδύσσεια.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους

Αντί για 239 τοπικές μονάδες Υγείας όπως προβλέπονται από το σχεδιασμό της νέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μόνο 94 λειτουργούν. Στις ΤΟΜΥ αυτές έχουν εγγραφεί 80.000 πολίτες, συνεπώς λιγότεροι από 1.000 πολίτες ανά μονάδα όταν θα έπρεπε να ανέρχονται για μια ικανή κάλυψη σε 10-12.000 ανά μονάδα.

Την περίοδο 2004-2009, οι δημόσιες δαπάνες υγείας και ειδικά για φάρμακα είχαν κυριολεκτικά εκτροχιαστεί. Συνεπώς με τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι αδύνατον να καλυφθεί το σύνολο του πληθυσμού.

Πέραν όμως της προσπάθειας του να σταματήσει το σύστημα υγείας στην Ελλάδα να είναι νοσοκομειοκεντρικό, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί έναντι των δανειστών και σε μια σειρά ακόμη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων όπως: 

α) Η εφαρμογή νέου συστήματος χρηματοδότησης στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και του ιδιωτικού τομέα με βάση το σύστημα DRG’s. Το μέτρο είχε ενταχθεί στο Μνημόνιο από το 2012, αλλά ουσιαστικά πράξη έχουν γίνει μόνο επιτροπές και μελέτες. Μετά από συνεχείς παρατάσεις και αναβολές, η σημερινή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι το νέο σύστημα θα αρχίσει να εφαρμόζεται το 2019.

Β) Το μέτρο της αξιολόγησης τεχνολογιών Υγείας το οποίο εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, οι οποίες αξιολογούν νέα φάρμακα και μεθόδους πριν καλύψουν το κόστος. Πρόσφατα, η κυβέρνηση έφτιαξε μία επιτροπή υπό τον υπουργό Υγείας για το σκοπό αυτό και μένει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα

Γ) Ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ο λεγόμενος «ηλεκτρονικός φάκελος υγείας», ο οποίος θα περιλαμβάνει στοιχεία για την υγεία κάθε πολίτη και 

Δ) Έλεγχος της κατανάλωσης φαρμάκων. Είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν με αυστηρότητα πρωτόκολλα διαχείρισης των ασθενειών.

Μένει να δούμε στην πράξη κατά πόσο οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα στηθούν σε στέρεες βάσεις, ώστε να καταφέρουν να αποδώσουν και να βελτιωθεί η δημόσια Υγεία στην Ελλάδα, επ΄ωφελεία των πολιτών!

3 σχόλια:

  1. Ε) Επίσης στα Λεωφορεία να εισέρχεστε από την μπροστινή πόρτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι μεταρρυθμισεις και κούφια λόγια? Μια κυβερνηση που ΜΙΣΕΙ την ιδιωτικη πρωτοβουλια και προσλαμβανει οικογενειακους γιατρους τα διποδα καυκασια γεροντια και τους απανταχου δυστυχισμενους, τι τυχει μπορει ναχει ο θεσμος του οικογενειακου, τι τυχη μπορει ναχει αυτη η κυβέρνηση???

    ΑπάντησηΔιαγραφή