Από Ρούλα Τσουλέα - IATROPEDIA
Δραματική αύξηση παρατηρείται στα κρούσματα ιλαράς σε όλο τον κόσμο, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Η ιλαρά εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς στον πλανήτη. Τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 300% το πρώτο τρίμηνο του 2019, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2018. Και έπεται συνέχεια, εάν δεν αντιστραφεί το αντιεμβολιαστικό κίνημα που αφήνει απροστάτευτα τα μικρά παιδιά.
Όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το πρώτο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς 170 χώρες ανέφεραν στις υπηρεσίες του συνολικά 112.163 κρούσματα. Ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν τετραπλάσιος από τον αντίστοιχο του 2018. Και αυτό, διότι πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο είχαν αναφερθεί μόλις 28.124 κρούσματα σε 163 χώρες του κόσμου.
Ακόμα χειρότερα, ο εφετινός αριθμός πιστεύεται ότι αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου. Συνήθως αναφέρονται στον ΠΟΥ μόνο το ένα στα 10 κρούσματα. Επομένως, ο αληθινός αριθμός μπορεί να είναι πολλαπλάσιος.
«Παρότι ο αριθμός αυτός είναι προκαταρκτικός και επομένως ατελής, δείχνει μια ξεκάθαρη τάση», αναφέρει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του. «Πολλές χώρες αντιμετωπίζουν μεγάλες εξάρσεις ιλαράς και σε όλες τις περιοχές του κόσμου παρατηρείται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων».
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή τη στιγμή επιδημίες σε πολλές χώρες. Μεταξύ άλλων, επιδημίες έχουν η Δημοκρατία του Κονγκό, η Αιθιοπία, η Γεωργία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, η Μαδαγασκάρη, η Μιανμάρ (Βιρμανία), οι Φιλιππίνες, το Σουδάν, η Ταϋλάνδη, η Ουκρανία κ.λπ.
Οι επιδημίες σε αυτές τις χώρες προκαλούν πολλούς θανάτους. Οι περισσότεροι από αυτούς αφορούν μικρά παιδιά.
110.000 θάνατοι από ιλαρά το 2017
Η ιλαρά είναι μία από τις πιο λοιμώδεις (μεταδοτικές) νόσους του κόσμου και μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά σοβαρή. Το 2017 υπολογίζεται ότι προκάλεσε σχεδόν 110.000 θανάτους σε όλο τον κόσμο.
Ακόμα και στις προηγμένες χώρες παρατηρούνται επιπλοκές σε ποσοστό έως και το 25% των ασθενών. Οι επιπλοκές μπορεί να τους αφήσουν με μόνιμη αναπηρία, αφού συμπεριλαμβάνουν εγκεφαλικές βλάβες, τύφλωση και απώλεια ακοής.
Τα καλά νέα είναι ότι η ιλαρά μπορεί να αποφευχθεί. Απαιτούνται δύο δόσεις του εμβολίου ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς το οποίο είναι ιδιαίτερα ασφαλές και αποτελεσματικό. Ωστόσο οι πολέμιοι των εμβολίων δεν ακούνε τίποτα. Έτσι, τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών παραμένουν χαμηλά.
Είναι ενδεικτικό ότι η παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη με την πρώτη δόση του εμβολίου έχει «κολλήσει» εδώ και χρόνια στο 85% των παιδιών. Η δεύτερη δόση βρίσκεται στο 67%. Απαιτείται όμως κάλυψη κατά 95% για να αποφευχθούν οι επιδημίες.
Χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη
Η συνέπεια είναι να καταγράφονται επιδημίες ακόμα και σε χώρες με συνολικώς υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης. Αυτή είναι, λ.χ., η περίπτωση κρατών όπως οι ΗΠΑ, η Ταϋλάνδη και η Τυνησία, τονίζει ο ΠΟΥ. «Η νόσος εξαπλώνεται τον τελευταίο καιρό ραγδαία στις ομάδες των ανεμβολίαστων πολιτών (σε αυτές)», αναφέρει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα αναγκάστηκε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ορισμένες περιοχές του Μπρούκλιν, όπου τα κρούσματα ιλαράς αυξάνονται ασταμάτητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου