Συντάκτης: Virus
Ερώτηση για το ρυθμιστικό πλαίσιο σχετικά με τη διεξαγωγή Ιατρικών Συνεδρίων, Επιστημονικών Εκδηλώσεων και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων κατέθεσαν προς τον Υπουργό Υγείας βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Εννέα βουλευτές αφήνουν αιχμές για την απόφαση του Υφυπουργού Υγείας κ. Κοντοζαμάνη στις 13 Αυγούστου, με την οποία ανακλήθηκε η Εγκύκλιος 19-6-2019, Αρ.Πρωτ. Γ5α/Γ.Π. οικ.46754 του Υπουργείου Υγείας.
Κατόπιν εισήγησης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας ( ΚΕΣΥ, η εν λόγω εγκύκλιος ρύθμιζε το τοπίο της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης και των ιατρικών συνεδρίων στη χώρα.
Οι κ.κ. Ανδ.Ξανθός Ανδρέας, Ανδ. Μιχαηλίδης, Π.Πολάκης, Μ.Τζούφη, Ειρ.Αγαθοπούλου, Ν.Ηγουμενίδης, Σ.Παπαδόπουλος, Φ.Καρασαρλίδου και Αλ. Μεϊκόπουλος κάνουν λόγο για «πολλαπλές στρεβλώσεις και προβλήματα και ότι συνέβαλλε στις γνωστές παθογένειες του Συστήματος Υγείας ( αδιαφανής διαχείριση κονδυλίων, προκλητή ζήτηση και κατευθυνόμενη συνταγογράφηση φαρμάκων, καταστρατήγηση των κανόνων της τεκμηριωμένης ιατρικής κλπ)».
Ειδικότερα, χαρακτηρίζουν την απόφαση του Υφυπουργού Υγείας «αναιτιολόγητη».
Μάλιστα, διερωτώνται «ποιοι λόγοι την επέβαλαν ή ποια συμφέροντα την υπαγόρευσαν» και υποστηρίζουν ότι το επιχείρημά του ότι «δεν προηγήθηκε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, δεν ισχύει».
Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι η ρύθμιση που εισηγήθηκε το ΚΕΣΥ ήταν αντικείμενο διετούς διαβούλευσης με τις Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες και τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας και των προμηθευτών ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού – υλικών.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνεται ότι η εγκύκλιος έβαζε για πρώτη φορά «διαφανείς κανόνες και περιορισμούς σε ένα πεδίο προκλητικά ασύδοτο και μοναδικό διεθνώς ( 1300 Ιατρικές Εταιρείες χωρίς πιστοποίηση, 900 ιατρικά συνέδρια το χρόνο χωρίς κριτήρια και εχέγγυα αξιοπιστίας )».
Η εγκύκλιος κινούνταν, σύμφωνα με τους βουλευτές, στον άξονα «της εφαρμογής του ν.4600/2019 που μετέφερε την αρμοδιότητα έγκρισης των Ιατρικών Συνεδρίων από τον ΕΟΦ στο ΚΕΣΥ, δίνοντας προτεραιότητα την πιστοποίηση της επιστημονικής εγκυρότητας και τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση τους».
Επαναρρύθμιση θεωρούν οι ερωτώντες βουλευτές ότι χρειάζεται ο εν λόγω χώρος με τη θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων έγκρισης και προδιαγραφών διοργάνωσης και χρηματοδότησης κάθε δραστηριότητας.
Η εκπαίδευση των γιατρών δεν εμπίπτει σε κάποια ειδική μορφή τουρισμού ή άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, κατά τα λεγόμενά τους, αλλά πρόκειται για την πιστοποιημένη ανανέωση της ιατρικής γνώσης και στην εφαρμογή κανόνων τεκμηριωμένης ιατρικής .
Χαρακτηριστικά οι βουλευτές υπενθυμίζουν ότι «το ΚΕΣΥ είναι ο αρμόδιος, εποπτευόμενος από το Υπουργείο Υγείας, δημόσιος φορέας για την εκπαίδευση των γιατρών της χώρας και διαθέτει, από τη σύνθεση του, την επιστημονική εγκυρότητα και αξιοπιστία για τον έλεγχο της ποιότητας των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων».
Στο πλαίσιο της ερώτησης οι βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν εάν ο υπουργός Υγείας «σκοπεύει να επανεξετάσει το περιεχόμενο της εγκυκλίου που ανακλήθηκε και να εισηγηθεί ένα διαφορετικό πλαίσιο κανόνων και ρυθμίσεων ή στόχος είναι η διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος σε σχέση με τα Ιατρικά Συνέδρια ;».
Πληροφορίες ζητούν ακόμη για τις προθέσεις σχετικά με το ΚΕΣΥ, την πιθανή κατάργηση του «θεσμοθετημένου επιστημονικού οργάνου που εισηγείται τεκμηριωμένα στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επί θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας του Συστήματος Υγείας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου