Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Ξεκινά σε λίγες ημέρες ο διάλογος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με ιδιώτες μεγάλων εταιρειών που διαθέτουν διαγνωστικά μηχανήματα, προκειμένου να ξεκινήσει πιλοτικά το σύστημα των Συμπράξεων του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ), σύμφωνα με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του HealthReport.gr.
Με βάση το σχέδιο της κυβέρνησης σε τρία μεγάλα νοσοκομεία θα τοποθετηθούν διαγνωστικά συστήματα τα οποία δεν θα αγορασθούν, αλλά θα τοποθετηθούν από ιδιωτικές εταιρείες, με μία οικονομική συμφωνία με το ΕΣΥ. Οι ασθενείς θα πραγματοποιούν κανονικά δωρεάν τις εξετάσεις τους. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός: «Μητσοτάκης: Ξεκινά η πιλοτική συνεργασία τριών νοσοκομείων με τον ιδιωτικό τομέα! Όλες οι λεπτομέρειες»
Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχει καταλήξει ακόμη σε ποια νοσοκομεία θα τοποθετηθούν τα μηχανήματα. Ωστόσο πηγές τονίζουν ότι στην τελευταία σύσκεψη αποφασίσθηκε να είναι δύο νοσοκομεία της Αττικής το ένα της 1ης ΥΠΕ και το άλλο της 2ης ΥΠΕ καθώς και ένα νοσοκομεία της περιφέρειας. Δείτε ΕΔΩ τι έγινε στη σύσκεψη: «Αλλεπάλληλες συσκέψεις στο υπουργείο Υγείας για αλλαγές σε νοσοκομεία, προσλήψεις, ΕΚΑΒ και ΣΔΙΤ! Τι αποφασίσθηκε»
Πάντως αναμένεται να επιλεγούν νοσοκομεία που αυτή τη στιγμή χρειάζονται βαριά μηχανήματα όπως μαγνητικό ή αξονικό τομογράφο κ.λ.π. και δεν διαθέτουν ή είναι χαλασμένα. Βασικό κριτήριο θα είναι επίσης εάν για κάποιο λόγο υπάρχει σημαντική καθυστέρηση για την πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων με αποτέλεσμα οι ασθενείς να οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα θέλοντας και μη και να ταλαιπωρούνται καθημερινά.
Η διαδικασία και η συμφωνία
Ο διάλογος με τις κατασκευάστριες εταιρείες, πολυεθνικές στο σύνολό τους, έχει προγραμματισθεί με διαδικασίες εξπρές, καθώς θα πρέπει αν είναι εφικτό να ξεκινήσει πιλοτικά η συνεργασία ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο, όπως έχει δεσμευτεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ωστόσο δεν πρόκειται για εύκολη υπόθεση μια που για τον καθορισμό των κριτηρίων και των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την προμήθεια των μηχανημάτων στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και για τη διαγωνιστική διαδικασία, χρειάζεται χρόνος.
Πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι ακόμη δεν έχει προκύψει το ακριβές χρηματοδοτικό μοντέλο που θα ακολουθηθεί με τα ΣΔΙΤ στο δημόσιο σύστημα, κάτι που αναμένεται να προκύψει από τις συνομιλίες με τις κατασκευάστριες εταιρείες.
Οι επιλογές πάντως είναι πολλές ενώ πρόκειται να ακολουθηθεί η πιο συμφέρουσα για τα νοσοκομεία, ώστε να αποτελεί μία πιο φθηνή λύση σε σχέση με το αν αγοράζονταν μηχανήματα από το ΕΣΥ.
Ένα από τα σενάρια που σκέφτονται στο υπουργείο Υγείας είναι να υπάρξει μίσθωμα δεκαετίας, με συγκεκριμένο ποσό που θα διαθέσει το δημόσιο στην ιδιωτική εταιρεία για την «ενοικίαση» του μηχανήματος.
Στην περίπτωση αυτή το μίσθωμα θα είναι συγκεκριμένο. Ένα άλλο σενάριο που εξετάζεται – όπως σημειώνουν υψηλόβαθμες πηγές του HealthReport.gr είναι να υπάρξει συμφωνία μηνιαία με συγκεκριμένο αριθμό επιτρεπόμενων εξετάσεων που θα είναι στο «πακέτο». Πάνω από τον αριθμό αυτό το Νοσοκομείο θα πρέπει να καταβάλει επιπλέον κονδύλια στην εταιρεία.
Το μόνο βέβαιον είναι ότι τα μηχανήματα θα τοποθετηθούν και θα συντηρούνται με την ευθύνη των ιδιωτικών εταιρειών, οι οποίες και θα παράσχουν στο ΕΣΥ το απαραίτητο τεχνικό προσωπικό για την κάλυψη των όποιων προβλημάτων. Αλλά τις διαγνωστικές εξετάσεις θα τις πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου οι οποίοι και θα έχουν κανονικά την ευθύνη όπως και σήμερα.
Κάπου πήρε το αυτί μου ότι οι ιδιώτες θα εξοπλίσουν με δικά τους χρήματα τα Νοσοκομεία, θα πληρώσουν με δικά τους χρήματα τους ιατρούς που θα δουλεύουν, θα πληρώσουν με δικά τους χρήματα αναλώσιμα και έξοδα συντήρησης και το κράτος θα προσφέρει στον πολίτη δωρεάν ιατρικές εξετάσεις και υπηρεσίες και θα εισπράξει από τους ιδιώτες claw back και rebate επί των ποσών που αυτοί ξόδεψαν!
ΑπάντησηΔιαγραφή