Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA
Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιεί σήμερα Δευτέρα 3/2 στο Υπουργείο Υγείας, το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας (ΕΣΥΔΥ), με τη συμμετοχή του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και κορυφαίων επιστημόνων. Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Με σκοπό την καλύτερη θωράκιση της χώρας από την απειλή του κοροναϊού, η οποία έχει αρχίσει να κυκλώνει και τη χώρα μας, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του αρμόδιου φορέα για τη διαχείριση κρίσεων στην Υγεία, του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας (ΕΣΥΔΥ).
Στη σύσκεψη προεδρεύει ο γεν. γραμ. Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος, ενώ συμμετέχουν ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας και πολλοί επιστήμονες, πρόεδροι Ιατρικών Σχολών και καθηγητές Πανεπιστημίου.
Στόχος της συνεδρίασης του ΕΣΥΔΥ είναι η γνωμοδότηση σε θέματα αξιολόγησης κινδύνων και η διαμόρφωση προτάσεων σε θέματα στρατηγικής για τη Δημόσια Υγεία. Επί της ουσίας, θα τεθεί επί τάπητος το Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση του κινδύνου από τον νέο κοροναϊό της Κίνας. Εάν κριθεί απαραίτητο από τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση, αναμένεται να ληφθούν επιπλέον μέτρα ή να γίνουν και άλλες παρεμβάσεις.
Δείτε επίσης: Συνάντηση Κικίλια – Μητσοτάκη στο Μαξίμου: «Για τον κοροναϊό υπάρχει εγρήγορση και έχουμε σχέδιο»
Α. Εξαδάκτυλος: “Είναι μικρές στατιστικά οι πιθανότητες να έχουμε πρόβλημα – Είμαστε, όμως, προετοιμασμένοι”
Μιλώντας στο iatropedia.gr, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος συμμετέχει σήμερα στη σύσκεψη του ΕΣΥΔΥ, είναι καθησυχαστικός:
“Είμαστε προετοιμασμένοι. Η ανησυχία είναι στο πλαίσιο της προετοιμασίας για κάθε ενδεχόμενο, αλλά ο κίνδυνος στατιστικά είναι μικρός. Να σκεφτείτε στην Ελλάδα έχουν πεθάνει πεθάνει αυτή τη στιγμή 27 άνθρωποι από γρίπη. Αυτοί οι 27 Έλληνες που πέθαναν από τη γρίπη θα αντιστοιχούσαν σε 3.800 Κινέζους που πέθαναν από τον κορωνοϊό. Στην Κίνα πέθαναν από τον κορωνοϊό 300 κι αυτό στην Ελλάδα αντιστοιχεί σχεδόν σε 2 Έλληνες που χάθηκαν από τη γρίπη. Με τον ιό Έμπολα ξοδέψαμε πολλά εκατομμύρια και η πιθανότητα να είχαμε κρούσμα θανατηφόρο του ιού, ήταν στατιστικά, 1 στα 12 εκατομμύρια. Δηλαδή όση είναι η πιθανότητα να σε χτυπήσει κεραυνός στην Πλατεία Συντάγματος. Και δεν είχαμε κανένα κρούσμα Έμπολα. Άρα τι κάνουμε; Γιατί ανησυχούμε;”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΙΣ.
Δείτε τον συγκριτικό πίνακα θνητότητας και μεταδοτικότητας μεταξύ νέου κοροναϊού και SARS, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:
Κικίλιας: “Είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση του κοροναϊού – Έχουμε σχέδιο”
Το επιχειρησιακό σχέδιο της χώρας για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος του κοροναϊού της Κίνας παρουσίασε την Παρασκευή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Το Σχέδιο Δράσης είναι πολυεπίπεδο και προβλέπει τη συμμετοχή και τη συνεργασίας πολλών φορέων του Υπουργείου Υγείας. Επίσης, προσαρμόζεται ανάλογα με τα νέα δεδομένα, αλλά και τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με τον οποίο οι αρμόδιοι φορείς έχουν καθημερινή επικοινωνία.
Το Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση κρουσμάτων κοροναϊού, πριν από δύο ημέρες αναβαθμίστηκε με απόφαση του Υπουργείου Υγείας και με τη συνεργασία του ΕΟΔΥ, της γ.γ. Δημόσιας Υγείας, των Υγειονομικών Περιφερειών και του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ.
Μετά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ), ορίστηκαν 13 νοσοκομεία αναφοράς πανελλαδικά, στα οποία υπάρχουν θάλαμοι απομόνωσης και σε κάθε ΥΠΕ τουλάχιστον ένας θάλαμος αρνητικής πίεσης.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας, υπάρχει επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές για το προσωπικό των νοσοκομείων και όλα τα πληρώματα του ΕΚΑΒ. Ταυτόχρονα, έχουν οριστεί τα κέντρα εργαστηριακής διάγνωσης.
Επίσης, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής ετοιμότητας, πραγματοποιούνται ασκήσεις προσομοίωσης για πιθανό εισαγόμενο κρούσμα του νέου κοροναϊού στα νοσοκομεία αναφοράς, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ.
Η προετοιμασία για το ενδεχόμενο εισαγωγής και νοσηλείας ύποπτου κρούσματος του νέου κοροναϊού γίνεται σε 3 άξονες: Στις Πύλες εισόδου της χώρας, στους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και με Ενημέρωση του κοινού.
Δείτε όλο το σχέδιο - Κοροναϊός: Αυτό είναι το επιχειρησιακό σχέδιο της Ελλάδας για την αντιμετώπισή του
Ανησυχία στην Κίνα και για την γρίπη των πτηνών Η5Ν1
Εντωμεταξύ, την ώρα που σχεδόν ολόκληρη η επαρχία Χουμπέι της Κίνας βρίσκεται στην μεγαλύτερη καραντίνα που έχει γνωρίσει ποτέ η ανθρωπότητα, με τους σχεδόν 60 εκατομμύρια κατοίκους της να βρίσκονται κλεισμένοι στα σπίτια τους και τον ιό να σαρώνει αφήνοντας πίσω του νεκρούς και κρούσματα, στην Κίνα εμφανίστηκε και νέα εστία μόλυνσης. Αυτή τη φορά από τη γρίπη των πτηνών. Πρόκειται για μια νόσο που επηρεάζει κυρίως τα πουλερικά, αλλά μπορεί να αποβεί θανατηφόρα και για τους ανθρώπους.
Το κινεζικό Υπουργείο Γεωργίας δήλωσε μέσα στο σαββατοκύριακο, ότι στην επαρχία Χουνάν (συνορεύει με την επαρχία Χουμπέι, στην οποία βρίσκεται η πόλη Γουχάν - επίκεντρο της επιδημίας του κοροναϊού) εξαπλώνεται η θανατηφόρος γρίπη των πουλερικών, η οποία ανάγκασε τις αρχές να προχωρήσουν σε σφαγή σχεδόν 18.000 πουλερικών.
Η τελευταία επιδημία της γρίπης των πτηνών στην Κίνα σημειώθηκε τον περασμένο Απρίλιο. Η πρόσφατη εντοπίστηκε σε αγρόκτημα της πόλης Σαογιάνγκ, όπου απομονώθηκε ανάμεσα σε 7.850 πτηνά ο ιός της γρίπης Η5Ν1. Περισσότερα από τα μισά κοτόπουλα πέθαναν από τη νόσο, ενώ οι υγειονομικές αρχές χαρακτήρισαν το στέλεχος που εντοπίστηκε, ως “εξαιρετικά παθογόνο”.
Παρά το γεγονός ότι η γρίπη των πτηνών αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο για τα πουλερικά παρά για τους ανθρώπους - καθώς δεν μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο – ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επεσήμανε τον κίνδυνο σε όλες τις χώρες. Όπως δήλωσαν οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ, ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί και να πάρει μορφή πιο μεταδοτική στον άνθρωπο, ικανή να προκαλέσει πανδημία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου