– Συνέντευξη της Καρδιολόγου, Ευαγγελίας Ζαχαριόγλου
Συνέντευξη παραχώρησε στο imerazante.gr η Καρδιολόγος, Επιμελήτρια Α, Ευαγγελία Ζαχαριόγλου η οποία έχει εργαστεί πολλά χρόνια στο Γ.Ν. Ζακύνθου και ήθελε να εκθέσει τις απόψεις της.
Η κα. Ζαχαριόγλου, τόνισε:
«Είμαι καρδιολόγος επιμελήτρια Α στο Νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ» και έχω έρθει στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου για να βοηθήσω καθώς μου το ζήτησε το Υπουργείο και ο Διοικητής, ο κ. Ραγκούσης, με τον οποίο έχω πολύ καλές σχέσεις.
Αρχικά, στο νοσοκομείο Ζακύνθου έχω εργαστεί περίπου 6 χρόνια ως μόνιμη, ως αγροτικός και ως επικουρική με απόσπαση. Προ ημερών μου ζητήθηκε να βοηθήσω στο πρόγραμμα της καρδιολογικής κλινικής που λόγω κορονοιού, αυξήθηκαν οι ανάγκες. Δέχτηκα αμέσως και με χαρά!
Είμαι στη Ζάκυνθο 10 ημέρες και έχω κάνει κάποιες εφημερίες. Υπάρχει αρκετός φόρτος εργασίας αλλά το προσωπικό, νοσηλευτικο και ιατρικο , κάνει μεγάλες προσπαθειες. Ως τουριστικός προορισμός κυρίως Άγγλων, τους καλοκαιρινούς μήνες επιδέχεται ακόμη μεγαλύτερη πίεση με το ίδιο προσωπικό.
Και εδώ θα ήθελά να πω ότι κάποια μέτρα ίσως ανακούφιζαν το νοσοκομείο και αύξαναν την παροχή υπηρεσιών υγείας.
1. Να δοθούν περισσότερα κονδύλια, όπως όλοι λένε, αλλά κατά βάση να υπάρχει έμψυχο δυναμικό. Δηλαδή, γιατροί και νοσηλευτές. Στην παρούσα φάση βλέπουμε ότι είμαστε μέσω πανδημίας και βλέπουμε το «κόκκινο» γι αυτό το νησί.
2. Ενεργή συμμετοχή του δήμου. Ακόμη και ο Δήμος μπορεί να βοηθήσει. Π.χ. ήρθα εγώ να βοηθήσω. Για να έρθω όμως θέλω ένα κίνητρο. Να προσπαθήσουμε να προσελκύσουμε γιατρούς προσφέροντάς τους κατοικία. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα σοβαρό κίνητρο για τους συναδέλφους για να προτιμήσουν τη Ζάκυνθο. Εγώ έχω εργαστεί απεριόριστα για το νοσοκομείο με αυταπάρνηση και με όλες μου τις δυνάμεις. Όμως, και ενώ υπήρχε στο παρελθόν ανάγκη από καρδιολόγο, δεν υπήρξε αρκετή υποστήριξη για να διευκολυνθεί η διαμονή μου.
3. Επιστημονικά κίνητρα και δεν εννοώ μόνο από τη Διοίκηση, αλλά και από το ιατρικό προσωπικό. Ενας γιατρός που είναι στα πρώτα του βήματα, έχει όνειρα και πολλές φιλοδοξίες. Οι έμπειροι γιατροί θα πρέπει να τον στηρίξουν και με το εκπαιδευτικό τους έργο να του δώσουν τα κίνητρα για να αποδώσει στα νέα του καθήκοντα.
4. Ακεραιότητα. Έχω γίνει μάρτυρας λυπηρών γεγονότων στο παρελθόν, το 2018, με την παραίτηση μαζικά δέκα μονίμων ιατρών. Το νοσοκομείο αιμορράγησε και γονάτισε. Έγινε πεδίο κομματικών και πολιτικών αντιπαραθέσεων που οδήγησαν σε σοβαρές διαμάχες μεταξύ των εργαζομένων. Η εποχή αυτή ήταν ο μεσαίωνας του υγειονομικού κόσμου της Ζακύνθου που προκαθόρισε δυστυχώς το μαρασμό. Στην παρούσα φάση γίνονται προσπάθειες ανασύνταξης αλλά δύσκολο και χρονοβόρο έργο. Η σημερινή διοίκηση θεωρώ είναι ικανή και αρχίζει να φαίνεται το έργο της, Συγκεκριμένα, ο διοικητής μου συμπεριφέρθηκε άψογα και με στήριξε από την αρχή της γνωριμίας μας. Άρα η διοίκηση ΟΦΕΙΛΕΙ να στηρίζει κάθε εργαζόμενο με την συνεχή συνεργασία και όχι να δημιουργεί αιρέσεις
5. Τέλος, θα ήθελα να πω ότι υπάρχει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) που βοηθάει και έχει σώσει κόσμο, όμως δεν ξέρω το πλάνο το μακροπρόθεσμο. Στην παρούσα φάση όμως φαίνεται ότι χρίζει περαιτέρω προσωπικού, όχι όμως οποιοδήποτε προσωπικό. Ίσως αυτό να υπάρχει στα πλάνα τους, αλλά για να έρθει κάποιος εδώ να δουλέψει σε Μ.Ε.Θ. θα πρέπει να έχει κίνητρο. Όπως π.χ. να λάβει εξειδίκευση. Αυτό το κίνητρο σίγουρα θα κάνει κάποιον να έρθει πιο εύκολα, παρά να έρθει απλά να κάνει εφημερίες.
Έχοντας λοιπόν ένα πλούσιο νησί, με τουρισμό και πολλά ξενοδοχεία, νομίζω ότι υπάρχει το υπόβαθρο έτσι ώστε κι εμείς να βοηθηθούμε στη δουλειά μας.
Το πλήγμα να φύγουν πολλοί γιατροί ταυτόχρονα είναι δύσκολο να αναπληρωθεί. Έφυγαν πάρα πολύ καλοί γιατροί και έκλεισαν Κλινικές. Σίγουρα δεν λύνονται τα προβλήματα με το να έρχονται γιατροί για 5-6 ημέρες και σε αυτό το καθεστώς.
Άρα λοιπόν, τα κίνητρα θα πρέπει να είναι οικονομικά, στεγαστικά, εκπαιδευτικά και επιστημονικά και από κει και πέρα να υπάρχει ένα καλό κλίμα συνεργασίας..
Οι κυβερνήσεις μήπως θα πρέπει να κοιτάξουν το θέμα πιο σοβαρά και όχι να υπάρχουν κομματικοί διαχωρισμοί! Εμένα με στεναχώρησε, με λύπησε, με συγκλόνισε. Είδα το νοσοκομείο να διαλύεται χωρίς λόγο και αιτία. Άλλο το επαγγελματικό, άλλο οι κομματικές μας πεποιθήσεις, άλλο η προσωπική μας ζωή.
Συμπέρασμα. Ίσως θα πρέπει κάπως να σταθεροποιηθεί η σχέση των γιατρών μεταξύ τους. Μου δόθηκε η ευκαιρία να πω κάποια πράγματα που ίσως ήθελα να πω και στο παρελθόν. Είμαι από τους γιατρούς που είχε παραιτηθεί και είχαν φύγει με πολύ στεναχώρια τότε, γιατί έβλεπα αυτή την κατάσταση.
Όμως γύρισα να βοηθήσω. Είμαι εδώ!!! Παράκληση. Να αποφευχθούν οι προσωπικές μας διαμάχες και να δεθούμε λίγο περισσότερο, σε συνεργασία επαγγελματικά και να καταφέρουμε κι εμείς κάτι».
Για τα χαλια της Ζακυνθου την αποκλειστικη ευθυνη φερει η Πολιτεια και κανεις αλλος .
ΑπάντησηΔιαγραφή