Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για τη Βόρεια Ελλάδα



Σχέδιο έκτακτης ανάγκης στη Βόρεια Ελλάδα θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Υγείας, ώστε να αντέξουν τα νοσοκομεία την αφόρητη πίεση από την πανδημία. Χθες το πρωί, από τις 118 κλίνες Εντατικής COVID-19 της Θεσσαλονίκης, κενές ήταν οι 8, ενώ υπήρξε στιγμή μέσα στην ημέρα που ο αριθμός τους μειώθηκε στις 3. 

Στην Αττική, αντίστοιχα, από τις 164 κλίνες Εντατικής COVID-19, κενές ήταν χθες το πρωί οι 48. Το υπουργείο Υγείας προχωρεί στη δημιουργία έως αύριο 50 νέων κλινών στη Θεσσαλονίκη, από τη μετατροπή νευροχειρουργικών, καρδιοχειρουργικών και αγγειοχειρουργικών μονάδων σε μονάδες εντατικής θεραπείας COVID-19, με τον εξοπλισμό που έχει ως στρατηγικό απόθεμα το υπουργείο Υγείας. Σε μονάδα νοσηλείας ασθενών COVID-19 πρόκειται να μετατραπεί πτέρυγα του Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου 424 στη συμπρωτεύουσα. 

Παράλληλα, τίθεται σε εφαρμογή και σχέδιο αεροδιακομιδών ασθενών που χρήζουν Εντατικής από τη Θεσσαλονίκη σε νοσοκομεία της Αττικής και άλλων περιοχών της χώρας. Οι αεροδιακομιδές θα γίνονται με αεροσκάφος C130 της Πολεμικής Αεροπορίας, εφοδιασμένο με την ειδική κάψουλα. Παράλληλα, έχει εκπονηθεί σχέδιο μεταφοράς ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας άλλων νομών, πρωτίστως στη Θεσσαλία, και η επίταξη ιδιωτικών κλινικών για τη μετατροπή τους σε μονάδες αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών με COVID-19. Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να μεταβεί εκτάκτως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προκειμένου να οργανωθεί η εντατικοποίηση των ελέγχων για τήρηση των μέτρων, κάτι που δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να δούμε και στην Αττική.

Οπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, «ήρθε η μεγάλη στιγμή της μεγάλης μάχης στη Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς δεν προσέξαμε», προσθέτοντας ότι το ποσοστό των θετικών τεστ αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη είναι 32%, που σημαίνει τεράστια διασπορά της νόσου. Χθες το απόγευμα στις μονάδες εντατικής θεραπείας της επικράτειας νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 263 ασθενείς με COVID-19, έναντι 169 που ήταν ο αντίστοιχος αριθμός μία εβδομάδα πριν, ενώ σημειώθηκαν επιπλέον 41 θάνατοι. Ο αριθμός των νέων διαγνώσεων ήταν χθες 2.384, εκ των οποίων 588 καταγράφηκαν στην Αττική, 652 στη Θεσσαλονίκη και 164 στη Λάρισα.

Πάντως, ο υπουργός διαβεβαίωσε χθες ότι το ΕΣΥ μπορεί να αντέξει, ενώ ευχαρίστησε το προσωπικό των νοσοκομείων –«αυτούς τους συγκλονιστικούς ανθρώπους», όπως είπε– για τη μάχη που δίνουν. Εστρεψε τα βέλη του και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρα, σημειώνοντας πως «απέναντι στην εθνική προσπάθεια, υπάρχει δυστυχώς ο κ. Τσίπρας και όσοι σύντροφοί του ακολουθούν τη λαϊκίστικη αντιπολίτευση με ψέματα και fake news. Θέλω να ξέρουν ότι δεν χτυπούν εμάς. Χτυπούν τους πολίτες. Το έκαναν στην αρχή της πανδημίας, το επαναλαμβάνουν αδίστακτα και τώρα».

Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ και επικεφαλής της επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων ΜΕΘ στο ΕΣΥ Αναστασία Κοτανίδου εστίασε ιδιαιτέρως στον ρόλο των ΜΕΘ σε αυτή την κρίση, σημειώνοντας ότι από την αρχή της πανδημίας έχουν νοσηλευθεί σε μονάδες περισσότεροι από 900 ασθενείς και τουλάχιστον 330 έχουν εξέλθει σε άριστη κατάσταση. Η κ. Κοτανίδου τόνισε ότι το ποσοστό θνητότητας στις ΜΕΘ ασθενών με COVID-19 στην Ελλάδα είναι στο 35%-37%, το οποίο είναι πολύ χαμηλό σε σχέση και με το τι καταγράφεται σε μονάδες του εξωτερικού.

Πρόσκληση σε ιδιώτες

Πρόσκληση στους ιδιώτες γιατρούς να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας απηύθυνε ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας. Σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με τη συμμετοχή των προέδρων των ιατρικών συλλόγων της χώρας, προτάθηκε από τον υπουργό η σύναψη σύμβασης ιδιωτών γιατρών με το ΕΣΥ με μπλοκάκι για 6 μήνες και με δυνατότητα παράτασης για άλλους έξι, με μηνιαία αποζημίωση 2.000 ευρώ καθαρά και αμειβόμενες εφημερίες. Οι ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να διατηρήσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο και την επαγγελματική τους σχέση με ιδιωτικές κλινικές. Υπενθυμίζεται ότι τη σχετική δυνατότητα συνεργασίας με ιδιώτες γιατρούς, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, προέβλεπε τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Υγείας στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα. Εντονη ήταν η αντίδραση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος που τονίζει ότι «αντί για μπλοκάκια στα νοσοκομεία, η κυβέρνηση όφειλε να εντάξει υποχρεωτικά και όχι προαιρετικά τους ιδιώτες γιατρούς, σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου