Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη Δέλτα πιέζει το ΕΣΥ - Συναγερμός για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία

CNN Newsroom
AP Photo/Julie Bennett

Στην «μέγγενη» της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία καθοδηγεί το νέο κύμα της πανδημίας, βρίσκεται η χώρα, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να επιμένει και την Τετάρτη σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Την ίδια ώρα, αύξηση καταγράφεται τόσο στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, όσο και στον αριθμό των διασωληνωμένων, θέτοντας εκ νέου σε συναγερμό το ΕΣΥ.

Συνολικά 2.874 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τετάρτης, με την Αττικήνα διατηρεί τον υψηλότερο αριθμό νέων μολύνσεων, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 15, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 144.

Ενδεικτικό είναι πως οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας το τελευταίο 24ωρο ανέρχονται σε 196, έναντι 153 που ανακοινώθηκαν χθες, Τρίτη.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα ο ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 19 - 25 Ιουλίου 2021, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.115 -έναντι 820 την εβδομάδα 12 - 18 Ιουλίου 2021-, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 659. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.69.

Παράλληλα, τo 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.16 (1,23 την προηγούμενη Τετάρτη).

Η μετάλλαξη Δέλτα πλέον έχει κυριαρχήσει σε ποσοστό άνω του 75%-80% σε όλη την Ελλάδα και πάνω από 90% σε ορισμένα νησιά και τουριστικούς προορισμούς.

Καθώς οι προβλέψεις των επιστημόνων είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες, «δείχνοντας» περαιτέρω εκτίναξη κρουσμάτων εντός του Αυγούστου, τα περιθώρια «στενεύουν» για το χτίσιμο του απαιτούμενου τείχους ανοσίας.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο, ο οποίος εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης στη χώρα μας έως το τέλος Αυγούστου με τον τρέχοντα ρυθμό των εμβολιασμών.

Ο ίδιος εξήγησε πως από τους περίπου 70.000 εμβολιασμούς που έγιναν πριν από δύο ημέρες, οι 20.000 είναι νέοι εμβολιασμοί και οι 50.000 εμβολιασμοί ολοκλήρωσης.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, για να πετύχει η χώρα ανοσία οι εμβολιασμοί πρέπει να φτάσουν στα επίπεδα του Ιούνιου δηλαδή περί τις 100.000 την ημέρα. Κάλεσε όσους είναι έτοιμοι να κάνουν το εμβόλιο να το κάνουν τώρα και να μην περιμένουν έως το Σεπτέμβριο.
Προβληματισμός για τα νησιά

Την ίδια ώρα, προβληματισμό και ανησυχία στις υγειονομικές Αρχές, προκαλούν τα επιδημιολογικά δεδομένα σε νησιωτικούς τουριστικούς προορισμούς, καθώς το ποσοστό θετικότητας Rt σε αρκετές περιοχές ξεπερνά το 4%.

Συγκεκριμένα, Πάρος, Μύκονος και Τήνος εκπέμπουν SOS, αφού το ποσοστό θετικότητας την εβδομάδα από 19 – 25 Ιουλίου 2021 άγγιξε το 5,51%, το 4,27% και το 4,20% αντίστοιχα.

Παράλληλα, άνω του 3% βρισκόταν η θετικότητα σε Ρέθυμνο (3,76%) και Θήρα (3,40%).

Την ίδια ώρα, στο «κόκκινο» βρίσκεται η περιφερειακή ενότητα Νήσων (τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα) με σύνολο θετικότητας 2,64%, αλλά και η Νάξος με 2,48%.

Έτσι, μετά την Μύκονο, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο επιβολής περιοριστικών μέτρων και σε άλλα νησιά, με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, μάλιστα, να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην Ίο.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 προειδοποίησε πως ο κίνδυνος να «κλείσει» η Ίος, λόγω της έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού στο νησί, είναι ορατός. Μάλιστα, όπως είπε αύριο Πέμπτη θα μεταβούν στην Ίο περισσότεροι από 30 αστυνομικοί από την Αττική για τον καλύτερο έλεγχο της κατάστασης.

Μεικτή η εικόνα στην επικράτεια

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης ανέφερε ότι από την ανάλυση των λυμάτων παρατηρείται μεικτή εικόνα στην επικράτεια ως προς τη διασπορά του ιού.

«Υπάρχουν περιοχές, οι οποίες έχουν μια σταθεροποιητική τάση στην αύξηση του ιικού φορτίου, όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα, που σημαίνει ότι η διασπορά είναι σταθερή στην κοινότητα, αλλά και περιοχές, στις οποίες έχουμε μια σημαντική αύξηση. Μάλιστα, στην Αλεξανδρούπολη και στα Χανιά έχουμε για 2η συνεχή εβδομάδα μεγάλη αύξηση, δηλαδή υπάρχει αυξημένη διασπορά», επισήμανε ο κ. Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.


Όπως εξήγησε, η μεικτή εικόνα σχετίζεται με τις μετακινήσεις και με τη μη χρήση μάσκας, αλλά και τη μεγάλη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα. «Το στέλεχος Δέλτα μας εκπλήσσει κάθε εβδομάδα για το πόσο γρήγορα μεταδίδεται. Σύμφωνα με έρευνες, μεταδίδεται 70 φορές πιο γρήγορα από το αρχικό στέλεχος. Γι’ αυτό ενώ περιμέναμε να επικρατήσει τον Σεπτέμβριο, ήδη έχει επικρατήσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας», πρόσθεσε.


Επιπλέον, από την ανάλυση των λυμάτων προκύπτει ότι επειδή ο κόσμος φεύγει από τα αστικά κέντρα, θα μεταφερθεί ενδεχομένως η διάδοση στις επαρχιακές πόλεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο καθηγητής ανέφερε ότι με βάση αυτή την εικόνα, ο αριθμός των κρουσμάτων θα κινηθεί και το επόμενο διάστημα στο επίπεδο των 3.500, ενώ υπάρχει πιθανότητα να φτάσουν το Αύγουστο ακόμα και τα 4.500 με την προϋπόθεση ότι ο εμβολιασμός διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου