Σάββατο 17 Ιουλίου 2021

Κορωνοϊός: Μεγάλη βρετανική μελέτη αποκαλύπτει τους χώρους με τον μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης

Ο πρώτος χώρος στη λίστα συνδέεται με 30 φορές μεγαλύτερο ρίσκο σε σχέση με τον τελευταίο.

ΤοΒΗΜΑ Team

Τα κομμωτήρια και γενικά οι υπηρεσίες προσωπικής περιποίησης, καθώς και τα σπίτια φίλων και συγγενών, είναι οι χώροι με τον μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης της Covid-19, δείχνει βρετανική μελέτη που εξέτασε δεδομένα για εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα του δεύτερου κύματος. Ο ελάχιστος κίνδυνος υπολογίζεται ότι αφορά τα καταστήματα και, περιέργως, τις υποδομές υγείας.

Οι ερευνητές του Public Health England ανέλυσαν δεδομένα για όλα τα κρούσματα κοροναϊού που ιχνηλατήθηκαν το διάστημα 1 Νοεμβρίου 2020 – 20 Ιανουαρίου 2021 (συνολικά πάνω από 2,3 εκατ. κρούσματα) όταν εξαπλωνόταν ραγδαία στη χώρα το βρετανικό στέλεχος Άλφα.


Οι γενετικές διαφορές του Άλφα σε σχέση με προηγούμενα στελέχη του κοροναϊού επέτρεψαν στους ερευνητές να εκτιμήσουν ποιοι από τους ασθενείς είναι πιθανό να κόλλησαν τον ιό από την ίδια πηγή: όσο μεγαλύτερη η γενετική ομοιότητα των ιών σε δύο ασθενείς, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να προήλθαν οι ιοί από τον ίδιο χώρο.

Τα δεδομένα ιχνηλάτησης περιλάμβαναν τους χώρους που είχαν δηλώσει ότι επισκέφθηκαν οι ασθενείς πριν διαγνωστούν με κοροναϊό. Οι ερευνητές αναζήτησαν μεταξύ άλλων περιπτώσεις στις οποίες δύο ή περισσότεροι ασθενείς είχαν επισκεφθεί παρόμοιους χώρους στον ίδιο ταχυδρομικό κώδικα και την ίδια ημέρα.

Η ανάλυση, η οποία δεν έχει υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο και παρουσιάζεται ως προδημοσίευση στο Lancet Infectious Diseases, δείχνει ότι οι συνήθεις χώροι μετάδοσης είναι οι εξής, κατά φθίνουσα σειρά κινδύνου.

Υπηρεσίες περιποίησης όπως κουρεία, κομμωτήρια, χώροι μασάζ και περιποίησης νυχιών

Επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς
Βρεφοκομεία – νηπιαγωγεία
Διαμονή μαζί με φίλους ή συγγενείς
Χώροι ειδικής εκπαίδευσης
Υπηρεσίες πληροφοριών και ενημέρωσης
Σχολεία πρωτοβάθμιας παιδείας
Παραγωγή τροφίμων
Σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Οικονομικές υπηρεσίες
Σωφρονιστικά καταστήματα – κέντρα κράτησης
Εστιατόρια
Υπηρεσίες έκτακτων αναγκών
Χώροι αναψυχής
Εργοστάσια – εργοτάξια
Δημόσιες υπηρεσίες
Μέσα μεταφοράς, αποθήκες, κέντρα διανομής
Πανεπιστήμια
Άλλοι φορείς εκπαίδευσης
Υπηρεσίες κρίσιμων υποδομών
Υπηρεσίες υγείας – κοινωνικές υπηρεσίες
Καταστήματα

Ο πρώτος χώρος στη λίστα συνδέεται με 30 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης σε σχέση με τον τελευταίο, υπολογίζει η μελέτη.


Cong Chen et al. / Lancet Infectious Diseases

Θα πρέπει πάντως να τονιστεί ότι τα ευρήματα αφορούν τη Βρετανία και μπορεί να μην ισχύουν για άλλες χώρες, όπου μπορεί να διαφέρει η συμπεριφορά των πολιτών αλλά και τα μέτρα δημόσιας υγείας.

Επιπλέον, ο κίνδυνος μετάδοσης δεν συνδέεται άμεσα με τον αριθμό των κρουσμάτων που αντιστοιχούν κάθε χώρο, όπως επισήμανε ο Γιούαν Μπίρνεϊ του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Για παράδειγμα, οι υπηρεσίες περιποίησης μπορεί μεν να παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ρίσκο, παρόλα αυτά οι ασθενείς που προσβλήθηκαν σε τέτοιους χώρους είναι σχετικά λίγοι, καθώς οι επισκέψεις σε κομμωτήρια και κέντρα ομορφιάς είναι για παράδειγμα λιγότερες από τις επισκέψεις σε άλλα καταστήματα, ή τις προσελεύσεις μαθητών σε σχολεία.

Παρόλα αυτά, η λίστα καλό θα ήταν να χρησιμοποιηθεί από τις αρχές στον σχεδιασμό προληπτικών μέτρων, λένε οι ερευνητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου