Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

Βρετανία: Σημαντικός κίνδυνος για τους νέους ο long Covid- Αργεί η κανονικότητα

REUTERS / HENRY NICHOLLS

Τα περιστατικά long Covid στους νέους της Αγγλίας αναμένεται να εκτοξευθούν μετά την πλήρη χαλάρωση των μέτρων, προειδοποίησε ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της κυβέρνησης.

Ως long Covid ορίζονται τα μακροχρόνια συμπτώματα Covid-19 τα οποία «επιμένουν» ακόμα και για μήνες μετά την ανάρρωση από την οξείας φάσης της λοίμωξης. Τέτοια συμπτώματα είναι η κόπωση, η δύσπνοια, ο πόνος στο στήθος και οι γνωστικές διαταραχές.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Κρις Γουίτι, παρόλο που αναμένεται ότι οι θάνατοι θα είναι «πολύ χαμηλότεροι» σε σύγκριση με τα προηγούμενα κύματα, ο long Covid συνιστά «μια ανησυχία».

Δεδομένης της ευρείας κυκλοφορίας του κορωνοϊού, «λυπάμαι που λέω ότι πιστεύω ότι θα έχουμε ένα σημαντικό ποσοστό μολύνσεων με long Covid, ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι σήμερα πολύ χαμηλότερα», είπε.

Ο Γουίτι είπε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να μειώσει τα ποσοστά του κορωνοϊού και να διασφαλίσει ότι όλοι εμβολιάζονται προκειμένου να αποφευχθεί μια σημαντική αύξηση του long Covid.

Σύστησε επίσης στους πολίτες να μην περιμένουν μια γρήγορη επιστροφή στην «κανονικότητα» μετά την άρση των περιορισμών, λέγοντας ότι θα «εκπλαγεί» εάν η Βρετανία επιστρέψει στην κανονική ζωή μέχρι την επόμενη άνοιξη.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε τη Δευτέρα σχέδια για άρση των περιορισμών στην Αγγλία από τις 19 Ιουλίου, με την τελική απόφαση να αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου