Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Αλκιβιάδης Βατόπουλος: Οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν περισσότερο από πέρσι – Να εμβολιαστούν οι ενήλικες

Κώστας Παπαδόπουλος - IATROPEDIA

Έκκληση για τον άμεσο εμβολιασμό κατά του κορονοϊού απηύθυνε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Το καλοκαλίρι του 2022 προβλέπει ότι θα έχουμε "τελειώσει" με τον κορονοϊό.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, κρούει τον κώδωνα και τονίζει πως φέτος οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν περισσότερο από πέρσι και ανέφερε πως: «Οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν φέτος όσο και πέρυσι. Ελπίζει κανείς ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων κατά του κορονοϊού είναι αρκετά μεγάλο, επομένως ο αριθμός των ανεμβολίαστων είναι μικρός.

Άρα η πιθανότητα να νοσήσουν αυτοί είναι μεγάλη, αλλά είναι λίγοι, και μπορεί το σύστημα υγεία να αντέξει. Στον πληθυσμό των ανεμβολίαστων η πιθανότητα να νοσήσει κάποιος βαριά είναι όση και πέρυσι, και ίσως και χειρότερη, με την έννοια ότι η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα».

Επανέλαβε πως το εμβόλιο δεν προφυλάσσει από τη μόλυνση αλλά από τη βαριά νόσο και τη νοσηλεία: «Οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν και μπορούν και να το μεταδώσουν, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό.

Κινδυνεύεις πολύ περισσότερο από έναν ανεμβολίαστο παρά από έναν εμβολιασμένο. Γι’ αυτό πρέπει τα μέτρα γενικώς να τηρούνται και στους εμβολιασμένους σε έναν βαθμό. Τουλάχιστον όσο καιρό υπάρχει μεγάλη επίπτωση του νοσήματος στην κοινωνία».

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι οι περιπτώσεις ανθρώπων που νοσηλεύονται με κορονοϊό κι έχουν κάνει το εμβόλιο είναι ελάχιστες. Σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι προτεραιότητα είναι ο εμβολιασμός των πολιτών σε μεγαλύτερες ηλικίες, ωστόσο ο κίνδυνος για τα παιδιά είναι ότι όσο πολλαπλασιάζεται ο ιός, μεταλλάσσεται:

«Όσο πιο γρήγορα και πιο ευρέως μεταλλάσσεται δεδομένου ότι τα παιδιά είναι ανεμβολίαστα, κολλάνε πολύ πιο εύκολα κι είναι πολύ πιθανό να επιλεγούν μεταλλάξεις που να είναι πιο ανθεκτικές και πιο μεταδοτικές». Ωστόσο, έσπευσε να σημειώσει πως προς το παρόν τα παιδιά δε φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο.

Τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών σημειώνοντας ότι «θα ήταν χρήσιμο να εμβολιαστούν πριν γυρίσουν στα σχολεία».

Ο ίδιος εκτίμησε πως το καλοκαίρι του 2022 θα τελειώσουμε με τον ιό «με την έννοια ότι είτε θα έχουμε νοσήσει είτε θα έχουμε εμβολιαστεί και θα είναι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού άνοσο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου