Παρέμβαση του καθηγητή σε εκδήλωση του ΑΠΘ. Τι είπαν Μ. Θεμιστοκλέους και Μ. Θεοδωρίδου. Έμφαση στον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων. Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό.
Του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη, Βασίλη Ιγνατιάδη
iatronet
Παρά την αναμενόμενη λόγω των μεταλλάξεων μείωση της προστασίας όσον αφορά τη μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2, τα εμβόλια διατηρούν την ισχυρή τους αποτελεσματικότητα απέναντι στη σοβαρή νόσο, τη διασωλήνωση και τον θάνατο. Η προστασία αυτή κυμαίνεται μεταξύ 80% και 90%, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα και είναι από 5 ως 29 φορές μεγαλύτερη, σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.
Αυτό επεσήμανε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, σε παρέμβασή του στη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα "Γιατί να εμβολιαστούμε όλοι", που διοργάνωσε το μεσημέρι της Τρίτης το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ.
Ο ίδιος, μαζί με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας ΦροντίδαςΥγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους και την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, παρουσία εκπροσώπων παιδιάτρων, είχαν τηλεδιάσκεψη νωρίτερα, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με θέμα την ενίσχυση του εμβολιασμού στις ηλικιακές ομάδες 12 ως 17 ετών. Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο Μ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως η δυνατότητα εμβολιασμού ιδιωτών ιατρών στα ιατρεία τους ή κατ’ οίκον θα επεκταθεί και σε παιδιάτρους, ενώ η Μ.Θεοδωρίδου τόνισε πως η συζήτηση για την τρίτη δόση δεν θα πρέπει να αποπροσανατολίσει από τον βασικό στόχο που είναι ο πρωτογενής εμβολιασμός του πληθυσμού με τις δύο δόσεις.
Σ.Τσιόδρας: Το σημαντικότερο όπλο της επιστήμης
Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας επεσήμανε πως μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, η επιστήμη παρέδωσε στην κοινωνία μας το σημαντικότερο προληπτικό μέτρο: το εμβόλιο με εξαιρετική ασφάλεια και αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης και του θανάτου. Αναφέρθηκε στην έναρξη χορήγησης και των επίσημων εγκρίσεων, ενώ επεσήμανε πως οι νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή των εμβολίων θα βοηθήσουν την ιατρική επιστήμη όχι μόνο για την πανδημία, αλλά και γενικότερα στην προσπάθεια καταπολέμησης και άλλων νόσων, όπως για τη νόσο HIV, την εγκεφαλίτιδα από τον ιό Nipah και τον καρκίνο.
"Με βάση αυτές τις νεότερες τεχνολογίες έχουμε επιτέλους στα χέρια μας τη δυνατότητα σε ένα τρίμηνο να ανανεώσουμε αν αυτό κριθεί απαραίτητο τα εμβόλιά μας έναντι νέων στελεχών. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να γνωρίζουμε ότι σαν επιστήμη έχουμε πάει ένα βήμα μπροστά, λόγω της πανδημίας", τόνισε για να προσθέσει ότι τα εμβόλια διατηρούν εξαιρετικά ψηλή αποτελεσματικότητα, απέναντι και στα νέα στελέχη
"Παρά τη μείωση της προστασίας όσον αφορά τη μόλυνση - αυτό σταδιακά αναμενόταν να συμβεί λόγω της εξέλιξης του ιού - τα εμβόλια εξακολουθούν να προσφέρουν ισχυρή προστασία. Προστασία η οποία είναι από 5 ως και 29 φορές περισσότερη σε σχέση με τους ανεμβολίαστους για σοβαρή νόσο, για διασωλήνωση και θάνατο. Εξακολουθεί να είναι από 80% ως και 90% σε αναλύσεις πρόσφατων δεδομένων από χώρες με ισχυρά εμβολιαστικά προγράμματα όπως το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Κατάρ. Ενώ παρόμοια δεδομένα έχουμε και στην πατρίδα μας", είπε.
Πενταπλασιασμός νοσηλειών παιδιών
Αναφερόμενος στα παιδιά, θέμα που συζητήθηκε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως τα δεδομένα των ΗΠΑ δείχνουν πενταπλασιασμό νοσηλειών στα παιδιά από το τέλος Ιουνίου μέχρι τα μέσα Αυγούστου, λόγω της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα, δεκαπλασιασμό σε παιδιά 0 έως 4 ετών και δεκαπλάσιο αριθμό νοσηλειών στους ανεμβολίαστους εφήβους σε σχέση με τους εμβολιασμένους.
"Τι άλλο πιο σημαντικό μήνυμα να δώσει κανείς, πέραν της ατομικής υγείας των παιδιών και της κοινωνικής αλληλεγγύης; Τα παιδιά έρχονται συχνά σε επαφή με ευπαθείς ομάδες και φυσικά τα υπόλοιπα μηνύματα που έχει ήδη ανακοινώσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών", είπε.
Ο καθηγητής αναφέρθηκε στα αποτελέσματα μελέτης στις ΗΠΑ που εκτίμησε πως τα εμβόλια απέτρεψαν περισσότερα από 3,1 εκατομμύρια επιβεβαιωμένες περιπτώσεις της νόσου και περισσότερους από 139.000 θανάτους στις ΗΠΑ κατά τους πρώτους πέντε μήνες διαθεσιμότητας.
Αναφερόμενος στη συζήτηση για τρίτη δόση, σημείωσε πως πρέπει να γίνεται στα πλαίσια της ισονομίας στην πρόσβαση στα εμβόλια και φυσικά όχι σε βάρος του πλήρους εμβολιασμού των ανεμβολίαστων με δύο δόσεις.
"Συμπερασματικά, το εμβόλιο κορυφαίο επιστημονικό επίτευγμα, εξακολουθεί να παραμένει υψηλά αποτελεσματικό και ασφαλές σε σχέση με τη λοίμωξη, προστατεύει τη δημόσια υγεία. Δεν προσφέρει μόνο στον εαυτό μας, είναι και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης", κατέληξε.
Θεμιστοκλέους: Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τα ποσοστά
Ο κ. Θεμιστοκλέους, ανέφερε πως η εμβολιαστική κάλυψη σήμερα βρίσκεται περίπου στο 60% γενικού πληθυσμού και ένα 65% του ενήλικου, ενώ όλες οι ηλικιακές ομάδες άνω των 30 ετών έχουν ποσοστά κάλυψης άνω του 70%.
"Μπορεί να μην είμαστε ευχαριστημένοι, ούτε κι εμείς είμαστε ευχαριστημένοι με τα ποσοστά συμμετοχής που έχουμε, ειδικά σε κάποιες ηλικιακές ομάδες μεγαλύτερες, άνω των 60 ή άνω των 70 ετών, αλλά αν το δούμε από την πλευρά ότι οι 7 στους 10 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί είναι ένα αρκετά καλό αποτέλεσμα", είπε, προσθέτοντας πως όλη η χώρα κινείται περίπου στα ίδια ποσοστά και αναπτύσσονται ειδικές δράσεις σε ορισμένες περιοχές που κινούνται χαμηλότερα.
"Πριν λίγο, μαζί με την καθηγήτρια κ. Θεοδωρίδου και τον κ.Τσιόδρα, είχαμε συνάντηση με πρωθυπουργό και με τους παιδιάτρους, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τον εμβολιασμό στα παιδιά, στις ηλικίες 12 ως 17. Όπως ξέρετε έχουμε αναπτύξει το πρόγραμμα με τους ιδιώτες γιατρούς που μπορούν να εμβολιάζουν είτε στα ιατρεία τους είτε κατ΄ οίκον. Αυτό θα επεκταθεί με κάποιες επιχειρησιακές αλλαγές που είναι απαραίτητες, έτσι ώστε και οι παιδίατροι να μπορούν να κάνουν εμβόλιο στα ιατρεία τους. Οι δύο ηλικιακές ομάδες είναι αρκετά πιο κάτω από το υπόλοιπο πληθυσμό", τόνισε.
Όπως είπε ολοκληρώνοντας, σήμερα κλείνονται περίπου 20 - 25 χιλιάδες νέα ραντεβού κάθε μέρα, οπότε κάθε τέσσερις μέρες προστίθεται περίπου 1% αν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό. "Ελπίζουμε ότι από τις 13 Σεπτεμβρίου, με την εφαρμογή των μέτρων που αφορούν πολλές κοινωνικές δραστηριότητες, θα αυξηθεί αυτό το ποσοστό", κατέληξε.
Μ.Θεοδωρίδου: Κύριος στόχος οι δύο δόσεις
"Ο πυλώνας του εμβολιαστικού προγράμματος παραμένει η συνέχιση του εμβολιασμού με τις δύο δόσεις στα διδοσικά και τη μία δόση στα μονοδοσικά", υπογράμμισε η κ. Θεοδωρίδου, προσθέτοντας πως "αυτό το λέω γιατί πολλές φορές η συζήτηση για την τρίτη δόση, η οποία έρχεται, αποπροσανατολίζει πολλούς από τον κύριο στόχο που είναι ο βασικός, ο πρωτογενής εμβολιασμός".
Η ίδια διευκρίνισε πως η τρίτη δόση θα είναι είτε συμπληρωματική, πρόσθετη για αυτούς που δεν είχαν ανοσιακή αντίδραση, ή αναμνηστική booster σε αυτούς που με την πάροδο το χρόνου μειώθηκαν τα αντισώματα. "Και φαίνεται ότι μετά το εξάμηνο, αν θέλουμε να ενισχύσουμε την ικανότητα των ατόμων να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις μεταλλάξεις, είναι ο χρόνος που πρέπει να επιλεγεί για την χορήγηση της τρίτης δόσης", είπε.
Επιβεβαίωσε πως το ενδιαφέρον σήμερα εστιάζεται στις ηλικίες 12 με 17 ετών, όπου υπάρχουν πολλοί δισταγμοί "και δικαιολογημένα λόγω του σύντομου χρονικού διαστήματος που συστήνεται ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων", και ζήτησε τη συστράτευση όχι μόνο των παιδιάτρων που είναι και θα είναι ο κύριος μοχλός για τους εμβολιασμούς, αλλά και όλων των ειδικοτήτων. "Διότι, όλοι οι γιατροί, είτε ως γονείς είτε ως επαγγελματίες, θα ρωτηθούν εάν πρέπει το παιδί ή ο έφηβος να εμβολιαστεί", σημείωσε, προσθέτοντας πως δεν πρέπει να περιμένουμε τα γεγονότα αλλά να επιτύχουμε τον εμβολιασμό πριν την περίοδο που θα συνυπάρχουν και άλλες αναπνευστικές νόσοι.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει ετοιμάσει μια επιστολή που έχει αποσταλεί σε όλους τους φορείς της παιδιατρικής κοινότητας, με όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται, καθώς επίσης και κάποιες απαντήσεις σε συνήθεις ερωτήσεις γονέων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου