Δραματική αποδυνάμωση των υπηρεσιών επείγουσας ιατρικής εν μέσω πανδημίας, και παρά το γεγονός ότι αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας έναντι της COVID-19, καταγγέλλουν οι γιατροί των ΤΕΠ των δημόσιων νοσοκομείων.
Το ένα τρίτο του ιατρικού προσωπικού των τμημάτων Επειγόντων έχει μετακινηθεί σε άλλες θέσεις στο ΕΣΥ ή έχει παραιτηθεί. (INTIME NEWS)
Πέννυ Μπουλούτζα - kathimerini.gr
Δραματική αποδυνάμωση των υπηρεσιών επείγουσας ιατρικής εν μέσω πανδημίας, και παρά το γεγονός ότι αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας έναντι της COVID-19, καταγγέλλουν οι γιατροί των ΤΕΠ των δημόσιων νοσοκομείων. Σε επιστολή που απέστειλαν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, οι επιστημονικά και διοικητικά υπεύθυνοι 26 ΤΕΠ νοσοκομείων τονίζουν ότι «οι ιατροί των ΤΕΠ θεωρήθηκαν μια τεράστια δεξαμενή για την άντληση “ανταλλακτικών” για το προσωρινό μπάλωμα των όποιων κενών στα νοσηλευτικά τμήματα». Το αποτέλεσμα είναι σήμερα περίπου το ένα τρίτο του ιατρικού προσωπικού των ΤΕΠ είτε να έχει μετακινηθεί σε άλλες θέσεις στο ΕΣΥ είτε να έχει παραιτηθεί, «μη αντέχοντας τις υπάρχουσες συνθήκες εργασίες».
Οπως αναφέρεται στην επιστολή, από την αρχή της πανδημίας η πολιτεία δεν έλαβε υπόψη της τους ανθρώπους που ήταν στην πρώτη γραμμή σε αυτή τη μάχη, που είναι οι γιατροί των ΤΕΠ, πολλοί από τους οποίους έχουν εκπαιδευτεί στη διαχείριση κρίσεων υγείας αυτού του μεγέθους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ΤΕΠ αποτέλεσε την πύλη εισόδου στο σύστημα υγείας για όλους τους ασθενείς με COVID-19, ενώ για τη μεγάλη πλειονότητα αυτών ήταν το μόνο σημείο επαφής με το σύστημα υγείας. «Για κάθε 100 ασθενείς που προσέρχονταν στο ΤΕΠ με νόσο COVID-19, 20 εισάγονταν σε κλινικές και λιγότεροι από 5 εισάγονταν τελικά στη ΜΕΘ», σημειώνουν οι γιατροί. Και τονίζουν ότι παρά το γεγονός αυτό, «οι ιατροί των ΤΕΠ θεωρήθηκαν μια τεράστια δεξαμενή για την άντληση “ανταλλακτικών” για το προσωρινό μπάλωμα των όποιων κενών στα νοσηλευτικά τμήματα». Οι υπεύθυνοι των ΤΕΠ ζητούν λόγω της παραλλαγής «Ομικρον», που έχει πολλαπλασιάσει τις προσελεύσεις στα ΤΕΠ, να επιστρέψει άμεσα όλο το προσωπικό των ΤΕΠ στη θέση του, να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις και να εκσυγχρονιστεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΤΕΠ.
Ζητούν να επιστρέψει το προσωπικό που μετακινήθηκε «για το προσωρινό μπάλωμα των κενών στα νοσηλευτικά τμήματα».
Ερευνα για θανάτους
Eν τω μεταξύ, τη διερεύνηση των αιτιών για τον μεγάλο αριθμό ασθενών που κατέληξαν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες ζητεί ο διευθυντής Αγγειοχειρουργικής ΕΣΥ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Γεώργιος Τρελλόπουλος. Κάνοντας έναν απολογισμό των νοσηλειών περιστατικών COVID-19 στο Παπανικολάου σημειώνει μεταξύ άλλων ότι περισσότεροι από το 10% των διασωληνωμένων ασθενών παρέμειναν εκτός ΜΕΘ για 1-4 ημέρες. «Σε πολλές περιπτώσεις κατά το τρίμηνο Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2021 η κατάσταση στο νοσοκομείο είχε φτάσει σε αδιέξοδο, με πολλούς ασθενείς διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και άλλους ασθενείς σε απλές κλίνες κλινικών COVID με βαριά αναπνευστική δυσχέρεια που χρειαζόταν διασωλήνωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις προχωρούσαμε σε διασωληνώσεις μόνο στην περίπτωση που διασφαλιζόταν ή προέκυπτε κλίνη ΜΕΘ στο δικό μας ή άλλο νοσοκομείο. Προφανώς κάποιοι ασθενείς δεν είχαν τις “εφεδρείες” να περιμένουν και κατέληξαν», επισημαίνει ο κ. Τρελλόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2020-2021 το 60% των θανάτων ασθενών με COVID-19 συνέβη εκτός ΜΕΘ. «Αλλά και για το σύνολο της Θεσσαλονίκης στο τέλος του τρίτου κύματος καταγράφηκαν περίπου 1.500 θάνατοι ασθενών με COVID-19, από τους οποίους οι 1.000 περίπου ασθενείς κατέληξαν σε απλές κλίνες COVID-19, γεγονός που επιβάλλει διερεύνηση των αιτιών και παρεμβάσεις βελτίωσης της κατάστασης», σημειώνει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου