Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Με 300% υπερπληρότητα «τρέχει» η Παθολογική-Μηδέν γιατροί στην τελευταία προκήρυξη για το ΠΓΝΠ

Για υπέρβαση ορίων αντοχής μιλάει στη «Γ», ο Πρόεδρος της ΕΙΝΑ, Χρήστος Δάβουλος


Της Τέτας Γιαννάρου

Με συνθήκες ασφυκτικής πίεσης λειτουργεί η Παθολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, της οποίας η πληρότητα πολλές φορές αγγίζει το 300% και με δεδομένη την συγκεκριμένη κατάσταση συνεχίζονται οι μετακινήσεις γιατρών για εφημερίες σε άλλα περιφερειακά νοσοκομεία αποδυναμώνοντάς περαιτέρω το δυναμικό της κλινικής, με αποτέλεσμα η κατάσταση να υπερβαίνει τα όρια αντοχής, καταθέτουν μέλη της ιατρικής κοινότητας στην «Γ».

Παράλληλα μειώνεται η λίστα των γιατρών για ειδικότητα γιατί οι ειδικευθεύντες γιατροί δεν επαρκούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες που υπερπλεονάζουν.

Σε επίρρωση των διαμαρτυριών του ιατρικού προσωπικού, ο πρόεδρος της ΕΙΝΑ Χρήστος Δάβουλος καταθέτει στοιχεία που επαυξάνουν την περιγραφή της υπάρχουσας κατάστασης αναφέροντας: «Με δεδομένο το συγκεκριμένο καθεστώς που επικρατεί στην Παθολογική του ΠΓΝΠ φαίνεται πλήρης αδιαφορία βελτίωσης της κατάστασης, καθότι η τελευταία προκήρυξη δεν περιέλαβε ούτε μια θέση παθολόγου για το εν λόγω Νοσοκομείο παρότι υπάρχουν οκτώ οργανικές θέσεις κενές». Ο ίδιος επισημαίνει το τεράστιο πρόβλημα που παραμένει εδώ και χρονιά και το αιτιολογεί με στοιχεία. «Από τις 141 κενές οργανικές θέσεις ΕΣΥ στο σύνολο 427 οργανικών θέσεων προκηρύχθηκαν μόνον οι 12 για τα δύο Νοσοκομεία της πόλης, οκτώ για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και τέσσερις για το ΓΝΠ Άγιας Ανδρέας». Παράλληλα ο πρόεδρος της ΕΙΝΑ, υπογραμμίζει την αδιαφορία ενδυνάμωσης της Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ με βάση την δεδομένη ασφυκτική πίεση που δέχεται λόγω της συνεχούς μεταφοράς μεγάλου όγκου ασθενών από όλη την Περιφέρεια και βεβαίως λόγω της ανεπάρκειας των Περιφερειακών Νοσοκομείων να κρατήσουν σοβαρά περιστατικά. «Η τελευταία προκήρυξη περιέλαβε μόνον τρεις θέσεις παθολόγων για τα Νοσοκομεία ΓΝΠ Άγιος Ανδρέας (μια), Αιγίου (μία ) και Καλαβρύτων (μία) και καμία για την Παθολογική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου» καταθέτει στην «Γ» ο Χρήστος Δάβουλος.

«Μειώνεται η λίστα ειδικευόμενων»

«Είναι προφανές πως με την υπερπληρότητα της Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ η ενίσχυση σε θέσεις είναι επιβεβλημένη και μάλιστα άμεσα. Όμως από ήδη ανεπαρκές προσωπικό υπάρχει περαιτέρω αποδυνάμωση με τις μετακινήσεις γιατρών για να εκτελέσουν εφημερίες στα νοσοκομεία Αιγίου και Πύργου. Παράλληλα εύλογα μειώνεται και η λίστα των ειδικευόμενων εξαιτίας της έλλειψης γιατρών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ειδικότητα να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί με συνέπεια και έλλειψη ειδικευόμενων να επαυξάνει το κενό σε ιατρικό προσωπικό και την πίεση στην Παθολογική Κλινική του ΠΓΝΠ»

«Έντεκα για δεκαεννέα στην Παθολογική»

Ερωτηθείς ο πρόεδρος της ΕΙΝΑ, για το ποιος είναι ο αριθμός από τους υπηρετούντες παθολόγους που μετακινούνται για να καλύψουν τα από τριετίας διαμορφωθέντα ελλείμματα των νοσοκομείων Αιγίου και Πύργου, απαντά: «Ο αριθμός παθολόγων που καταλαμβάνουν μόνιμες θέσεις στο ΠΓΝΠ είναι έντεκα αλλά σύμφωνα με το πριν μια 20ετία διαμορφωμένο οργανόγραμμα θα έπρεπε στο σύνολό τους να είναι 19 γιατροί. Άρα εκκρεμεί η πρόσληψη τουλάχιστον οκτώ παθολόγων με το παλιό οργανόγραμμα»

Επερώτηση στην Βουλή από το ΚΚΕ

Εν τω μεταξύ κατετέθη επερώτηση για το συγκεκριμένο θέμα στην Βουλή από τους βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλο, Γ. Λαμπρούλη και Ν. Παπαναστάση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η Παθολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών λειτουργεί το τελευταίο διάστημα σε συνθήκες κατάρρευσης καθώς σε σύνολο 19 οργανικών θέσεων που προβλέπονται στο οργανόγραμμα του νοσοκομείου, υπηρετούν μόλις 11, με την τελευταία προκήρυξη να μην περιλαμβάνει ούτε μια θέση παθολόγου για το εν λόγω νοσοκομείο, ενώ μετακινούνται γιατροί για την κάλυψη αναγκών των νοσοκομείων Αιγίου και Πύργου, αποδυναμώνοντας περαιτέρω την ήδη υποστελεχωμένη κλινική. Και όλα αυτά σε μια περίοδο όπου η πληρότητα της φτάνει το 200-300% συστηματικά λόγω ανεπάρκειας της πρωτοβάθμιας φροντίδας αλλά και των μεγάλων ελλείψεων στα περιφερειακά νοσοκομεία, με τα ράντζα να κατακλύζουν τους διαδρόμους του τμήματος επειγόντων μετά από κάθε γενική εφημερία».

Η επερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας είναι: ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση έτσι ώστε να προκηρυχτούν με κατεπείγουσες διαδικασίες το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων τόσο της παθολογικής κλινικής, όσο και των υπόλοιπων κλινικών και να στελεχωθούν με όλο το απαραίτητο μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προσωπικό, καθώς και να σταματήσουν οι μετακινήσεις;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου