Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

ΣΦΕΕ: Πόσο αυξήθηκε η δαπάνη των ασθενών για τα φάρμακα – Στο 80% οι υποχρεωτικές εκπτώσεις για τις φαρμακευτικές – Έρευνα

ΣΦΕΕ: Πόσο αυξήθηκε η δαπάνη των ασθενών για τα φάρμακα – Στο 80% οι υποχρεωτικές εκπτώσεις για τις φαρμακευτικές – Έρευνα

Τι έδειξε έρευνα του ΙΟΒΕ που έγινε για λογαριασμό του ΣΦΕΕ

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Αυξάνεται χρόνο με το χρόνο η συμμετοχή των ασθενών για την αγορά φαρμάκων όπως προκύπτει από έρευνα του ΙΟΒΕ που έγινε για λογαριασμό του ΣΦΕΕ.

Τα έτη 2022 και 2023 φαίνεται πως είναι οι χρονιές που οι Έλληνες ασθενείς πλήρωσαν περισσότερα χρήματα από την τσέπη τους για να προμηθευτούν τα απαραίτητα φαρμακευτικά σκευάσματα, ενώ κατακόρυφες είναι οι αυξήσεις των κονδυλίων που πρέπει να επιστρέφουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στην κοινωνική ασφάλιση ως υποχρεωτική διαδικασία με την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας φαρμακευτικής δαπάνης.

Ένα σύστημα στρεβλό που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στην πολιτική φαρμάκου, αλλά εμποδίζει στο τέλος την εισαγωγή νέων καινοτόμων σκευασμάτων που κυκλοφορούν ήδη στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Χαρακτηριστικό είναι όπως προκύπτει από την έρευνα, ότι “λιγότερη φαρμακευτική καινοτομία φτάνει στους Έλληνες ασθενείς, καθώς από τα 167 νέα φάρμακα που εγκρίθηκαν κατά την περίοδο 2019–2022, μόλις τα 79 (47%) εισήχθησαν στην Ελλάδα, ενώ μόνο 43 από αυτά είναι σήμερα ευρέως διαθέσιμα στην ελληνική αγορά”.

ΣΦΕΕ: Οι δαπάνες και οι υποχρεωτικές επιστροφές

Από την έρευνα του ΙΟΒΕ προκύπτει ότι η συμμετοχή των ασθενών αυξήθηκε το 2022 στα €698 εκατ. και στα €734 εκατ. το 2023.

Από την άλλη οι φαρμακευτικές εταιρείες φαίνεται ότι συμμετέχουν πλέον με μεγαλύτερα ποσά στη συνολική δαπάνη των φαρμάκων, καθώς όπως έδειξε η μελέτη:

Η δημόσια δαπάνη για το 2022 ήταν στα €2,7 δισεκ., με εκτίμηση για €2,8 δισεκ. το 2023, ενώ η συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας στη φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε για το 2022 στα €2,9 δισεκ., και στα €3,5 δισεκ. το 2023 (εκτίμηση). Τα τελευταία δύο χρόνια, η συμμετοχή του κλάδου στη φαρμακευτική δαπάνη ξεπερνά εκείνη του Δημοσίου.

Σε ό,τι αφορά στις υποχρεωτικές επιστροφές, σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ: «Από το 2022 και μετά το κράτος έκανε ανακατανομή της δαπάνης στα τρία κανάλια διανομής (retail, ΦΥΚ και νοσοκομεία), με αποτέλεσμα μια άνιση ανακατανομή των υποχρεωτικών επιστροφών, ειδικά στα νοσοκομειακά φάρμακα και στα φάρμακα υψηλού κόστους. Για τα νοσοκομειακά φάρμακα το ποσοστό των επιστροφών το 2022 ανήλθε σε 70%, ενώ για το 2023 εκτιμάται στο 80%».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου