Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Υπουργείο Υγείας: Ράβε ξήλωνε με τις εφημερίες στα νοσοκομεία – Επί ποδός οι γιατροί του Νίκαιας

Υπουργείο Υγείας: Ράβε ξήλωνε με τις εφημερίες στα νοσοκομεία – Επί ποδός οι γιατροί του Νίκαιας

Το πλάνο από το υπουργείο Υγείας για τις τις εφημερίες στα νοσοκομεία προκαλεί αντιδράσεις στους νοσοκομειακούς γιατρούς

Μαρία Γλένη HR

Ράβε – ξήλωνε από το υπουργείο Υγείας σχετικά με το νέο σύστημα στις εφημερίες που προσπαθεί να υιοθετήσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Τα σενάρια από την πολιτική ηγεσία αλλάζουν καθημερινά με αποτέλεσμα να προκαλείται σοβαρή αναστάτωση στον ιατρικό κόσμο των δημοσίων νοσοκομείων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το σενάριο για καθημερινή εφημερία όλων των μεγάλων νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου είχε ακυρωθεί πριν από λίγες εβδομάδες, φαίνεται ότι αυτό επανέρχεται με έναν έμμεσο τρόπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr την περασμένη εβδομάδα ο Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (2η ΥΠΕ), κάλεσε τους διοικητές νοσοκομείων αλλά και τους διευθυντές των ιατρικών υπηρεσιών των νοσοκομείων που διοικεί, προκειμένου να τους ανακοινώσει ότι από τον Νοέμβριο θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα εφημεριών το οποίο θα περιλαμβάνει και καθημερινές εφημερίες σε μεγάλα νοσοκομεία.

Παρότι ο ίδιος δεν έδωσε λεπτομέρειες για το σχέδιο του υπουργείου υγείας έχει προκληθεί έντονη αναστάτωση και ανησυχία στους υγειονομικούς της 2ης ΥΠΕ, γι’ αυτό και οι γιατροί του νοσοκομείου της Νίκαιας απειλούν και με κινητοποιήσεις εάν εφαρμοστούν καθημερινές εφημερίες στα νοσοκομεία.

Ενδεικτικό είναι επίσης ότι την Τετάρτη αναμένεται να συναντηθεί η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) με τον διοικητή της 2ης ΥΠΕ ώστε να του ζητήσει διευκρινίσεις για το τι σκοπεύει να εφαρμόσει. Να υπενθυμιστεί ότι οι γιατροί και νοσηλευτές του ΕΣΥ σημειώνουν πως δεν μπορούν όλα τα νοσοκομεία να εφημερεύουν καθημερινά καθώς θα απαιτούνταν τουλάχιστον το διπλό προσωπικό για να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς.

Πάντως τα σενάρια που διακινούνται δείχνουν αν μη τι άλλο την αναποφασιστικότητα του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει σε αλλαγές που θα φέρουν βελτιώσεις στο ΕΣΥ και όχι περισσότερες δυσλειτουργίες.

Σε αναβρασμό οι γιατροί του νοσοκομείου Νίκαιας

Την ίδια στιγμή μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στο νοσοκομείο Νίκαιας μετά το σενάριο για καθημερινή γενική εφημερία καθώς οι γιατροί ισχυρίζονται ότι το «σχέδιο» αυτό είναι καταστροφικό.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους λόγω των τραγικών ελλείψεων υγειονομικού και λοιπού προσωπικού (αλλά και με δεδομένη την ανυπαρξία δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που οδηγεί αναγκαστικά πολλούς ασθενείς στα ΤΕΠ των νοσοκομείων δίπλα στα πραγματικά σοβαρά έκτακτα περιστατικά και που κανένα μέτρο δεν λαμβάνεται για την ενίσχυσή της) με χίλιες δυο δυσκολίες και με υπεράνθρωπες προσπάθειες κατορθώνουμε να ανταποκριθούμε στον όγκο των έκτακτων περιστατικών που έχουμε σήμερα με γενική εφημερία 8 πμ – 8 πμ ανά κάθε τέταρτη ημέρα. Επιπρόσθετα, τα νοσοκομεία της Αττικής που ανήκουν στην 2η ΥΠΕ είναι ήδη από χρόνια επιφορτισμένα και με σχεδόν όλα τα σοβαρά επείγοντα περιστατικά των νησιών.

Υπό τα νέα αυτά δεδομένα οι γιατροί του Νίκαιας, προειδοποιούν πώς αν δεν αποσυρθεί ΑΜΕΣΩΣ το «σχέδιο» ανατροπής του σημερινού πλάνου εφημέρευσης για το νοσοκομείο μας θα προχωρήσουμε άμεσα σε απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας (για τις οποίες ζητάμε την κάλυψη από ΕΙΝΑΠ, ΟΕΝΓΕ, Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά) σε συντονισμό (μέσω εκπροσώπων μας που θα ορίζονται από την γενική συνέλευση) με τους συναδέλφους άλλων νοσοκομείων τα οποία επίσης θίγονται.

Επίσης την ερχόμενη Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση για να αποφασίσουν σε τι ενέργειες θα προχωρήσουν μετά τις συναντήσεις που θα έχουν.

1 σχόλιο:

  1. Πρεπει επειγοντως να αναλαβει σοβαρο ατομο το υπυγ και να προχωρησει αμεσα σε ληψη μετρων αναβαθμισης του ΕΣΥ .Υπαρχουν νεοι γιατροι που θελουν να προσφερουν και πρεπει να αξιοποιηθουν και αμοιφθουν καλα .Τα ΤΕΠ πρεπει να στελεχωθουν και να ανεξαρτητοποιηθουν .Θα μου πειτε ,δεν τα αντιλαμβανονται αυτα οι κυβερνωντες .Σιγουρα ,αλλα θελουν ολα να γινουν τσαμπα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή