Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Άρχισε η ψηφιοποίηση εκατομμυρίων φακέλων ασθενών στα νοσοκομεία – Τι θα αλλάξει στο ΕΣΥ

Τι θα αλλάξει μέσα στα νοσοκομεία με την ψηφιοποίηση των ιατρικών ιστορικών των ασθενών

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Την ψηφιοποίηση εκατομμυρίων φακέλων ασθενών μέσα στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας, αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο περιβόητος ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας των ασθενών που καθυστέρησε αρκετά χρόνια να υλοποιηθεί, φαίνεται ότι αρχίζει σιγά σιγά να ενεργοποιείται. Βέβαια για τους ασθενείς αυτό θα φανεί πολύ αργότερα καθώς μόλις τώρα τα νοσοκομεία έχουν ξεκινήσει να συγκεντρώνουν τους αμέτρητους φακέλους των ασθενών, ώστε ειδικά κλιμάκια που έχουν συσταθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, να προχωρήσουν στην ψηφιοποίηση τους.

Τις τελευταίες ημέρες οι διοικήσεις των νοσοκομείων σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr, ειδοποιήθηκαν από το υπουργείο υγείας και έχουν ετοιμάσει ειδικούς χώρους συγκέντρωσης των φακέλων, όπου και θα εργαστούν τα στελέχη για την ψηφιοποίηση των ιατρικών δεδομένων των ασθενών.

Δεν θεωρείται πάντως τυχαία η ενεργοποίηση τώρα της ψηφιοποίησης του ΕΣΥ, καθώς πρόκειται για ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. η οποία έχει θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ενώ κατά τη συνήθη τακτική η χώρα μας έχει καθυστερήσει.

Τι θα αλλάξει στα νοσοκομεία

Όταν υλοποιηθεί όλο το πρόγραμμα και ψηφιοποιηθούν τα αρχεία των ασθενών που υπάρχουν σήμερα στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, κάθε επισκέπτης του ΕΣΥ θα έχει τον δικό του φάκελο που θα περιλαμβάνει όλες τις ιατρικές του πληροφορίες.

Μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει την φαρμακευτική αγωγή που έχει ακολουθήσει, τις επεμβάσεις που έχει κάνει, αλλά ακόμη και τις διαγνωστικές τους εξετάσεις. Έτσι το ένα νοσοκομείο θα μπορεί να “επικοινωνεί” με το άλλο στην περίπτωση που ένας ασθενής το επισκεφθεί για να λάβει υπηρεσίες υγείας.

Ταυτόχρονα τα ιατρικά δεδομένα των ασθενών θα είναι διαθέσιμα και στους προσωπικούς τους γιατρούς, εφόσον βέβαια οι ίδιοι θα δίνουν τη συγκατάθεσή τους. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει συνέχεια στην ιατρική παρακολούθηση και στη θεραπεία των πολιτών, κάτι που σήμερα δεν ισχύει.

Εξάλλου οι όποιες προσπάθειες είχαν γίνει στο παρελθόν για τη δημιουργία των ατομικών φακέλων των ασθενών, έμειναν στη μέση. Να υπενθυμιστεί πως όταν δημιουργήθηκε ο θεσμός του προσωπικού γιατρού, το ιατρικό προσωπικό της χώρας που θα αναλάμβανε το συγκεκριμένο ρόλο, ήταν υποχρεωμένο να δημιουργήσει και τον φάκελο για τον κάθε ασθενή με όλο το ιστορικό του. Όμως ο προσωπικός γιατρός «πάγωσε» και έτσι μαζί του πάγωσε και ο ιατρικός φάκελος των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου