Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

SOS από Φυσικοθεραπευτές για χρεωκοπία του κλάδου-Ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Συντάκτης: Virus

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι φυσικοθεραπευτές για τις αυτόματες επιστροφές clawback & rebate σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό. Για χρεοκοπία του κλάδου προειδοποιεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών και ζητά συνάντηση με τον πρωθυπουργό ώστε να παρέμβει καθώς οι φυσικοθεραπευτές δηλώνουν ότι έχουν υπερβεί τα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης.

Ο Σύλλογος υποστηρίζεται ότι η υφιστάμενη κατάσταση οφείλεται στο γεγονός ότι «η Κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει τα ληστρικά μνημονιακά μέτρα των αυτόματων επιστροφών clawback & rebate, εδώ και 11 χρόνια και ακόμα και σήμερα». Μάλιστα, ο ΠΦΣ υπενθυμίζει με νόημα τις δηλώσεις του πρωθυπουργού τον Αύγουστο του 2022, για την άρση της στενής εποπτείας σηματοδοτούσε: «…το τέλος των Μνημονίων και όσων επιβλήθηκαν στο όνομά τους…».

Η ανοικτή επιστολή απευθύνεται ακόμη στους συναρμόδιους υπουργούς και τον ΕΟΠΥΥ. Σε αυτή σημειώνεται ότι τα μέτρα του 2013 έχουν φθάσει σήμερα «στη κάλυψη του 30% της δημόσιας ετήσιας δαπάνης για τις φυσικοθεραπείες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ από τους ίδιους τους φυσικοθεραπευτές». Ενδεικτικό είναι ότι οι εκτελεσμένες συνεδρίες φυσικοθεραπείας ήταν ύψους 110.000.000 ευρώ και η επιτρεπόμενη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ ήταν 80.000.000 ευρώ, με άλλα λόγια 30.000.000 ευρώ χρεώθηκαν στους 2.800 συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές».

Ειδικότερα, ο Σύλλογος εκφράζει την διαμαρτυρία του και για τις «κουτσουρεμένες» τιμές αποζημίωσης των συνεδριών φυσικοθεραπείας που βασίζονται στον τιμοκατάλογο του 1991, ενώ ο πληθωρισμός «τρέχει» με 3,1% τον Αύγουστο (σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat) καθώς ταυτόχρονα σημειώνεται αύξηση των ενοικίων, των μισθών, των ασφαλιστικών εισφορών, του ενεργειακού κόστους και εν τέλει του κόστους ζωής. Ο ΠΣΦ καταγγέλλει ότι γίνονται δηλώσεις για «υπερπλεονάσματα», αλλά εξακολουθεί η υποχρηματοδότηση στους προϋπολογισμούς υγείας. Ως παράδειγμα ο σύλλογος φέρνει το Βέλγιο, με ανάλογο πληθυσμό της Ελλάδας, το οποίο διαθέτει 1,12 δις ευρώ για φυσικοθεραπεία, δηλαδή τα 15πλάσιακονδύλια από την χώρα μας η οποία διαθέτει μόλις 80 εκ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του Π.Σ.Φ. Πέτρος Λυμπερίδης σημειώνει μεταξύάλλων . Δεν είναι δυνατόν να σφυρίζουν αδιάφορα οι πάντες σε ένα πρόβλημα που έχει φέρει έναν ολόκληρο κλάδο στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης και δημιουργεί χρέη σε εμάς και στους κληρονόμους μας. Δεδομένου ότι οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας, καθώς και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ συνεχίσουν να κωφεύουν στις συνεχείς εκκλήσεις μας για την άρση αυτής της κατάφωρης αδικίας που υφίστανται οι φυσικοθεραπευτές τα τελευταία 11 χρόνια, ζητάμε άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι υποσχέσεις πλέον είναι μη αποδεκτές, τα περιθώρια εξαντλήθηκαν, οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές πραγματικά “στράγγισαν”.

Αν δεν υπάρξει και τώρα ΑΜΕΣΗ λύση με το θέμα της κατάργησης των αυτόματων επιστροφών rebate & clawback και των χρεών που έχουν δημιουργηθεί, αυτό θα σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα φέρει την ευθύνη για τη χρεοκοπία των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ εργαστηρίων φυσικοθεραπείας, που θα αναγκαστούν να κατεβάσουν ρολά οριστικά.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου