Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Πώς θα χρηματοδοτούνται τα νοσοκομεία από το νέο έτος – Σε εφαρμογή τα DRGs στο νέο ΕΣΥ

Πώς θα χρηματοδοτούνται τα νοσοκομεία από το νέο έτος – Σε εφαρμογή τα DRGs στο νέο ΕΣΥ

Αναλυτικά όλες οι αλλαγές που προωθούνται στα νοσοκομεία από 1η Ιανουαρίου

Μαρία Γλένη HR

Ριζικές αλλαγές από το νέο χρόνο στον τρόπο με τον οποίο θα χρηματοδοτούνται τα δημόσια νοσοκομεία προωθεί το υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα σε μια προσπάθεια να υπάρξει εξορθολογισμός των δαπανών η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχεδιάζει από 1η Ιανουαρίου να θέσει σε εφαρμογή το νέο σύστημα κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων, τα λεγόμενα DRGs.

Η σχετική μελέτη έχει πραγματοποιηθεί από τον αρμόδιο υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους ο οποίος άλλωστε ασχολείται και με τους προϋπολογισμούς των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Να υπενθυμιστεί εδώ ότι ο αρμόδιος υφυπουργός κατά την εξειδίκευση των μέτρων για το ΕΣΥ δήλωσε πώς τα δημόσια νοσοκομεία θα χρηματοδοτούνται με βάση τις υπηρεσίες που παράγουν, όπως οι νοσηλείες και τα χειρουργεία.

DRGs σε όλα τα νοσοκομεία

Η εφαρμογή των DRGs στα νοσηλευτικά ιδρύματα θα έχει ουσιαστικά οφέλη για το ΕΣΥ αφού θα γίνεται πλήρης καταγραφή όλων των ιατρικών πράξεων και επεμβάσεων που θα γίνονται μέσα στα δημόσια νοσοκομεία ανά κλινική και ανά ιατρική ομάδα. Ταυτόχρονα θα ελέγχει όλες τις δαπάνες που γίνονται μέσα στο ΕΣΥ.

Μετά την επεξεργασία των στοιχείων θα προκύπτουν συγκεκριμένα στατιστικά για την αποδοτικότητα της κάθε κλινικής, όπως για παράδειγμα το αν οι ασθενείς νοσηλεύονται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που ορίζουν τα πρωτόκολλα, εάν τα ποσοστά επανεισαγωγών είναι υψηλά, ποιος είναι ο αριθμός των επεμβάσεων, αλλά και άλλα χρήσιμα δεδομένα βάσει των οποίων θα προκύπτουν και τα κονδύλια που θα κατανέμονται από το υπουργείο υγείας.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση να αξιολογήσει τις ιατρικές υπηρεσίες στον δημόσιο τομέα, αλλά και να δημιουργήσει κίνητρα ώστε οι κλινικές να γίνουν πιο αποδοτικές όταν νοσηλεύουν ασθενείς.

Το έργο θα παρακολουθεί από τις αρχές του επόμενου έτους το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης των Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ) το οποίο έχει έκδοσει και τα DRGs, με βάση μοντέλα που έχουν αξιοποιηθεί στο εξωτερικό.

Ταυτόχρονα όμως με τα DRGs και το νέο σύστημα θα τεθεί πλήρως σε όλα τα νοσοκομεία και τις κλινικές ο Ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος Υγείας στον οποίο θα γίνεται συστηματική συλλογή δεδομένων για όλο το φάσμα των ιατρικών υπηρεσιών που θα παρέχονται στους ασθενείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου