Κυριακή 1 Απριλίου 2012

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ: ΜΙΑ ΑΠΟΨΗ


ΜΙΑ ΑΠΟΨΗ

Συνάδελφοι

         Οι κινητοποιήσεις μας κλιμακώνονται σε όλη την Ελλάδα. Σε αρκετούς νομούς οι συνάδελφοί μας αποφάσισαν να μην δέχονται παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ από την δευτέρα 2 Απριλίου και η ΠΟΣΙΠΥ ανακοίνωσε ........ότι προτείνει το ίδιο από δευτέρα 9 Απριλίου. Μέχρι σήμερα είναι σχεδόν δέκα οι νομοί της επικράτειας που απέχουν από τα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ.
    Είναι γνωστή σε όλους μας η αδυναμία μας να οργανωθούμε γρήγορα και με ώριμα αντανακλαστικά. Είναι πλήρως δικαιολογημένη η διστακτικότητα του νέου ιατρού να διακόψει με το μεγαλύτερο ταμείο, πάνω που πάει να στρώσει την δουλεία του και να αποκτήσει την εμπιστοσύνη των ασθενών του, όπως επίσης είναι δικαιολογημένη και η σχετική άρνηση διακοπής της σύμβασης από παλαιότερους ιατρούς που μπορούν σαφέστατα να αντέξουν και να παλέψουν την κρίση που ζούμε.
    Είναι επίσης γνωστή η αμφισβήτηση που όλη η ελληνική κοινωνία δείχνει στην συνδικαλιστική δραστηριότητα και στους κατά καιρούς συνδικαλιστές που εμφανίζονται. Αυτό παρατηρείται και στον δικό μας κλάδο όταν έχουμε απαξιώσει μέσα μας τους συνδικαλιστικούς και επιστημονικούς μας φορείς. Όταν στα καλέσματά τους προσέρχεται το ένα τρίτο των μελών, όταν στις αποφάσεις τους συμμετέχουν λιγότεροι από τους μισούς.
Πρέπει όμως κάποια στιγμή να ξεφύγουμε από την ισοπεδωτική φιλοσοφία που μας επιβάλλουν και να μπορέσουμε να διακρίνουμε ανάμεσα στους τόσους, αυτούς που έφεραν έστω και ελάχιστα αποτελέσματα.
Θα είμαι ξεκάθαρος, η ΠΟΣΙΠΥ και η ΠΕΕΒΙ κατέφερε και διατήρησε ένα μεγάλο κεκτημένο και ταυτόχρονα ένα μεγάλο συνταγματικό δικαίωμα. Έχουμε όλοι δικαίωμα να είμαστε συμβασιούχοι του νέου ταμείου καθώς και οι νέοι εργαστηριακοί ιατροί που θα έρθουν. Η πολιτική θέση των φορέων μας, όλοι η κανένας, έπιασε τόπο και εξασφάλισε τόσο την πραγματική ελεύθερη επιλογή ιατρού στον πολίτη αλλά και μας  απομάκρυνε από επιλογές και διακρίσεις ανάμεσά μας που θα ήταν τραγικές για το μέλλον μας.
Η επιβολή των ελάχιστων ποσοστών rebate που απαίτησε η συνδικαλιστική μας οργάνωση δείχνουν και το δρόμο αλλά και την διάθεσή μας να σπάσουμε τη διαπλοκή και να παλέψουμε με τη διαφθορά χωρίς καμία αναστολή.
              Κύριοι συνάδελφοι τα αιτήματά μας δεν είναι μόνο και αποκλειστικά οικονομικά. Αν ήταν έτσι θα είχαμε ξεσηκωθεί εδώ και 10, 16, 20 μήνες που μας χρωστάνε. Το οικονομικό ζήτημα σήμερα είναι σημαντικό και πρωτεύων γιατί κρίνει την βιωσιμότητα των ιατρείων μας. Τα πραγματικά μας όμως αιτήματα είναι η σοβαρότητα αντιμετώπισής μας από τον ΕΟΠΥΥ, η ανάγκη ορισμού των κανόνων λειτουργίας του και η απαραίτητη πλέον εφαρμογή μηχανισμών και τεχνικών που προστατεύουν τόσο εμάς αλλά και το ταμείο από τα τρωκτικά που το έστυβαν τόσα χρόνια.
Στην δίνη της οικονομικής κρίσης που βρίσκεται η πατρίδα μας πρέπει κατά τη γνώμη μου να απαντήσουμε με ειλικρίνεια, σοβαρότητα και αντικειμενικότητα.
Ειλικρίνεια, στον πόλεμο που είναι η πατρίδα μας σήμερα είναι η αναγνώριση των πραγματικών αντιπάλων μας που είναι η διαφθορά και η διαπλοκή και όχι ο υγιείς ανταγωνισμός μεταξύ μας.
Σοβαρότητα, είναι οι αποφάσεις μας να έχουν επίκεντρο την επιστήμη μας και όχι μόνο το ιατρείο μας γιατί όταν καταρρεύσει το σύστημα δεν θα επιβιώσει κανείς και δεν θα γλιτώσει κανείς από το τσουνάμι της χρεοκοπίας που μας οδηγούν.
Αντικειμενικότητα, είναι ο αγώνας για ξεκάθαρους, σωστούς και δίκαιους κανόνες για όλους. Πρέπει να απαιτήσουμε άμεσα, ένα σύγχρονο, ευέλικτο και αποτελεσματικό μηχανογραφικό σύστημα που να είναι, από τη μια μεριά, θετικό εργαλείο στην δουλειά μας και όχι ανασταλτικό παράγοντας και από την άλλη μεριά άψογος και τέλειος ελεγκτικός μηχανισμός για όλους μας.

Κύριοι συνάδελφοι ας προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε την εσωστρέφειά μας, ας προσπαθήσουμε να εμπιστευτούμε την συλλογική φιλοσοφία που έχουμε ανάγκη κι ας ταχθούμε δίπλα στο κάλεσμα των εκλεγμένων από εμάς συνδικαλιστικών οργάνων.



Το αδιέξοδο που μας οδηγεί η κρίση που ζούμε πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για να δημιουργήσουμε ισχυρούς δεσμούς, δίκαια και σωστά κίνητρα για το μέλλον.



Οφείλουμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία αν θέλουμε να έχουμε αύριο.


ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΠΕΝΤΕΒΗΣ
Ιατρός Μικροβιολόγος- Βιοπαθολόγος
Μέλος Δ.Σ. Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας
Προεδρεύων της ΕΝΩΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου