Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Αναστολή πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ αποφάσισαν οι εργαστηριακοί γιατροί Αχαΐας - Ηλείας



Αναστολή πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ αποφάσισαν οι εργαστηριακοί γιατροί Αχαΐας - Ηλείας

Αναστολή πίστωσης, αποφάσισε την Τετάρτη η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Αχαΐας, για τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων με τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου, εφεξής η διενέργεια εξετάσεων θα εκτελείται με τιμές κρατικού τιμολογίου και επίδοση Απόδειξης Παροχής Υπηρεσιών στον ασφαλισμένο, ο οποίος θα απευθύνεται στον ΕΟΠΥΥ για την απόδοση της δαπάνης. Επίσης ο Σύνδεσμος αποφάσισε το ομαδικό κλείσιμο των εργαστηρίων στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας στις 2/04/2012 και παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (6η ΥΠΕ) στις 11:00 π.μ. υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών.
Σύμφωνα το Σύνδεσμο Εργαστηριακών Ιατρών Αχαΐας (Βιοπαθολόγοι, Ακτινολόγοι, Πυρηνικοί Ιατροί, Κυτταρολόγοι), μετά από πάροδο τριών μηνών, οι εργαστηριακοί ιατροί παρότι δήλωσαν την επιθυμία σύναψης σύμβασης με το νέο ασφαλιστικό φορέα, διαπίστωσαν και πιστοποίησαν την φοβερή προχειρότητα και ολιγωρία στο σχεδιασμό ενός ενιαίου φορέα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης:
- Δεν έχει υπογραφεί ακόμη η σύμβαση εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ με κανένα πάροχο υγείας.
- Δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμη στους εργαστηριακούς ιατρούς, η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των παραπεμπτικών ΕΟΠΥΥ που έχουν εκτελεστεί, και επομένως δεν μπορούν να κατατεθούν οι δαπάνες, ώστε να απαιτηθεί η αποπληρωμή τους εντός 45 ημερών.
- Δεν υπάρχει η απαραίτητη τεχνολογική υποδομή να στηρίξει τη διαχείριση και την αποχρέωση των ηλεκτρονικών συνταγών, με το σύστημα να καταρρέει πολύ συχνά.
- Η ακολουθούμενη διαδικασία με την παραλαβή κλειδαρίθμου (e-ΔΑΠΥ) για κάθε εργαστηριακό ιατρό καθιστά την ηλεκτρονική καταγραφή των παραπεμπτικών ιδιαίτερα επίπονη και πολύπλοκη
- Η πολυετής στάση πληρωμών των εντασσόμενων ταμείων στον ΕΟΠΥΥ, συνεχίζεται απρόσκοπτα.
- Ο ΕΟΠΥΥ έχει ήδη έλλειμμα που αγγίζει τα 2 δις. Παράλληλα ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι οδηγείται σε αυτές τις αποφάσεις γιατί η ρευστότητα των εργαστηρίων για την εξυπηρέτηση των 9,5 εκ. ασφαλισμένων, εξαντλήθηκε, ενώ η νομική αβεβαιότητα σύμβασης και η πολύμηνη ολιγωρία διαδικαστικής υποβολής των εκτελεσθέντων παραπεμπτικών, παραμένουν, όπως επίσης και η στάση πληρωμών στην αποχρέωση των δεδουλευμένων των εντασσομένων φορέων στον ΕΟΠΥΥ, εκ μέρους της Πολιτείας, κ.ά.
Με δελτίο και οι φυσικοθεραπευτές
Την ίδια πορεία χάραξε και ο κλάδος των φυσικοθεραπευτών, καθώς αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με τον ΕΟΠΥΥ. Έτσι, οι εργαστηριούχοι φυσικοθεραπευτές της Αχαΐας-Ηλείας με ψήφισμά τους απαιτούν την καταβολή των δεδουλευμένων χωρίς εκπτώσεις και περικοπές.
Σε περίπτωση που δεν γίνει άμεσα η πληρωμή των οφειλομένων αποφάσισαν από 1/4/2012 να παρέχουν τις υπηρεσίες τους με δελτίο παροχής υπηρεσιών και οι ασφαλισμένοι να απαιτούν τη δαπάνη από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Η απόφαση αυτή θα ισχύσει επ’ αόριστον μέχρι την πληρωμή από τον Ε.Ο.Π.Π.Υ.
Τη Δευτέρα 26/03/2012 οι φυσικοθεραπευτές προχώρησαν σε διαμαρτυρία στα γραφεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στην Αθήνα και στις κατά τόπους περιφερειακές υπηρεσίες του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (πρώην ΥΠΑΔ), ενώ χθες πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία των εργαζόμενων φυσικοθεραπευτών στα δημόσια Νοσοκομεία, στα ΚΑΠΗ και τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, σε συνεργασία με την ΠΟΕΔΗΝ, την ΠΟΕ-ΟΤΑ και την Π.Ο.Π.Ο.Π.Κ. ενάντια στην εξαίρεση των φυσικοθεραπευτών που εργάζονται στη δημόσια υγεία, από τους κλάδους που θα χορηγηθεί το ανθυγιεινό επίδομα εργασίας μετά την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου