Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Λοβέρδος: Συμφέροντα πίσω από το hacking

Αιχμές σχετικά με την παραβίαση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από χάκερ πριν από δύο εβδομάδες άφησε ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος στην καθιερωμένη μηνιαία συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου με τους διοικητές των νοσοκομείων της χώρας στο ΕΚΕΠΥ (Ερευνητικό Κέντρο για την Προαγωγή της Υγείας), υπονοώντας πως κάποιοι επιθυμούν να «μπλοκάρουν» τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται υποκινούμενοι από συμφέροντα.

Συγκεκριμένα, στις 6 Απριλίου 2012 παρουσιάστηκε τεράστιο πρόβλημα πρόσβασης στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που είχε ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών και των γιατρών. Μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκε πως κάποιοι παραβίασαν ηλεκτρονικά το σύστημα, καταχωρώντας 1.500.000 πλαστές συνταγές, με αποτέλεσμα το σύστημα να υποστεί βλάβη.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχουν ήδη κινηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες προς τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την αναζήτηση των υπευθύνων.

Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε και στο θέμα της εξόφλησης των προμηθευτών των νοσοκομείων, η οποία θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με την υποχρέωση που είχαμε αναλάβει απέναντι στην Τρόικα. Όπως όμως σημείωσε ο κ. Λοβέρδος, η εξόφληση θα γίνει μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου διότι.... «δεν υπάρχουν λεφτά, δεν είμαστε σε θέση να ανταπεξέλθουμε, δεν μπορώ να κάνω κάτι για αυτό. Ο νοών... νοείτω», είπε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας την ομιλία του προς τους διοικητές των νοσοκομείων, έκανε ένα σύντομο απολογισμό του έργου του υπουργείου Υγείας, λέγοντας πως ακόμη και σε περίοδο κρίσης δεν έκλεισε ούτε ένα Κέντρο Υγείας, αντιθέτως λειτούργησαν τέσσερα επιπλέον, πως οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων έχουν φέρει ήδη αποτέλεσμα και πως η φαρμακευτική δαπάνη έχει περιοριστεί αισθητά.

Capital.gr

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου