Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Βουδούρης: θιασώτες ενός πάρτι που τελείωσε όσοι μιλούν για κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ

Βουδούρης: θιασώτες ενός πάρτι που τελείωσε όσοι μιλούν για κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ


Πολλοί μίλησαν για την αναγκαιότητα να στηθεί ένα σύστημα Υγείας, κανείς όμως δεν το έστησε επεσήμανε στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της ημερίδα της Stabank με θέμα «Υγεία και Φάρμακο 2012» τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Γεράσιμος Βουδούρης.

«Ψευδεπίγραφο ότι καταρρέει ο ΕΟΠΥΥ, η αλήθεια είναι ότι το σύστημα καταρρέει» τόνισε, διευκρινίζοντας ότι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ προκύπτει κατά 80% από τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, συνεπώς η αύξηση της ανεργίας προκαλεί άμεση μείωση εισφορών στα ταμεία του Οργανισμού.

Επεσήμανε επίσης ότι, τα 5,8 δις ευρώ του αρχικού προϋπολογισμού μειώθηκαν δραματικά στη συνέχεια. Επί παραδείγματι στο ΙΚΑ από 180 εκατ. εισροές το μήνα έπεσαν στα 108 εκατ. ευρώ. Επίσης το 0.6% του κρατικού προϋπολογισμού έγινε 0,4%. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η πολύ μεγάλη δαπάνη φαρμάκου καθώς και οι παλαιότερες οφειλές των Ταμείων που εισχώρησαν στον Οργανισμό.

Παρόλα αυτά το τελευταίο 5μηνο ο ΕΟΠΥΥ έχει καταφέρει να δώσει 2,3 δις. ευρώ αλλά δυστυχώς οι οφειλές είναι ακόμα υψηλές.

Κατά την άποψη του για να αντέξει ο Οργανισμός θα πρέπει να γίνουν 4 σημαντικές κινήσεις.

1. Ο διαχωρισμός των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΟΠΥΥ.

2. Να επανέλθει η κρατική επιχορήγηση στα 500 εκατ. ευρώ.

3. Να αυξηθούν οι εισφορές του ΟΓΑ, όπου ο ασφαλισμένος δίνει μόνο 10 ευρώ το μήνα τη στιγμή που οι ασφαλισμένοι των άλλων Ταμείων πληρώνουν 1.080 ευρώ το χρόνο και παρόλα αυτά, παίρνουν τις ίδιες παροχές υγείας με όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

4. Να δανειοδοτηθεί ο ΕΟΠΥΥ από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Στην ομιλία του τόνισε επίσης ότι οι δύο μεγάλες βιομηχανίες στην Ελλάδα είναι ο Τουρισμός και η Υγεία και δυστυχώς τα ΜΜΕ στη χώρα μας δείχνουν την αρνητική εικόνα προς τα έξω και ουσιαστικά ευθύνονται για τις απώλειες στον τουριστικό τομέα.

Προφανώς ο κ. Βουδούρης επειδή θεωρεί θεσμική και όχι κομματική τη θέση του στον Οργανισμό θεωρεί ότι δεν ευθύνεται για τα χάλια του Οργανισμού και κατ’ επέκταση της υγείας. Δυστυχώς κύριε Βουδούρη είστε μέλος αυτής της κυβέρνησης και έχετε μέρος των ευθυνών.

Να σας θυμίσουμε ότι οι δημοσιογράφοι από όποιο μέσο κι αν υπηρετούν την ενημέρωση έχουν κατά καιρούς βάλει πλάτη στον τομέα της υγείας και έχουν βοηθήσει κόσμο, εν αντιθέσει με την όποια κυβέρνηση και ειδικότερα την τελευταία που δημιούργησε ένα τεράστιο μπάχαλο στον τομέα αυτό.

Να θυμίσουμε επίσης ότι για τα προβλήματα που προέκυψαν με τα φάρμακα υψηλού κόστους το τελευταίο διάστημα δεν ευθύνονται οι φαρμακοποιοί που κάνουν απεργία ούτε οι φαρμακευτικές που δεν δίνουν σκευάσματα αλλά ο Οργανισμός που τους έχει απλήρωτους τόσο καιρό.

Οι εταιρείες και τα φαρμακεία δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα κύριε Βουδούρη , έχουν έξοδα για να εξακολουθούν να υπάρχουν. Εξάλλου ο Οργανισμός καθώς και η Κυβέρνηση είχατε ενημερωθεί πολύ καιρό πριν για το οικονομικό αδιέξοδο που έχουν βρεθεί αυτή τη στιγμή οι επαγγελματίες υγείας και για τις περαιτέρω κινήσεις τους και δυστυχώς δεν λάβατε έγκαιρα τα μέτρα σας για να μην ταλαιπωρηθούν οι ασθενείς ώστε να μην δώσετε «τροφή» για τα ΜΜΕ για την όποια αρνητική κατά την άποψη σας προβολή.

Κατανοούμε το πρόβλημα ρευστότητας που έχετε αλλά και πάλι οι ευθύνες την κυβέρνηση βαρύνουν και όχι τα ΜΜΕ και τους επαγγελματίες υγείας. Αν δεν είχατε δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην αγορά εργασίας δεν θα είχαμε τη σημερινή αύξηση ανεργίας συνεπώς τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ανθή Αγγελοπούλου
IATRIKOS TYPOS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου