Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

ΕΟΠΥΥ: Είναι πολλά τα λεφτά...Άρη! Πόσα λείπουν και τι θα γίνουν οι ασφαλισμένοι


ΕΟΠΥΥ: Είναι πολλά τα λεφτά...Άρη! Πόσα λείπουν και τι θα γίνουν οι ασφαλισμένοιΣτον αέρα βρίσκονται οι 9,5 εκατ. ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, καθώς ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει μετά τις εκλογές και που θα βρεθούν κονδύλια για τη χρηματοδότηση του οργανισμού εξαιτίας και του ρευστού πολιτικού τοπίου. 
 
Η επιστολή που απέστειλαν πρόσφατα στον Ράιχενμπαχ οι πέντε φορείς της αγοράς φαρμάκου που ζητούσαν να συμβάλει ώστε να χρηματοδοτηθεί ο φορέας με 1,5 δις και να αποπληρωθούν τα χρέη, ήταν μόνο ένα μικρό δείγμα της αναστάτωσης που επικρατεί στην αγορά.  
Ο ΕΟΠΥΥ έχει ξεμείνει από ρευστό, οι προμηθευτές του είναι απλήρωτοι και οι ασθενείς πληρώνουν  από την τσέπη τους τις θεραπείες τους για να μη χάσουν τη ζωή τους. Τι θα γίνει μετά τις εκλογές και πότε θα λυθεί το πρόβλημα;
 
Μέχρι στιγμής ουδείς γνωρίζει καθώς το ποσό που λείπει από τα ταμεία είναι εξαιρετικά μεγάλο και είναι άγνωστο αν θα είναι δυνατόν να εκταμιευθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 
Άλλωστε η τρόικα που ζητούσε επανειλημμένα μείωση των δαπανών τόσο από τα φάρμακα όσο και από τον τομέα της υγείας γενικότερα, δεν είχε και βασικό της μέλημα εάν οι 9,5 εκατ. ασφαλισμένοι θα έμεναν χωρίς υπηρεσίες ή όχι. 
 
Τα λεφτά όμως είναι πολλά ... Άρη και παραμένει άγνωστο αν η νέα κυβέρνηση θα μπορέσει να αντιμετωπίσει άμεσα το πρόβλημα. 
Εξάλλου μέχρι να ισορροπήσει η κατάσταση μετά τις εκλογές θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας. 
 
Και το ποσό είναι ...βαρύ. Ενώ ο ΕΟΠΥΥ καλείται να τα βγάλει πέρα με κάτι παραπάνω από 5,5 δις ευρώ, οι ανάγκες του είναι τουλάχιστον κοντά στα 8,5 δις ευρώ. Και να σκεφτεί κανείς ότι από το ποσό που διατέθηκε τελικώς απουσιάζει και περίπου 1,5 δις που δε δόθηκε ποτέ. 
Ωστόσο η χρηματοδότηση του φορέα θα πρέπει να γίνει άμεσα διαφορετικά η κατάσταση θα χειροτερέψει. Οι ασθενείς όχι μόνο δε θα βρίσκουν φάρμακα αλλά πολύ σύντομα θα αρχίζουν να κλείνουν και η μία υγειονομική μονάδα μετά την άλλη εξαιτίας έλλειψης υλικών και πόρων. 
 
Δήμητρα Ευθυμιάδου 

IATROPEDIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου