Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

«Τελεσίγραφο» προς τους φαρμακοποιούς από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ


«Τελεσίγραφο» προς τους φαρμακοποιούς από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ«Τελεσίγραφο» προς τους φαρμακοποιούς να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους στέλνει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, μέσα από την «Ημερησία on line». Σε περίπτωση που συνεχίσουν το «εμπάργκο» φαρμάκων στους ασφαλισμένους, τότε ο ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσει σε καταγγελία των συλλογικών συμβάσεων με τους φαρμακοποιούς. Θα συμβληθεί με συγκεκριμένους φαρμακοποιούς σε όλη την χώρα και θα αυξήσει τα σημεία διάθεσης των φαρμάκων.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κωνσταντίνος Λουράντος ξεκαθαρίζει ότι «η θέση μας είναι δεδομένη. Εάν δεν καταβληθούν τα χρωστούμενα του 2011, δεν θα σταματήσουμε τις κινητοποιήσεις». Αντίθετα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος τηρεί στάση αναμονής και αύριο αναμένεται να συνεδριάσει προκειμένου να αποφασίσει το μέλλον των κινητοποιήσεων του.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού κ. Γεράσιμος Βουδούρης, «η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων πρέπει να έχει ένα τέλος» και προσθέτει: «ο ΕΟΠΥΥ δεν χρωστάει στους φαρμακοποιούς από τα τρέχοντα, τίποτα!». Ο κ. Βουδούρης αποκαλύπτει ότι υπάρχει σχέδιο Β΄ το οποίο θα τεθεί άμεσα σε λειτουργία εάν οι φαρμακοποιοί συνεχίσουν να μην χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Βουδούρης αναφέρει ότι «οι συνεχείς απαιτήσεις τους αγγίζουν τα όρια του εκβιασμού», σημειώνοντας ότι: «δεν εξασφαλίζονται οι καλές συνεργασίες με την πλάτη στον τοίχο. Και επιπλέον, προσπαθήσαμε σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων να εξασφαλίσουμε τις υποχρεώσεις μας. Δεν προσφύγαμε στον Ράιχενμπαχ να δώσει λύσεις». Για μια ακόμη φορά ο κ. Βουδούρης υπενθυμίζει ότι οι παλιές οφειλές των ταμείων που συνενώθηκαν, δεν είναι οφειλές του ΕΟΠΥΥ και «υπάρχει συμφωνία του ελληνικού κράτους και της τρόικας, για αυτές».

Ο κ. Βουδούρης δηλώνει ότι «θα επανεκτιμήσουμε τις συλλογικές συμβάσεις και θα αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που έχουμε να αυξήσουμε τους χώρους διάθεσης των φαρμάκων». Εξηγεί ότι ο ΕΟΠΥΥ θα συνεργαστεί με τον Έλληνα φαρμακοποιό «που κάθε μέρα βρίσκεται πίσω από τον πάγκο και προσπαθεί ν α τα φέρει βόλτα». Υπενθυμίζει μάλιστα ότι η συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ είναι μονόδρομος εξηγώντας ότι είναι ο μόνος Οργανισμός που αγοράζει φάρμακα και αναλαμβάνει να τα πληρώσει.

Από την πλευρά του ο Σύλλογος Mεταμοσχευμένων Καρδιάς και Φίλων των Μεταμοσχεύσεων «Συνεχίζω», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς τους αρμόδιους φορείς πως, η μη εκτέλεση των συνταγών του ΕΟΠΥΥ εκ μέρους των φαρμακοποιών αλλά και η έλλειψη φαρμάκων θέτει σε σοβαρό κίνδυνο ακόμα και την ίδια τη ζωή των μεταμοσχευμένων. Είναι γνωστό -αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους- πως χωρίς τα φάρμακα της ανοσοκαταστολής ξεκινάει η διαδικασία απόρριψης του μοσχεύματος και συνεπώς τίθεται σε άμεσο κίνδυνο ο ασθενής. Και ζητούν «να βρεθεί μια άμεση λύση στο πρόβλημα είτε με την παροχή των ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων από τα νοσοκομεία της χώρας είτε - και - από τα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ και τα ιδιωτικά. Είναι θέμα κυριολεκτικά ζωής και θανάτου».

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η διακοπή τροφοδοσίας στα δημόσια νοσοκομεία από τους προμηθευτές ιατρικών ειδών. Χθες σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών & Υγείας (ΣΕΠ), του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Υλικών Τεχνητού Νεφρού & σχετικών Υλικών (ΠΑΣΠΥΤΕΝ) και του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Υ) δήλωσαν την αλληλεγγύη και αμέριστη συμπαράσταση τους στα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ι.Ε) για την απόφασή τους. Όπως αναφέρουν, «τα υπέρογκα χρονίζοντα χρέη των Δημόσιων Νοσοκομείων προς όλους τους προμηθευτές, από το 2010 έως και σήμερα και σε συνδυασμό με την πλήρη απαξίωση των 'κουρεμένων' ομολόγων κατά 80%, καθιστούν αναπόφευκτη τη διακοπή τροφοδοσίας υλικών».

Οι εκπρόσωποι των Προμηθευτών τονίζουν «Η διακοπή προμήθειας υλικών στα νοσοκομεία δεν αποτελεί ένα τέχνασμα ή ένα μοχλό πίεσης προς την εκάστοτε κυβέρνηση για την αποπληρωμή των δίκαιων απαιτήσεών μας. Υποφέρουμε από παντελή έλλειψη ρευστότητας και εμπορεύματος, με αποτέλεσμα να είμαστε ανήμποροι να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες της Δημόσιας Υγείας. Βρισκόμαστε στο μηδέν!».

Καταλήγοντας απευθύνουν έκκληση «στους επόμενους διοικούντες να συνεργαστούν άμεσα με όλους τους κοινωνικούς εταίρους ώστε να διασφαλιστεί η Δημόσια Υγεία και να σωθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας».

Ελένη Πετροπούλου
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου