Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Κάλπες με …άρωμα Υγείας! Οι πολιτικές διαμάχες για φάρμακα, ΕΟΠΥΥ, νοσοκομεία


Τι είχε αυτή η σύντομη προεκλογική περίοδος; Έντονο άρωμα …υγείας καθώς όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί στήριξαν την  προεκλογική τους εκστρατεία στα προβλήματα του χώρου της υγείας, στον υπό κατάρρευση ΕΟΠΥΥ, στις ελλείψεις φαρμάκων αλλά και στους ταλαιπωρημένους καρκινοπαθείς. 
Τι υποστήριξε ο καθένας και ποιες είναι οι διαφορές τους;
 
 Είναι ενδεχομένως από τις ελάχιστες προεκλογικές περιόδους των τελευταίων δεκαετιών που το βασικό θέμα της διαμάχης μεταξύ των διεκδικητών της εξουσίας είναι ο τομέας της Υγείας. 
 
Τα πρόσφατα προβλήματα με τους χρονίως πάσχοντες, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ και οι οφειλές προς τους φαρμακοποιούς, αποτέλεσαν εύφορο έδαφος για λογομαχίες και έντονες συζητήσεις ωρών μεταξύ των κομμάτων. Και σήμερα μόλις λίγες ώρες πριν την κάλπη το μόνο που ενδεχομένως να θυμούνται οι πολίτες είναι ότι αυτές οι εκλογές είχαν έντονο άρωμα ….υγείας. Και όχι απαραίτητα με την καλή έννοια…
  
Από τη μία, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς αναγνωρίζοντας ότι ο ΕΟΠΥΥ υποχρηματοδοτείται, έσπευσε να αποσαφηνίσει από τις πρώτες κιόλας ημέρες του προεκλογικού… Μαΐου, ότι μόλις γίνει κυβέρνηση θα φροντίσει να εκταμιευθούν όλα τα κονδύλια που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία του φορέα. 
 
Η ΝΔ όμως επιχειρηματολόγησε και στο θέμα των ελλείψεων φαρμάκων με τον Αντώνη Σαμαρά να συναντά τους απεργούς φαρμακοποιούς αλλά και να κάνει έκκληση να διακόψουν την κινητοποίησή τους για λόγους δημόσιας υγείας και εξυπηρέτησης των ασθενών. 
 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από την άλλη, δεν υπήρξε ομιλία τις τελευταίες ημέρες που να μην αναφέρθηκε στα προβλήματα του ΕΟΠΥΥ αλλά και στην ταλαιπωρία των καρκινοπαθών. Δεν είναι τυχαίο ότι συναντήθηκε και με τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας Χρήστο Κίττα προκειμένου να ενημερωθεί λεπτομερώς για τα ζητήματα του χώρου. 
 
Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ (ως κόμμα που δημιούργησε τον ΕΟΠΥΥ) και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, περιορίσθηκε μάλλον να απαντά στις κατηγορίες για το …μπάχαλο που δημιουργήθηκε με τα φάρμακα  και τον ΕΟΠΥΥ. Εξαίρεση οι παρεμβάσεις του τέως υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου ο οποίος όταν προέκυψε το πρόβλημα με τις ελλείψεις των αντικαρκινικών φαρμάκων στα νοσοκομεία (επειδή κάποιες εταιρείες δέχονταν να πουλήσουν μόνο με μετρητά), δήλωσε ότι …«λύση υπάρχει» και είναι και άμεση. 
 
Και τα υπόλοιπα κόμματα όμως στήριξαν σε μεγάλο βαθμό την προεκλογική τους καμπάνια στον τομέα της υγείας που αποτελεί άλλωστε και έναν δημοφιλή χώρο για αντιπαραθέσεις δεδομένων των προβλημάτων που υπήρχαν και από ότι φαίνεται θα υπάρχουν και μετά την Κυριακή των εκλογών.    
 
Δήμητρα Ευθυμιάδου

ΙΑΤROPEDIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου