Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Γαλλία: εξοικονόμηση €105 εκ. από τις τρίμηνες συσκευασίες φαρμάκων


medicines-and-pig-bank
Εξοικονόμηση άνω των 105 εκατομμυρίων ευρώ επέτρεψε στη Γαλλία η διανομή φαρμάκων για ασθενείς με χρόνια νοσήματα σε μεγαλύτερες συσκευασίες.

Την είδηση αυτή ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα το Εθνικό Ταμείο Ασφαλίσεως Ασθενείας για τους Μισθωτούς (CNAMTS) της Γαλλίας.

Εδώ και πέντε χρόνια, τέσσερις κατηγορίες ασθενών που πάσχουν από χρόνιο νόσημα μπορούν να αγοράζουν φάρμακα σε συσκευασίες για τρεις μήνες: οι ασθενείς με διαβήτη, υπέρταση, αυξημένη χοληστερόλη ή οστεοπόρωση.

Στα τέλη του 2009, σχεδόν 80% των θεραπειών γι' αυτές τις τέσσερις παθήσεις υπήρχαν διαθέσιμες σε φιάλες των τριών μηνών στην πλειοψηφία των φαρμακείων. Σε επίπεδο πωλήσεων, το 47% των φαρμάκων κατά της οστεοπόρωσης διατέθηκαν σε τρίμηνη συσκευασία, έναντι 29,7% των φαρμάκων κατά της υψηλής χοληστερόλης, 23,2% των αντιδιαβητικών φαρμάκων που χορηγούνται από το στόμα και 19,8% των αντιυπερτασικών. Συνολικά, η διανομή τρίμηνων συσκευασιών αντιπροσώπευε το 83,4% των θεραπειών (27,8 εκατομμύρια φιάλες), σε ένα σύνολο 409,7 εκατομμυρίων θεραπειών που πωλήθηκαν για τις τέσσερις παθήσεις.

Από τα 105 εκατομμύρια ευρώ που εξοικονομήθηκαν από τις μεγάλες συσκευασίες το 2009, τα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία εξοικονόμησαν 58 εκατομμύρια, ενώ τα υπόλοιπα 47 εκ. τα «γλίτωσαν» οι ασφαλισμένοι και οι συμπληρωματικοί ασφαλιστικοί φορείς.

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερη εκμετάλλευση της δυνατότητας εξοικονόμησης από τις μεγάλες συσκευασίες. Αν το 60% των θεραπειών αυτών των τεσσάρων παθήσεων πωλούνταν σε μεγάλες συσκευασίες, η ετήσια εξοικονόμηση θα μπορούσε να φθάσει τα 390 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 230 θα πήγαιναν στα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία και τα 160 στους ασφαλισμένους και τους συμπληρωματικούς ασφαλιστικούς φορείς.

Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία του CNAMTS, η διάθεση των φαρμάκων σε μεγάλες συσκευασίες δεν οδήγησε σε διακοπή ή παράλειψη της θεραπείας, αντίθετα με τους φόβους που είχαν εκφράσει αρχικά οι φαρμακοποιοί.


Πηγή:
Le Point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου