Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ ΠΡΟΣ ΠΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΟΠΥΥ


ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Ο.Π.Υ.Υ (ΕΝ.Ι – Ε.Ο.Π.Υ.Υ)


Κηφισίας 18, 11526, Αθήνα
Τηλ. – Fax: 2107785805

ΠΡΟΣ
Τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Βουδούρη


Αθήνα 17/7/2012

Κοινοποίηση :
1. Υπουργό Υγείας κ. Λυκουρέντζο Α.
2. Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Σαλμά Μ.
3. κ. Νικόλαο Καρβουνά - Γενικό Διευθυντή ΕΟΠΥΥ
4. Γρ. Αντιπροέδρου κ. Νικολη
5. Γρ. Αντιπροέδρου κ. Σουλιωτη

Θέμα: «Αυστηρή προειδοποίηση για τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ προς τους συμβεβλημένους ιατρούς και τα συμβεβλημένα εργαστήρια.»

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ έχει γίνει από ιδρύσεως του ΕΟΠΥΥ αποδέκτης καταγγελιών ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν τηρεί τις συμβατικές του υποχρεώσεις στο σκέλος των πληρωμών προς τους ιατρούς και τα εργαστήρια που έχουν συνάψει σύμβαση μαζί του, με αποτέλεσμα να απαξιώνει καθημερινά τους ασφαλισμένους του που αισθάνονται ακάλυπτοι από πλευράς υπηρεσιών υγείας, έχει δε μετατρέψει το σύνολο σχεδόν των ασφαλισμένων του σε επαίτες δωρεάν υπηρεσιών υγείας !
Όλο αυτόν το καιρό η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, απέτυχε ΠΛΗΡΩΣ, να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την σύμβαση που έχει υπογράψει με τους ιατρούς που την εμπιστεύθηκαν καθώς ήδη χρωστά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και αντί συγνώμης ή απολογίας περιήλθε εις γνώσεις μας και διαβάσαμε με έκπληξη και απορία Δελτίο Τύπου του ΕΟΠΥΥ με στοιχεία ΑΔΑ: Β41ΞΟΞ7Μ-5ΦΨ / 13/7/2012 (http://www.eopyy.gov.gr/Έγγραφα%20ΕΟΠΥΥ/Νέα%20-%20Ανακοινώσεις%20-%20Δελτία%20Τύπου/Β41ΞΟΞ7Μ-5ΦΨ-ΤΗΡΗΣΗ%20ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ%20ΟΡΩΝ%20%20ΚΑΝΟΝΩΝ%20ΙΑΤΡΙΚΗΣ%20ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ%20ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΩΝ%20ΓΙΑΤΡΩΝ.pdf) , όπου ο Οργανισμός "συστήνει στους συμβεβλημένους ιατρούς την πλήρη εναρμόνιση τους με τις συμβατικές υποχρεώσεις τους". Το Δελτίο Τύπου είναι συνέχεια μιας σειράς παρόμοιου περιεχομένου Δελτίων Τύπου, όπου ο Οργανισμός υπαινίσσεται αντισυμβατική συμπεριφορά των ιατρών, δίχως βεβαίως το παραμικρό στοιχείο που να αποδεικνύει αυτούς τους ισχυρισμούς και μάλλον εντασσόμενο στην προσπάθεια να υποδείξει τους ιατρούς ως υπεύθυνους για την κακοδαιμονία του Οργανισμού και όχι την παντελή έλλειψη έργου πολλών υπηρεσιών του, που κατέστησαν τον ΕΟΠΥΥ αναποτελεσματικό για τους ασφαλισμένους του και αφερέγγυο στους πιστωτές του. Πέραν αυτού είναι προφανές ότι ναρκοθετεί την όποια προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας για λειτουργική αναβάθμιση και εύρυθμη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ.
Αν αξιότιμοι κύριοι της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ έχετε αποδεικτικά στοιχεία για αντισυμβατικές συμπεριφορές ιατρών, πράξτε το καθήκον σας μακριά από κενές περιεχομένου εξαγγελίες.Όμως ακόμα και προς την κατεύθυνση της οριοθέτησης του πλαισίου εργασίας των συμβεβλημένων ιατρών, το Δελτίο τύπου βρίθει ανακρίβειας και υποδαυλίζει τις σχέσεις ασθενών - ιατρών. Αναφέρετε συγκεκριμένα στο δελτίο τύπου: "Μεταξύ των προβλεπομένων συμπεριλαμβάνεται και ο όρος ότι ο γιατρός θα αμειφθεί από τον ΕΟΠΥΥ με 10.00 € ανά επίσκεψη, με ανώτατο μηνιαίο όριο επισκέψεων 200 ή 150 ανάλογα με την περίπτωση. Πέραν της παραπάνω αμοιβής, ο γιατρός δεν επιτρέπεται να έχει ουδεμία οικονομική απαίτηση από τον ασφαλισμένο". Αναρωτιέται κανείς το λόγο για τον οποίο παραλείπετε να αναφερθείτε στην υποχρέωση καταβολής εκ μέρους των ασφαλισμένων, ποσοστού συμμετοχής 15% επί του συνόλου των ιατρικών πράξεων που διενεργούνται, καταγράφονται και υποβάλλονται με απόδειξη παροχής υπηρεσιών, από ιατρούς πολλών κλινικών ειδικοτήτων. Και βέβαια οι ασθενείς θα πρέπει να είναι ενήμεροι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ιατρών στο πρώτο αυτό εξάμηνο λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, ουδέποτε μέχρι τώρα έχει λάβει αποζημιώσεις που αφορούν τις ιατρικές πράξεις.
Ταυτόχρονα θα περιμέναμε με ενδιαφέρον να εξασκήσετε όλο σας το κύρος προς τις οικονομικές σας υπηρεσίες για να εναρμονιστείτε και εσείς με τις δικές σας συμβατικές υποχρεώσεις, εξοφλώντας στο ακέραιο τους πιστωτές ιατρούς σας, που τους έχετε απλήρωτους, έχοντας παραβεί τις δικές σας ενυπόγραφες δεσμεύσεις. Φανταζόμαστε ότι εσείς, ως κρατικοί λειτουργοί, δύσκολα θα αποδεχόσασταν χωρίς ενόχληση να εργάζεστε χωρίς τον μισθό σας ή να τον εισπράττετε με καθυστέρηση και έναντι όπως επιβάλλετε σε αυτούς που συνεργάζονται μαζί σας! Ειδικά στην περίπτωση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ ισχύει το ρητό : "εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι". Επιτέλους, ενημερώστε σωστά τους ιατρούς και τους ασθενείς περί των κανονισμών και πείτε σε όλους, ασφαλισμένους, ιατρούς και πολιτική ηγεσία αν μπορείτε να ανταποκριθείτε στο έργο σας.
Απευθύνουμε τελευταία και αυστηρή προειδοποίηση να τηρήσετε ως Οργανισμός τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις αμοιβαίες συμφωνίες που έχετε συνομολογήσει με τους ιατρούς και να αποκαταστήσετε ΑΜΕΣΑ το κύρος και την τιμή του ιατρικού σώματος που θίγετε χωρίς καμία απόδειξη ! Σας καλούμε να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι οι συνάδελφοι ιατροί τηρούν τις δικές του. Σίγουρα υπάρχουν πολύ περισσότερα πράγματα να κάνετε από την έκδοση Δελτίων Τύπου εντυπωσιασμού!
Σε περίπτωση που αποτύχετε να συμμορφωθείτε με τα παραπάνω επιφυλασσόμαστε για κάθε κάθε νόμιμο δικαίωμά μας, συμπεριλαμβανομένων και των κατασχέσεων περιουσιακών σας στοιχείων, καθώς επίσης για άλλη μία φορά σας επισημαίνουμε ότι, για την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων σας από πιθανή αναστολή της σύμβασής μας, θα έχετε πλήρη και ακέραιη την ευθύνη.

Για την ΠΔ της ΕΝ.Ι - Ε.Ο.Π.Υ.Υ


Ο Πρόεδρος                     Ο Γεν. Γραμματέας
Γ. Ελευθερίου                         Εμμ. Πολυζόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου