Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΡΧΙΜΗΔΗ ΚΟΣΚΟΣΑ - ΜΕΛΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΒΟΡ. ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΗΣ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ

  Συνάδελφοι, να σας ενημερώσω ότι σήμερα το απόγευμα δέχθηκα πρόσκληση για τηλεφωνική συνέντευξη διάρκειας 3 λεπτών περίπου, από το κανάλι ΔΙΟΝ που εκπέμπει στην Κατερίνη και σε άλλες πόλεις της Β. Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και η Θεσσαλονίκη. Κύριο θέμα και ερώτηση όπως πληροφορήθηκα θα ήταν η εκτίμησή μου για την περιορισμένη στην επαρχία συμμετοχή συναδέλφων στον ΕΟΠΥΥ. Παραθέτω παρακάτω την συνομιλία που είχα (σχεδόν επακριβώς, μιας και δεν έχω καταγραφή) ώστε να είστε ενήμεροι (δυστυχώς δεν είχα χρόνο ώστε να σας ενημερώσω εκ των προτέρων για την απάντησή μου):

Δημοσιογράφος κος Στάσης, ΕΡΩΤΗΣΗ:
Κύριε Κοσκοσά ως ιατρός που συμμετέχετε στην επιτροπή Β. Ελλάδας της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ και συμβεβλημένος οφθαλμίατρος με τον ΕΟΠΥΥ, που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη, θα μπορούσατε να μας πείτε γιατί είναι περιορισμένη και μάλιστα σε πολλές περιοχές της Β. Ελλάδας απουσιάζει παντελώς από τις πόλεις, η συμμετοχή ιατρών στον ΕΟΠΥΥ, ειδικά μάλιστα και σε ορισμένες ειδικότητες όπως οι παιδίατροι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Να σας ευχαριστήσω κύριε Στάση για την πρόσκληση , αλλά κυρίως για τη δυνατότητα που μου δίνεται να σας αποτυπώσω την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Β. Ελλάδα., ώστε να είναι ενήμεροι και οι αγαπητοί ακροατές σας. Πράγματι, η κατάσταση είναι όπως σχεδόν την περιγράφετε για την Β. Ελλάδα , αλλά και για το σύνολο της επικράτειας. Προσπαθώντας να είμαι σύντομος και περιεκτικός στο μεγάλο αυτό θέμα που τίθεται και αφορά το σύνολο των ασφαλισμένων, να πω τα εξής:
Η συνολική ιδέα παροχής φροντίδων υγείας στο σύνολο των ασφαλισμένων από έναν ενιαίο φορέα όπως είναι ο ΕΟΠΥΥ είναι στη βάση της ορθή κατά την άποψη μου. Επιπλέον η παροχή ΠΦΥ την οποία και παρέχουν από 01/01/2012 στα πλαίσια του ΕΟΠΥΥ, όσοι συνάδελφοι ιδιώτες ιατροί το επιθυμούσαν είναι γεγονός ότι αποσυμφόρησε κατά μεγάλο μέρος τα ραντεβού στις άλλες δομές του οργανισμού, όπως τα υποκαταστήματα του πρώην ΙΚΑ, που σε μεγάλες αστικές περιοχές εξυπηρετούσαν μέχρι πρότινος το 50%.περίπου των ασφαλισμένων. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς , για να έρθω και στο ερώτημά σας, ότι και τοπικοί παράγοντες που αφορούν το σύνολο των ασθενών που μέχρι πρότινος εξετάζονταν σε ιδιωτική βάση από τους γιατρούς έπαιξαν το ρόλο τους στη διαμόρφωση της τελικής απόφασης πολλών συναδέλφων να μην συμβληθούν με τον οργανισμό, αφού όλοι πλέον οι ασφαλισμένοι του πρώην ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του δημοσίου και του ΟΓΑ, στην πορεία και άλλων ταμείων, εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ . Μια απόφαση των συναδέλφων που εν πολλοίς ήταν και προσωπική και διαμορφώθηκε και από πολλούς άλλους παράγοντες συμπεριλαμβανομένων και της ειδικότητας του κάθε ιατρού, σε συνδυασμό βέβαια όλα αυτά με το ύψος των συνολικών μηνιαίων αποδοχών.. Δεν είναι τυχαίο, και σωστά το θέσατε, ότι αν αναζητήσει κανείς να βρει παιδιάτρους , μια ειδικότητα πρώτης γραμμής, που έχουν συνάψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, δεν θα βρει εύκολα.
Τέλος να αναφέρω τον πλέον ίσως σημαντικό λόγο κατά τη γνώμη μου, για τον οποίο πολλοί συνάδελφοί μου και δικαιολογημένα ίσως, δεν αποδέχτηκαν την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Αυτός δεν είναι άλλος παρά η ΧΡΟΝΙΑ πλέον αφερεγγυότητα της πολιτείας στις οικονομικές της υποχρεώσεις απέναντι στον ιατρικό κλάδο. Πάγιο αίτημα του ιατρικού κλάδου ήταν και παραμένει να είναι η αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων οφειλών των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, δεδουλευμένων που αφορούν 2 χρόνια πίσω. Αυτό θα πρέπει να το εμπεδώσει η κοινή γνώμη, ώστε οι ακροατές σας να καταλάβουν και την κατάσταση στην οποία έχουν έλθει πολλοί συνάδελφοι, που δεν είναι βέβαια οι γιατροί του Κολωνακίου.
Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ακόμα και τώρα τη στιγμή που μιλάμε, οι συνάδελφοι που έχουν αποδεκτεί τη σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ, συνεχίζουν να είναι αποδέκτες της ίδιας αφερεγγυότητας, αφού δεν έχουν πληρωθεί από τον Απρίλιο και μετά για τις επισκέψεις και η συντριπτική πλειοψηφία πολλών κλινικών ιατρών, δεν έχουν ουδέποτε πληρωθεί για τις ιατρικές πράξεις που περιλαμβάνει η επίσκεψη. Αυτή είναι η σημερινή κατάσταση όσον αφορά τη Β.Ελλάδα αλλά και το σύνολο της επικράτειας γενικά. Οι πληροφορίες που σας καταθέτω βασίζονται και σε ειδικά ερωτηματολόγια που έθεσε και πήρε απάντηση η ένωση από τα μέλη – ιατρούς της.
Να πω στο σημείο αυτό ότι η ΕΝΙΕΟΠΥΥ και τα μέλη της εξακολουθούν να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους, με τα όποια προβλήματα μπορεί να παρουσιάζει η συνεργασία αυτή. Προτεραιότητα μας δεν αποτέλεσε ποτέ η εύκολη κριτική και καταγγελτικός και μόνο λόγος. Θα πρέπει όμως να γίνει κατανοητό το εξής και ολοκληρώνω με αυτό. Εφόσον η υγεία είναι το πολυτιμότερο "δημόσιο" αγαθό, όπως όλοι ισχυρίζονται, ολόκληρο το σύστημα υγείας θα έπρεπε να έχει σαφείς αυστηρούς κανόνες λειτουργίας, επαρκή ελεγκτικό μηχανισμό που αφορά και τους ιατρούς και βέβαια προγραμματισμό όσον αφορά την εξασφάλιση της σταθερής χρηματοδότησής του. Το ίδιο σύστημα λοιπόν θα 'πρέπει να εξασφαλίζει αξιοπρεπείς και τακτικές αμοιβές για τους λειτουργούς του έτσι ώστε να μπορούν να επιτελούν απερίσπαστοι το έργο τους Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με ασθενείς και να είστε σίγουροι ότι κατανοούμε τα προβλήματά τους ενόψει και των δύσκολων οικονομικών συγκυριών. Ωστόσο εμείς οι γιατροί και οι ασθενείς έχουμε το δικαίωμα να ρωτήσουμε από κοινού: Θέλει η πολιτεία να προσφέρει δωρεάν ΠΦΥ στους πολίτες ή όχι; Ας το ξεκαθαρίσει , με έργα πλέον και όχι με λόγια

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πρόσφατα ο ΕΟΠΠΥ απέστειλε Δελτίο Τύπου σχετικά με την συμπεριφορά πολλών συναδέλφων σας. Πολλά προβλήματα υπάρχουν σχετικά με ασθενείς που αναγκάζονται να πληρώνουν χρηματικά ποσά στους γιατρούς της τάξης των 10 ευρώ. Ποια η άποψή σας επ αυτού;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πράγματι είστε σωστά ενημερωμένος και στο θέμα αυτό. Δεν ήθελα να αναφερθώ προηγουμένως στο Δελτίο Τύπου που αναφέρεστε, αποφεύγοντας την όξυνση των καταστάσεων. Ωστόσο, προς ενημέρωση των ακροατών σας ήθελα να τονίσω το εξής:
Στον ΕΟΠΥΥ ανήκει το 90 με 95% του συνόλου των ασφαλισμένων της χώρας και υπάρχει πλαφόν στις επισκέψεις για τις οποίες αποζημιώνονται οι ιατροί , σύνολο διακοσίων επισκέψεων. Καταλαβαίνει κανείς εύκολα ότι ειδικότητες όπως αυτή των συναδέλφων παθολόγων, εύκολα και σύντομα κλείνουν το πλαφόν με την συνταγογραφία που είναι απαραίτητη σε πολλούς ασθενείς. Οι γιατροί δεν θα πρέπει να πληρωθούν για την εργασία τους, όταν συμπληρώνουν το πλαφόν;
Επιπλέον άλλες ειδικότητες όπως η δική μου, εργάζονται κατεξοχήν με ραντεβού. Αν εγώ κύριε Στάση σας κλείσω ραντεβού για εξέταση μέσω του ΕΟΠΥΥ σε 10 ημέρες και κλείσω το πλαφόν μου, πως μπορώ να εξετάσω επιπλέον ασφαλισμένους μέσω του ΕΟΠΥΥ; Τι θα πω σε εσάς που θα έρθετε στο ιατρείο, συγνώμη αλλά τώρα πρέπει να με πληρώσετε; Ελπίζω να είμαι κατανοητός.
Αλλά αυτό και ένα σωρό άλλα λειτουργικά προβλήματα που απορρέουν και σχετίζονται με τους κανονισμούς, έχουν κατά επανάληψη ειπωθεί σε Δελτία Τύπου της ΕΝΙ- ΕΟΠΥΥ. Από καιρό αναμένουμε συνάντηση με τους υπεύθυνους ώστε να βοηθήσουμε στην επίλυση αυτών των ζητημάτων, που ταλαιπωρούν εμάς και τους ασθενείς. Θα το επαναλάβω ξανά με άλλη διατύπωση: Οι ασθενείς και οι ιατροί βρισκόμαστε σε καθημερινή επαφή και γινόμαστε όλοι μας το μπαλάκι σε όλα τα προβλήματα. Επιτέλους, ας αναλάβουν κάποιοι τις ευθύνες τους.

ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΚΟΣΚΟΣΑΣ

1 σχόλιο:

  1. Για το αστειο της αμοιβης,δεν ειδα σχόλιο κ.Κοσκοσά.Πιθανό να σας διέφυγε on air,δε νομιζω όμως να είστε ευχαριστημένος με (υπόσχεση)10 ευρω για οφθαλμολ.εξέταση.Τώρα,αν περιμένετε να πληρωθείτε ΠΡΑΞΕΙΣ,θαυμάζω τον ρομαντισμο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή