Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Πώς το Δημόσιο θα πληρώσει τους ιδιώτες



Απλήρωτοι θα μείνουν τελικά, κατά ένα μεγάλο μέρος τουλάχιστον, όσοι ιδιώτες περιμένουν από το δημόσιο να τους πληρώσει αυτά που τους χρωστάει. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σχεδιάζει να περικόψει τις πληρωμές τους κατά 20%, εφόσον εξοφληθούν με μετρητά από τα λεφτά των δόσεων που θα λάβει για το σκοπό αυτό από την Τρόικα η χώρα, ενώ όσους αρνηθούν τη συμφωνία, σκοπεύει να τους αποζημιώσει με κρατικά ομόλογα που θα μπορούν να πληρωθούν στο ακέραιο μετά από δεκαετίες!

Η Τρόικα είχε δώσει προθεσμία στην ελληνική κυβέρνηση μέχρι τέλος Ιουνίου να εκπονήσει και να τη παρουσιάσει στον επόμενο έλεγχο, ένα σχέδιο τμηματικής αποπληρωμής των συσσωρευμένων χρεών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, με τα λεφτά  που θα πάρει από τις δόσεις. 

Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έθεσε σαν στόχο να δοθεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες, το ποσό των 4,5 δισ. ευρώ, αφήνοντας τους ιδιώτες να αγωνιούν για τι μέλλει γενέσθαι και ν πότε θα τους πληρώσει τα υπόλοιπα το δημόσιο.

Ο αρχικός προγραμματισμός προ τριμήνου αφορούσε συσσωρευμένα χρέη ύψους 5,8 δισ. ευρώ. Ως τον Απρίλιο τα χρέη αυτά αυξήθηκαν σε 6,3 δισ. ευρώ. Εχθές βράδυ το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως τα χρέη αυτά εκτοξεύθηκαν μέσα σε ένα μόλις μήνα στα 6,8 δισ. ευρώ.

Αν συνυπολογίσει δε κανείς και τις εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ που καθυστερεί να πληρώσει το δημόσιο προς τους έλληνες εξαγωγείς και αγγίζουν πλέον τα 3 δισ ευρώ, τότε το συνολικό ποσό που έχουν λαμβάνειν από το κράτος οι επιχειρήσεις πλησιάζει και τα 10 δισ. ευρώ, με συνέπεια να μην επαρκούν και πάλι τα δάνεια. 


Στις καλένδες έως 2 δισ. ευρώ
Τώρα όμως το νέο σχέδιο προβλέπει άλλη μια «αφαίμαξη» της αγοράς, ύψους τουλάχιστον 1,5-2 δισ. ευρώ. 
«Κανείς πια δεν πληρώνει αυτά που χρωστάει και εάν κάποτε εξοφλεί τοις μετρητοίς, του γίνεται μεγάλο σκόντο» λένε παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, που χαρακτηρίζουν εύλογη μια έκπτωση της τάξεως του 20%, όπως αυτή που αναγκάστηκαν να δεχτούν οι προμηθευτές των νοσοκομείων.    

 Με βάση δε τα διαθέσιμα στοιχεία, το Δημόσιο οφείλει τα περισσότερα σε:

•        κατασκευαστικές εταιρείες, ποσό περίπου 2 δισ. ευρώ. Πρόκειται κυρίως για οφειλές των ΟΤΑ και των περιφερειών καθώς και των ΔΕΚΟ.

•        άλλα 4 δισ. και πλέον αφορούν σε οφειλές νοσοκομείων σε προμηθευτές, φαρμακευτικές εταιρείες, χρέη των ΟΤΑ και των ασφαλιστικών ταμείων. 

Από τα χρέη αυτά, το 1 δισ ευρώ έχει ήδη εγκριθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών αλλά … βρίσκονται στο «περίμενε», ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου αυξάνονται διαρκώς και τους τελευταίους μήνες φέτος αυξήθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες σχεδόν κατά 900 εκατ. ευρώ.

Από τα σχεδόν 10 δισ. ευρώ αυτά, τουλάχιστον 2 δισ. υπολογίζεται πως το κράτος θα αποφύγει να τα πληρώσει, κάνοντας συμψηφισμό χρεών από φόρους που το ίδιο επέβαλλε στις επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια. 
Από τα υπόλοιπα 7,5-8 δισ. μπορεί να εξοικονομήσει έως 1,5-2 δισ. ευρώ, αν οι επιχειρήσεις δεχθούν να «ρίξουν» τις απαιτήσεις τους κατά 20%. 

Αν δεν δεχθούν όμως, σύμφωνα με το σχέδιο και προκειμένου να επαρκέσουν τα λεφτά από τα δάνεια της Τρόικα, οι επιχειρήσεις που δεν θα μετάσχουν εθελοντικά στο «κούρεμα» ενδέχεται να αποζημιωθούν με νέα κρατικά ομόλογα, των οποίων η πληρωμή θα γίνεται από το 2020 και μετά, για να μην εκτροχιαστεί χειρότερα το χρέος.

Αν πάλι βιαστούν να τα ρευστοποιήσουν νωρίτερα, πουλώντας τα στην δευτερογενή αγορά στις εξευτελιστικά χαμηλές τιμές στις οποίες διαπραγματεύονται τον καιρό αυτό τα ελληνικά ομόλογα, τότε οι επιχειρήσεις απειλούνται να χάσουν έως και 70% των χρημάτων τους.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου