Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Συγχώνευση δόσεων εξετάζουν οι Ευρωπαίοι



Στη λύση της… συγχώνευσης των δόσεων που διεκδικεί η Ελλάδα σε μία «σούπερ-δόση», άνω των 44 δισ. ευρώ, φαίνεται πως προσανατολίζονται οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, μια λύση που προωθεί η Γερμανία, συνεπικουρούμενη από τη Γαλλία που πιέζει, δια στόματος του Προέδρου Ολάντ, να δοθεί άμεσα απάντηση στην ελληνική κρίση.

Με δηλώσεις του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «εξετάζει την καταβολή και των τριών δόσεων προς την Ελλάδα», υπονοώντας τη δόση του Σεπτεμβρίου που δεν έχει ακόμα «απελευθερωθεί», την επίμαχη δόση των 31,3 δισ. ευρώ του β΄ τριμήνου που έπρεπε να εκταμιευθεί προ της 16ης Νοεμβρίου, καθώς και τη δόση του Δεκεμβρίου.

«Η Ελλάδα πρέπει να λάβει τις τρεις υπόλοιπες δόσεις όταν επιλυθούν όλα τα ζητήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, επιμένοντας ωστόσο στην αναγκαιότητα της «επιτήρησης», κάνοντας λόγο για έναν «απαραίτητο μηχανισμό ελέγχου». Και σε κάθε περίπτωση έδειξε να συναρτά την εκταμίευση του όποιου ποσού με την επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων και όλων των ανοικτών θεμάτων ως προς το ελληνικό πρόγραμμα και ως προς τις δεσμεύσεις της χώρας μας.

Με τις δηλώσεις του αυτές ο Γερμανός υπουργός επιβεβαίωσε δημοσιεύματα της εφημερίδας Bild και του πρακτορείου Reuters που μετέδιδαν από το πρωί της Τρίτης πως η γερμανική κυβέρνηση έχει καταλήξει στην απόφαση του «συνδυασμού» των δόσεων προς την Ελλάδα ώστε να σταματήσει μια και καλή η σεναριολογία για τις δόσεις και για την πρόθεση των Ευρωπαίων να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Γαλλίας εμφανίστηκε πολύ λιγότερο «διπλωματικός» στο λόγο του, σε σχέση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών. Ο Φρανσουά Ολάντ ορθά-κοφτά μίλησε για την ανάγκη να χρηματοδοτηθεί άμεσα η Ελλάδα και μάλιστα δήλωσε πως: «η Ελλάδα έκανε όλες τις προσπάθειες που έπρεπε και δεν μπορεί να κάνει περισσότερα», σημειώνοντας παράλληλα πως αυτό που τώρα ψάχνουν οι εταίροι μας είναι ουσιαστικά ένα ... «παραθυράκι» για να περάσουν ακόμα και το σκόπελο της έγκρισης της δόσης και της χρονικής παράτασης του ελληνικού προγράμματος από τα εθνικά τους Κοινοβούλια!

Για την ακρίβεια δήλωσε ότι αναζητούνται «τεχνικές μέθοδοι» για να μην φθάσει το ζήτημα της επιμήκυνσης μέχρι τα Κοινοβούλια των χωρών της Ένωσης.

Ο Φρανσουά Ολάντ παραδέχθηκε πάντως ότι οι εταίροι μας θέλουν να μας βοηθήσουν, μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά: «η Ελλάδα περιμένει τη στήριξη που της έχει υποσχεθεί η ευρωζώνη και η ευρωζώνη οφείλει να στηρίξει την Ελλάδα ώστε να ξεπεραστεί η αμφιβολία για την φερεγγυότητα της ευρωζώνης», πλην όμως δεν μπορούν ή δεν είναι διατεθειμένοι να ρίξουν κι άλλα λεφτά στην όλη προσπάθεια…

«Παραμένει ένα ερώτημα που δεν τίθεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο ΔΝΤ και στους Ευρωπαίους: Πώς να δοθεί μια χρονική επιμήκυνση στην Ελλάδα χωρίς να κοστίσει οτιδήποτε στα κράτη και χωρίς να βάλει πρόσθετα χρήματα το ΔΝΤ. Είμαστε εμπρός σε αυτήν την εξίσωση αυτόν τον καιρό και θα εργασθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση τις επόμενες μέρες με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών» αναρωτήθηκε δημοσίως ο Γάλλος πρόεδρος.

Και απάντησε πως αυτό που πρέπει να γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες είναι: «να μπορέσουμε να βρούμε τεχνικούς τρόπους επαναχρηματοδότησης, ώστε να δοθούν στην Ελλάδα τα 31 δισ. που περιμένει χωρίς να διακινδυνεύσουμε τις αρχές που θα πρέπει να παραμείνουν ως αρχές στη Γερμανία, στη Γαλλία και στις άλλες χώρες». Σε κάθε περίπτωση κατέληξε στη δημόσια τοποθέτησή του δίνοντας κι ένα «μήνυμα» προς τη Γερμανία και τα κράτη δορυφόρους της: «Η λύση στα προβλήματα χρέους που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες της ευρωζώνης πρέπει να βρεθεί μέσω της αλληλεγγύης και όχι της συνεχούς λιτότητας».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου