Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

1 γιατρός για 10 χιλιάδες ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

• Η απόφαση για μη ανανέωση των συμβάσεων των συμβεβλημένων γιατρών δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους πολίτες

• Την πλήρη κατάρρευση του συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης καταγγέλλουν γιατροί και φορείς

           

Σε πλήρη κατάρρευση οδηγείται η πρωτοβάθμια περίθαλψη στο νομό Ρεθύμνου, αφού οι 80 και πλέον χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα είναι αναγκασμένοι από το επόμενο διάστημα κιόλας να εξυπηρετούνται από μόλις οκτώ γιατρούς!

Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Υγείας για την μείωση των συμβεβλημένων γιατρών έχει ως αποτέλεσμα να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις που πρόκειται να λήξουν το επόμενο διάστημα. Ως εκ τούτου, οι ούτως ή άλλως ελάχιστοι για τις ανάγκες ενός ολόκληρου νομού 17 γιατροί, εντός του επόμενου διμήνου αναμένεται να γίνουν μόλις δέκα, εκ των οποίων οι τέσσερις θα εργάζονται για τα πρωινά ιατρεία και οι υπόλοιποι θα είναι εξωτερικοί, συμβεβλημένοι γιατροί. Αυτό σε απλά μαθηματικά σημαίνει ότι θα αντιστοιχεί κάτι παραπάνω από ένας μόλις γιατρός ανά 10 χιλιάδες περίπου ασφαλισμένους!

Πιο συγκεκριμένα, στην υγειονομική μονάδα του ΕΟΠΥΥ θα είναι τέσσερις γιατροί, εκ των οποίων ένας πνευμονολόγος, ένας χειρούργος, ένας παιδίατρος και ένας ουρολόγος. Εξωτερικοί γιατροί θα είναι οι δύο γυναικολόγοι που έχουν σύμβαση από παλιά με το ΙΚΑ και τέσσερις ακόμα που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή ένας παθολόγος, δύο γενικοί γιατροί (ο ένας στον Πλακιά) και ένας γυναικολόγος. Εν ολίγοις, μόλις έξι ειδικότητες γιατρών θα προσφέρονται από το κράτος στους χιλιάδες ασφαλισμένους!

Και όλα αυτά την ώρα που το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού ασφυκτιά από τον όγκο της δουλειάς που έχει «επιβάλλει» η κρίση, με αποτέλεσμα οι χιλιάδες ασφαλισμένοι να μην έχουν πού να απευθυνθούν και κυρίως πώς να διασφαλίσουν ότι εν μέσω οικονομικής ύφεσης θα λάβουν τις υπηρεσίες υγείας που τους αξίζουν και για τις οποίες ούτως ή άλλως πληρώνουν μηνιαίως με τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Σε πολύ χειρότερη μοίρα, φυσικά, βρίσκονται οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας, οι οποίοι δυστυχώς λόγω και της έκρηξης της ανεργίας έχουν γίνει πολύ περισσότεροι.

Χθες το μεσημέρι, με πρωτοβουλία του ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην οποία παραβρέθηκε ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή, ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, ο διοικητής του νοσοκομείου, Νίκος Ξυπολυτάς, ο διευθυντής των υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ, Μανώλης Τσουπάκης, καθώς και οι εκπρόσωποι των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων.
Καταγράφηκε με μελανά χρώματα η κατάσταση και αποφασίστηκε τις επόμενες ημέρες όλοι οι φορείς να καταλήξουν σε ένα κοινό ψήφισμα και στην καταγραφή ενός «υγειονομικού χάρτη» του νομού, προκειμένου με αυτόν να πιέσουν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για λύσεις.

«Σε αυτήν την προοδευτική αποδυνάμωση του ΕΟΠΥΥ ήρθε να προστεθεί η πρόσφατη απόφαση, με την οποία, σύμφωνα με τη μνημονιακή δέσμευση, πρέπει να περικοπούν κατά 10% οι γιατροί πανελλαδικά με τη μη ανανέωση των συμβάσεων των γιατρών που υπηρετούν με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Αυτό για το Ρέθυμνο σημαίνει ότι από τους 17 γιατρούς, οι εννέα γιατροί δεν θα έχουν σύμβαση μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Καταλαβαίνετε ότι οι οκτώ γιατροί που μένουν δεν θα μπορούν να καλύψουν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή όλο το νομό, και φυσικά ούτε τους επισκέπτες που δεχόμαστε κάθε καλοκαίρι.

Οι δομές αντί να συμπληρωθούν και να εκπληρώσουν τον προορισμό τους που είναι η πρωτοβάθμια περίθαλψη αποδυναμώνονται ουσιαστικά σε προοδευτική κατάργηση και κανείς δεν ξέρει και δεν μας απαντάει τι θα ακολουθήσει, ποια θα είναι η διάδοχη κατάσταση και πώς θα γίνεται η πρωτοβάθμια περίθαλψη στο νομό μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Στεφανάκης, ο οποίος συμπλήρωσε σε ό,τι αφορά τους γιατρούς: «Στα πρωινά ιατρεία θα έχουμε μόλις τέσσερις γιατρούς και άλλους τόσους στα ιατρεία εκτός ΙΚΑ. Αυτός ο αριθμός δεν επαρκεί. Εκκρεμούν και άλλες 14 αιτήσεις γιατρών από πέρυσι το Μάιο για προσλήψεις, οι οποίοι από ό,τι φαίνεται όχι μόνο δεν θα προσληφθούν, αλλά θα απολυθούν και κάποιοι που εργάζονται».

Ο Ιατρικός Σύλλογος πρόκειται να θέσει μία σειρά από άμεσα αιτήματα. Αυτά είναι, σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη: «Εμείς θα ζητήσουμε καταρχήν την παράταση των συμβάσεων που λήγουν. Ακόμα, θα ζητήσουμε να προσληφθούν οι γιατροί που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να καλύψουμε μία μεταβατική περίοδο τουλάχιστον έξι μηνών, μέχρι να δούμε ποια θα είναι η επόμενη φάση λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ».

Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας πως οι ασφαλισμένοι οφείλουν να αντιδράσουν για να διεκδικήσουν λύσεις στα καθημερινά προβλήματά τους. «Οι πρώτοι που θα πρέπει να αντιδράσουν, εκτός από τους γιατρούς, είναι οι ασφαλισμένοι οι οποίοι ταλαιπωρούνται εδώ και πολλά χρόνια και από τις δομές του ΙΚΑ, όπου οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες στα ραντεβού. Πρέπει αυτό το σύστημα να εκσυγχρονιστεί, αλλά δυναμώνοντάς το και όχι αποδυναμώνοντάς το».

ΞΑΝΘΟΣ: ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Την προβληματική κατάσταση στον χώρο της υγείας σημείωσε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και υπεύθυνος του τομέα υγείας του κόμματος, Ανδρέας Ξανθός, που έκανε λόγο για μία ακόμα φορά σε στοχευμένη πολιτική από την κυβέρνηση και την τρόικα. «Η πρόσφατη εξέλιξη», είπε, «με τη μη ανανέωση των συμβάσεων σε εννιά γιατρούς της υγειονομικής μονάδας του ΕΟΠΥΥ στο Ρέθυμνο θεωρώ ότι είναι ένα ακόμα πλήγμα στις υπηρεσίες υγείας του νομού μας, που ούτως ή άλλως ήταν ελλειμματικές για χρόνια και που έχουν δοκιμαστεί σκληρά από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση λόγω του μνημονίου. Θεωρούμε ότι μαζί με τα προβλήματα που έχει το δημόσιο νοσοκομείο, μαζί με τη συνεχή επιβάρυνση των ασφαλισμένων για να έχουν τα φάρμακα και την περίθαλψη που δικαιούνται και μαζί με το τεράστιο πρόβλημα των ανασφάλιστων συμπολιτών μας, οι οποίοι λόγω της ανεργίας, λόγω των επιχειρηματικών λουκέτων, δεν έχουν πια πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο δοκιμάζει καθημερινά τις αντοχές των πολιτών.

Πιστεύουμε ότι αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώνει απόλυτα την εκτίμηση ότι δεν πρόκειται για νοικοκύρεμα και εξορθολογισμό, αλλά για διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Θεωρούμε ότι οφείλουμε σήμερα να δημιουργήσουμε ένα σοβαρό συγκροτημένο και δυναμικό κοινωνικό μέτωπο το οποίο θα υπερασπιστεί τα τελευταία υπολείμματα του ΕΣΥ και της περίθαλψης στο νομό μας. Δεν πιστεύω ότι είναι ζήτημα επιχειρημάτων και διαλόγου με την κυβέρνηση. Οι αποφάσεις είναι προειλημμένες, η στόχευση είναι συγκεκριμένη, δηλαδή να περικοπούν δραστικά οι δημόσιες δαπάνες υγείας και να μειωθεί στον ελάχιστο βαθμό το ανθρώπινο δυναμικό που υπηρετεί στο σύστημα. Νομίζουμε ότι σήμερα απαραίτητο είναι ένα μέτωπο και ένας αγώνας συλλογικός, μία πολιτική και κοινωνική δυναμική που θα ανατρέψει όλο το πλαίσιο στο οποίο κινείται σήμερα η πολιτική υγείας και θα θέσει κατά απόλυτη προτεραιότητα την ανάγκη των πολιτών να έχουν την ώρα της ανάγκης δημόσια περίθαλψη ποιότητας».

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Στάση εργασίας και πορεία στους δρόμους της πόλης έχει προκηρύξει η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου και η Ένωση ειδικευομένων Νοσοκομείου Ρεθύμνου, για την προσεχή Δευτέρα. Η στάση εργασίας θα είναι από τις 9 ως τις 12 το πρωί, ενώ θα πραγματοποιηθεί πορεία με τις ιατρικές μπλούζες στην πόλη του Ρεθύμνου.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Η υποβάθμιση των υπηρεσιών της δημόσιας υγείας, η απαράδεκτη ταλαιπωρία των ασθενών και του προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων, οι ελλείψεις φαρμάκων και η αμφίβολη ποιότητα υγειονομικού υλικού, οι απλήρωτες εφημερίες μηνών, η υποταγή της πολιτικής της υγείας στις επιταγές ενός μνημονίου που σκοτώνει υγιείς και αρρώστους, η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων πού θα προκύψει από την ιδιωτικοποίηση νοσοκομείων, οι απολύσεις, η βαρβαρότητα και ο κυνισμός της υγειονομικής πολιτικής είναι οι αιτίες που μας βγάζουν ξανά στο δρόμο.

Να μοιραστούμε με τους κατοίκους αυτής της πόλης, την ανησυχία, τον φόβο, την ανασφάλεια που έχει εισβάλλει στη ζωή όλων μας.
Και όλοι μαζί να διεκδικήσουμε δωρεάν υγεία για όλους, ποιοτική και ισότιμη. Και Κανένας ανασφάλιστος, ακάλυπτος υγειονομικά.
Πρέπει να σταματήσει επιτέλους η ανελέητη καταπάτηση των δικαιωμάτων μας.
Πρέπει να τελειώνει η ανοχή. Είμαστε άνθρωποι, όχι αριθμοί στους υπολογιστές της τρόικας.
Η υγεία είναι δικαίωμα. Τα νοσοκομεία είναι χώροι θεραπείας, όχι επιχειρήσεις με σκοπό το κέρδος».

http://www.goodnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου