Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Απλήρωτοι οι 1.450 εργαζόμενοι του «Παπαγεωργίου»

Συναγερμός έχει σημάνει στο χώρο της Υγείας λόγω της οικονομικής ασφυξίας πολλών νοσοκομείων της χώρας. Ακόμη και το νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, που έχει χαρακτηριστεί ως το «καλό παράδειγμα του ΕΣΥ», βρίσκεται σε αδιέξοδο. Αδυνατεί να πληρώσει μέχρι και τους μισθούς των 1.450 εργαζομένων του, καθώς η κρατική επιχορήγηση αρκεί μόνο για την κάλυψη μέρους της μισθοδοσίας. Η κατάσταση είναι πλέον οριακή, τονίζει στο tvxs.gr ο πρόεδρος του νοσοκομείου, Βασίλης Παππάς.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Παπαγεωργίουπροχώρησαν σε επ’ αόριστον επίσχεση εργασίας, καθώς παραμένουν απλήρωτοι εδώ και ένα μήνα. Την Τρίτη πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το νοσοκομείο, ενώ για το πρωί της Τετάρτης προγραμματίζουν κινητοποίηση μπροστά στα γραφεία της 3ης ΥΠΕ. 

Σύμφωνα με την πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων, Ελευθερία Νικολιδάκη, η διοίκηση του νοσοκομείου τους ενημέρωσε ότι από την περασμένη Παρασκευή έχει υπογραφεί το ένταλμα για το ποσό που θα σταλεί για τη μισθοδοσία, αλλά τα χρήματα δεν έχουν φτάσει ακόμη.

«Έχουμε φτάσει σε οριακό σημείο, οι εργαζόμενοι δικαίως έχουν κάνει επίσχεση εργασίας, διαμαρτύρονται οι άνθρωποι. Κάναμε τις περικοπές των μισθών και τώρα δεν τους δίνουμε τίποτα», τονίζει στο tvxs.gr o πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου.

Εξηγώντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα, διευκρινίσει πως τα έσοδα του νοσοκομείου είναι τα χρήματα που καταβάλουν τα ασφαλιστικά ταμεία έναντι των υπηρεσιών που παρέχει και η ετήσια κρατική επιχορήγηση για την καταβολή της μισθοδοσίας. «Πέρυσι το ελληνικό δημόσιο κατέβαλε το 62% της μισθοδοσίας, το ίδιο και πρόπερσι. Το υπόλοιπο ποσό το εξασφαλίζαμε από τα ασφαλιστικά ταμεία», επισημαίνει.

«Το ελληνικό δημόσιο δεν μας δίνει τα χρήματα που έπρεπε να μας δώσει, ούτε τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν πληρώσει, με αποτέλεσμα τα τελευταία να χρωστούν σήμερα 185 εκατ. ευρώ. Αυτό μας έχει φτάσει σε οριακή κατάσταση, δεν είχαμε πια να πληρώσουμε το προσωπικό, τη ΔΕΗ, το αέριο, τη σίτιση, την ασφάλιση, τη φύλαξη. Δεν ξέρω που θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση», τονίζει ο κ. Παππάς.

Άνιση μεταχείριση

Ο κ. Παππάς καταγγέλλει άνιση μεταχείριση και επιχορήγηση του Παπαγεωργίου σε σχέση με τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας. «Το νοσοκομείο Παπαγεωργίου είναι ένα νοσοκομείο δημόσιο, όπως όλα τα υπόλοιπα. Η μόνη του διαφορά είναι ότι διοικείται από ένα επταμελές διοικητικό συμβούλιο, εκ των οποίων τρία μέλη ορίζει ο υπουργός, τρία μέλη το ίδρυμα Παπαγεωργίου και ένα το πανεπιστήμιο. Λειτουργεί κανονικά όπως όλα τα υπόλοιπα, δέχεται ανασφάλιστους, ασφαλισμένους, εφημερεύει κανονικά και δεν διαφέρει σε τίποτα από όλα τα νοσοκομεία που λειτουργούν σε όλη τη χώρα», εξηγεί.

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρός του, το νοσοκομείο Παπαγεωργίου αυτή τη στιγμή έχει τους καλύτερους δείκτες από άποψη παροχής υπηρεσιών στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, «στα υπόλοιπα νοσοκομεία όχι μόνο δόθηκε το 100% της μισθοδοσίας, αλλά έχουν δοθεί και χρηματοδοτήσεις 530 εκατ. ευρώ. Για παράδειγμα, το Αττικό Νοσοκομείο, που είναι ίδιο με το δικό μας, έχει πάρει τριπλάσια χρηματοδότηση από εμάς. Ρωτάμε γιατί συμβαίνει αυτό και δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση», τονίζει.

«Ζητήσαμε και σήμερα ακόμη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας για να συζητήσουμε την κατάσταση, αλλά μας είπε ότι δεν θέλει», συνεχίζει.

Αναφορικά με τις ευθύνες που επέρριψε στη διοίκηση του νοσοκομείου «διότι δεν φρόντισε να βρει λύση στο πρόβλημα» η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, ο κ. Παππάς απαντά: «Τι λύση να βρούμε; Εμείς δεν έχουμε χρήματα στην τσέπη μας. Τα ασφαλιστικά ταμεία μας χρωστούν και το υπουργείο δεν καταβάλλει τη μισθοδοσία. Έχουμε στείλει δεκάδες έγγραφα, δεν είναι τωρινή η κατάσταση. Συνεχίζεται εδώ και μήνες. Πάντα μας στέλνουν τελευταία στιγμή τα χρήματα. Δεν γίνεται άλλο. Σε λίγο δεν θα έχουμε να πληρώσουμε το ΙΚΑ και θα μας βάλουν μέσα».

TVXS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου