Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Απίστευτο: Μνημόνια και στα νοσοκομεία! Τι προβλέπουν

Απίστευτο: Μνημόνια και στα νοσοκομεία! Τι προβλέπουνΗ λέξη μνημόνιο έχει μπει για τα καλά σε όλες τις φάσεις της ζωής των Ελλήνων. Τώρα μπαίνουν και στα νοσοκομεία. Τι υποχρεούνται να υπογράψουν διοικητές νοσοκομείων, προϊστάμενοι οικονομικών υπηρεσιών αλλά και περιφερειάρχες υγείας. 

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Αφού μπήκε η χώρα σε μνημόνιο δε θα έμπαιναν και τα νοσοκομεία; Ένα ειδικό έγγραφο- μνημόνιο καλούνται άμεσα να υπογράψουν περιφερειάρχες υγείας, διοικητές νοσοκομείων αλλά και προϊστάμενοι οικονομικών υπηρεσιών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων προκειμένου να δεσμευτούν και εγγράφως ότι θα τηρήσουν τον προϋπολογισμό, δε θα ξεφύγουν στα έξοδα ενώ δε θα εγκρίνουν καμία αγορά εάν προηγουμένως δεν έχουν εξασφαλισθεί τα χρήματα. 

Πρόκειται για πρωτοφανή ενέργεια που περιλαμβάνει περιορισμούς που στην πράξη δεν μπορούν να εκτελεστούν. Μάλιστα όπως αναφέρεται στο έγγραφο που καλούνται να υπογράψουν και δημοσιεύει η ηλεκτρονική σελίδα της αυτόνομης παρέμβασης υγειονομικών ygeionomikoi.gr, ο προϊστάμενος της οικονομικής υπηρεσίας του νοσοκομείου, οφείλει μα παρακολουθεί μηνιαίως τα οικονομικά και αν διαπιστώνει αποκλίσεις πρέπει να ενημερώνει το υπουργείο υγείας και να φροντίζει να τις επιλύει. 

Ούτε ευρώ δεν πρέπει να ξεφύγει από τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων με βάση το μνημόνιο που θα υπογράψουν οι διοικητές κα θα πρέπει και να λάβουν μέτρα ώστε να περιοριστούν τα όποια περιττά έξοδα. 
Οι νέοι περιορισμοί αναμένεται να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα στη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων καθώς σήμερα δεν επαρκούν τα χρήματα όχι μόνο για τις εφημερίες, αλλά ούτε καν για τα απαραίτητα υλικά και τα τρόφιμα των ασθενών. 

Είναι ενδεικτικό ότι σε πολλές περιπτώσεις οι συγγενείς των ασθενών τρέχουν να προμηθευτούν από φαρμακεία υγειονομικό υλικό ενώ κάποιοι άλλοι υποχρεώνονται να φέρνουν και τάπερ από το σπίτι καθώς το κρέας αποτελεί είδος προς εξαφάνιση από το μενού των αρρώστων. 

- See more at: 
http://www.iatropedia.gr/articles/read/3752#sthash.bHpaS2DN.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου