Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Μόνον προπληρωμένες παραγγελίες παραδίδουν οι φαρμακευτικές

Σε εβδομαδιαία βάση τα προβλήματα …

Η μία μετά την άλλη οι φαρμακευτικές εταιρίες κλείνουν τη στρόφιγγα της τροφοδοσίας προς τον ΕΟΠΥΥ, εκθέτοντας έτσι σε μείζονα κίνδυνο την υγεία των Ελλήνων ασθενών, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται αίφνης χωρίς θεραπευτική κάλυψη και προσπαθούν να εξασφαλίσουν με δικά τους χρήματα τα αναγκαία για τη ζωή τους φάρμακα.

Λίγες μόλις ημέρες μετά την επιβολή των «βελούδινων» προστίμων, ύψους 5.000 ευρώ (!), που επεφύλαξαν οι αρμόδιοι σε επτά πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες για τις δραματικές ελλείψεις φαρμάκων που είχαν προκαλέσει έμφραγμα στην ελληνική αγορά τον περασμένο Οκτώβριο, οι φαρμακοβιομηχανίες παραμένουν στον ίδιο «ακραίο» μοντέλο τροφοδοσίας σύμφωνα με το οποίο εφοδιάζουν με φάρμακα τον ΕΟΠΥΥ μόνο όταν προπληρωθούν για την παραγγελία.

Γνωστή ελβετική εταιρία με φάρμακα που προορίζονται κυρίως για καρκινοπαθείς και η οποία αφήνει να διαρρεύσει από καιρού εις καιρόν ότι θα φύγει από τη χώρα μας, την περασμένη εβδομάδα αρνήθηκε να προμηθεύσει με ογκολογικά φάρμακα τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ εάν δεν προκαταβάλλονταν τα χρήματα. Το αποτέλεσμα ήταν οι ασθενείς να καθυστερήσουν τη χημειοθεραπεία τους μέχρι να μπορέσει να εξασφαλίσει τα χρήματα ο ΕΟΠΥΥ και να πληρώσει την εταιρία.

Την ίδια στιγμή, τη «σημαία» της αποχώρησης από την ελληνική αγορά και της απόσυρσης των προϊόντων τους αρχίζουν να σηκώνουν και άλλες πολυεθνικές. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, τουλάχιστον μία – δυο εταιρίες κάθε εβδομάδα μπλοκάρουν κατά τον ίδιο τρόπο τη φαρμακευτική αλυσίδα.

Είναι ενδεικτικό έγγραφο του ΕΟΠΥΥ προς το υπουργείο Υγείας με το οποίο ο πρόεδρος του Οργανισμού, κ. Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος ενημερώνει ότι η εταιρεία βιοτεχνολογίας Actelion αποσύρει από τις 25 Φεβρουαρίου 2013 από την ελληνική αγορά τα δύο «ορφανά» φάρμακα (φάρμακα υψηλού κόστους, άνω των 2.000 ευρώ, που προορίζονται για σπάνιες παθήσεις) που διακινεί, Tracleer και Zavesca. Ο λόγος, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, είναι οι ενστάσεις της εταιρείας σχετικά με την τιμολόγηση των προϊόντων αυτών στο Δελτίο Τιμών.

Ωστόσο, όπως αναφέρει στο έγγραφό του ο κ. Παπαγεωργόπουλος, τα σκευάσματα αυτά δεν μπορούν να αντικατασταθούν με άλλα. Χορηγούνται στους ασθενείς με πνευμονική υπέρταση και μεταβολικά νοσήματα (νόσος Gauscher ) από νοσοκομεία του ΕΣΥ ή του ΕΟΠΥΥ ενώ σύμφωνα με πρόσφατη διάταξη του υπουργείου Υγείας συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο των περίπου 20 σκευασμάτων που επιτρέπεται να πωλούνται και από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Στην πράξη βέβαια η διάθεση από τα φαρμακεία αφορά μόνο τους ασθενείς που μπορούν να τα πληρώνουν από την τσέπη τους, καθώς η υψηλή τιμή τους δεν επιτρέπει σε κανέναν φαρμακοποιό να προκαταβάλλει τα χρήματα όπως ζητούν όλες οι πολυεθνικές εταιρίες με την παραγγελία και να περιμένει να τα εισπράξει από τον ΕΟΠΥΥ μήνες αργότερα.

Με το έγγραφό του ο κ. Παπαγεωργόπουλος ζητά από τον κ. Σαλμά να προβεί σε ενέργειες οι οποίες θα αποτρέψουν την απόσυρση των σκευασμάτων, ειδάλλως « θα αναγκαστεί ο Οργανισμός να εισάγει από το εξωτερικό για να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών και το κόστος θα είναι σημαντικό».

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου