Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

ΟΕΝΓΕ: Αποσυρθείτε από την εφημέρευση

Εκτός ελέγχου φαίνεται ότι βγαίνει η κατάσταση με τις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων.

Η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) καλεί τα μέλη της να αποσύρουν τα προγράμματα εφημέρευσης Μαρτίου, να προχωρήσουν σε συνελεύσεις και καταλήψεις στα γραφεία των διοικητών.

Θρίλερ επικράτησε, έως το πρωί της Παρασκευής, στο Κρατικό της Νίκαιας, όπου οι γιατροί χαρακτηρίζουν επικίνδυνα τα προγράμματα εφημερίας.

Ο διοικητής του νοσοκομείου αναγκάστηκε να επικοινωνήσει με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και να ζητήσει την εξαίρεση του Κρατικού από την εφημερία της Παρασκευής.

Η διοίκηση του ΕΚΕΠΥ τού ζήτησε, όμως, να εφημερεύσει κανονικά.

Απλήρωτοι

Το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ επισημαίνει ότι επί τέσσερις μήνες οι γιατροί του ΕΣΥ παραμένουν απλήρωτοι για τις τακτικές και οκτώ μήνες για τις πρόσθετες εφημερίες που πραγματοποίησαν, ενώ ήδη βλέπουν το μισθό τους να εξαερώνεται από τις περικοπές του τρίτου μνημονίου και την αυξημένη παρακράτηση φόρου.

Μάλιστα, όσο περνά ο καιρός καθίσταται ορατό το ενδεχόμενο να παραμείνουν οριστικά απλήρωτες οι εφημερίες Νοεμβρίου 2012, ενώ η υπουργική απόφαση κατανομής κονδυλίων για τους μήνες Δεκέμβριο 2012, Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2013 ανακαλείται και διορθώνεται 'λόγω λαθών', χωρίς όμως να εκταμιεύονται κονδύλια.

Η ΟΕΝΓΕ έχει κάνει επανειλημμένα διαβήματα για την έγκαιρη και πλήρη καταβολή των εφημεριών και κατέθεσε κατ΄ επανάληψη την πρόταση επαναφοράς της πληρωμής τους με μισθοδοτικές καταστάσεις. 

Μόνιμη επωδός στις απαντήσεις της πολιτικής ηγεσίας είναι πως όλα αποτελούν μνημονιακές δεσμεύσεις.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο, ενώ διαφαίνεται η επιδίωξη της κυβέρνησης να μετατρέψει τις εφημερίες σε υπερωριακό έργο χωρίς αποζημίωση. 

Αποσύρουν

Ως πρώτο βήμα αντίδρασης, η ΟΕΝΓΕ καλεί τις Ενώσεις Γιατρών να αποσύρουν άμεσα τα κατατεθειμένα προγράμματα Μαρτίου.

Να προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις και στη συνέχεια σε καταλήψεις στα γραφεία των διοικητών, δίνοντας συνεντεύξεις τύπου για τη συνολική κατάσταση στο νοσοκομείο τους και προχωρώντας σε κάθε ενέργεια που η συνέλευση κρίνει πρόσφορη.

Ενισχυτικά στις παραπάνω ενέργειες, καλεί όλες και όλους τους γιατρούς να πρωτοκολλήσουν μέσω της Ένωσης ή της Πενταμελούς Επιτροπής έγγραφο προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, με κοινοποίηση στον διευθυντή του τμήματος και στο οποίο θα αναφέρουν ότι αιτούνται εξαίρεσή τους από το πρόγραμμα εφημέρευσης λόγω υπέρογκων ανεξόφλητων εφημεριών.

Η ΟΕΝΓΕ στα τέλη της επόμενης εβδομάδας θα εκτιμήσει εκ νέου την κατάσταση και θα προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες σε συνεννόηση με τις Ενώσεις Γιατρών της χώρας. 

Δ.Κ.
ΙΑΤRONET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου