Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ Γ. ΔΗΜΑΡΑ, Γ. ΑΒΡΑΜΙΔΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ 
Β΄ΑΘΗΝΑΣ 

ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ
Α΄ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 

ΕΡΩΤΗΣΗ 
ΠΡΟΣ : ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ 

Θέμα: « Ηλεκτρονική συνταγογράφηση» 


Κυρίε Υπουργέ, 

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αναμενόταν να βάλει μια τάξη στο χώρο της υγείας και αντί αυτού βρισκόμαστε μπροστά στον απόλυτο εξευτελισμό τόσο των ασθενών όσο και του ιατρικού κλάδου. Έχετε μετατρέψει τους λειτουργούς της ιατρικής επιστήμης σε γραφειοκράτες έξω από το βασικό τους σκοπό. Οι αδυναμίες του συστήματος τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην επαρχία αλλά πολύ περισσότερο στις ακριτικές περιοχές είναι πολύ πιο έντονες και τις περισσότερες φορές μη αποκατασταθείσες εγκαίρως. Το αποτέλεσμα είναι να χάνεται ο βασικός στόχος που είναι η υγεία του ασθενούς, εξ’ αιτίας της αδυναμίας εφαρμογής του νέου συστήματος. 

Οι γιατροί έχουν την ευθύνη για την υγεία των πολιτών και στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουν μετατραπεί σε γραμματείς. Ενώ λοιπόν προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους σωστά με το να διαγνώσουν τις νόσους, να θεραπεύσουν τους ασθενείς καταβάλλοντας τις περισσότερες φορές υπεράνθρωπες προσπάθειες από την άλλη προσπαθούν να προλάβουν να μπουν στο σύστημα πριν πέσει, για να συνταγογραφήσουν τα απαραίτητα φαρμακευτικά σκευάσματα του ασθενούς, ο οποίος πλέον βρίσκεται σε μια τρικυμία αφού τον έχουν αποσυντονίσει οι πληροφορίες που τον βομβαρδίζουν καθημερινά σχεδόν με τα γενόσημα. 

Οι ασθενείς μαζεύονται έξω από τα ιατρεία για να πάρουν σειρά για τα φάρμακά τους (ιδίως μετά τις λήξεις των επαναλαμβανόμενων απεργιών των φαρμακοποιών). Δυστυχώς, όμως, δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, διότι μόλις το σύστημα ανοίγει, πέφτει από υπερφόρτιση. Οι ασθενείς γίνονται έξαλλοι, οι γιατροί χάνουν την υπομονή τους και μέχρι το μεσημέρι εγκαθιστούν ξανά και ξανά κωδικούς και μπες - βγες σε μια ταλαιπωρία ανείπωτη πέρα από κάθε όριο και τρόπο περιγραφής. 

Με το χάος που έχετε δημιουργήσει έχετε βλάψει την αξιοπιστία του γιατρού στα μάτια του ασθενούς τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην επαρχία, αλλά εκεί που η κατάσταση γίνεται απαράδεκτη είναι στις ακριτικές περιοχές. Οι ασθενείς θεωρούν τις περισσότερες φορές ότι οι γιατροί δεν θέλουν πια να τους εξυπηρετήσουν. 

Δεν φτάνουν τα προβλήματα στο χώρο της υγείας, τα ράντζα στους διαδρόμους, η αναμονή για χειρουργικό κρεβάτι, η έλλειψη φαρμάκων και υλικών, η λήψη αμφίβολης ποιότητας γενοσήμων από το Πακιστάν και όπου αλλού... 

Ερωτάστε : 

1. Με ποιο τρόπο θα βρείτε τις ενδεδειγμένες λύσεις για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τη βελτίωσή του, αν οι αποφάσεις οι οποίες παίρνετε βρίθουν από προχειρότητα, είναι μη δοκιμασμένες πιλοτικά, ενώ χρειάζεται χρόνος για να τις τελειοποιήσετε, να τις βελτιώσετε και να τις εφαρμόσετε χωρίς προβλήματα σε όλες τις περιοχές απανταχού στην Ελλάδα; 

Αθήνα 4-3-2013 

Αρ. πρωτ. 7937 ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ 

ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου