Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

 ΙΣΑ: Αναμένουμε την ανάκληση χρηματικών προστίμων στους ιατρούς που εκ παραδρομής έκαναν λάθη στην συνταγογράφηση ύστερα από απόφαση της ΥΠΕΔΥΦΚΑ


Προς τον
κ. Ελευθέριο Παπαγεωργόπουλο
Πρόεδρο Ε.Ο.Π.Υ.Υ
Κηφισίας 39 Μαρούσι

Εξαιρετικά Επείγον

ΘΕΜΑ: «Αναμένουμε την ανάκληση χρηματικών προστίμων στους ιατρούς που εκ παραδρομής έκαναν λάθη στην συνταγογράφηση ύστερα από απόφαση της ΥΠΕΔΥΦΚΑ»

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Με μεγάλη μας έκπληξη ενημερωθήκαμε ότι επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα και κυρώσεις σε ιατρούς μέλη μας για λάθη στη συνταγογράφηση ελάσσονος σημασίας. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, οι ιατροί καλούνται καθημερινά να καλύψουν εκτός των ιατρικών τους καθηκόντων και την διεκπεραίωση γραμματειακής υποστήριξης. Επίσης καθημερινά λαμβάνουμε τηλεφωνήματα μελών μας που χρειάζονται την συμβουλή της Νομικής μας υπηρεσίας προκειμένου να τους γνωστοποιηθεί αν κάποια σκευάσματα άπτονται της ειδικότητας τους. Ως εκ τούτου είναι λογικό και επόμενο να γίνονται κάποια εκ παραδρομής λάθη στην ηλεκτρονική συμπλήρωση των συνταγών και ως εκ τούτου θεωρούμε ιδιαιτέρως αυστηρές τις ποινές και θεωρούμε ότι θα μπορούσατε αρχικά να αποστείλετε σχετική επιστολή σας με την οποία θα ενημερώνατε τους ιατρούς για τα λάθη τους, τα οποία σε κάθε περίπτωση συνέβησαν λόγω ταχύτητας και εξαιτίας του φόρτου εργασίας. Άλλωστε αυτό που πρέπει να σας ενδιαφέρει πρωτευόντως είναι η διατήρηση σε υψηλό επίπεδο της επαγγελματικής συμπεριφοράς του ιατρού και η προαγωγή του κύρους του και της αξιοπιστίας του έναντι των ασφαλισμένων σας.

Επίσης πρέπει να μεριμνήσετε ώστε να θεσπιστούν τα κατάλληλα νομοθετήματα, τα οποία θα προσδιορίζουν με σαφήνεια και ακρίβεια ποια ειδικότητα μπορεί να συνταγογραφεί το κάθε σκεύασμα και τις αντίστοιχες εξετάσεις. Σε μια τέτοια μεταβατική περίοδο ο εξορθολογισμός του συστήματος της υγείας μπορεί να επιτευχθεί μόνο με σαφείς οδηγίες και κανονισμούς.

Οι ως άνω εξαντλητικές ποινές σε μια εποχή βαθιάς ύφεσης δημιουργούν στους ιατρούς μεγάλα βιοποριστικά προβλήματα. Πρέπει δε να ληφθεί υπόψη ότι οι ιατροί αυτοί παραμένουν ακόμα απλήρωτοι για τα δεδουλευμένα τους των ετών 2010 και 2011, καθώς επίσης και για το έτος 2012 για τις επισκέψεις και τις ιατρικές εξετάσεις πλέον των έξι μηνών προς ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα να μην δύνανται να καλύψουν τα έξοδα των ιατρείων και διαγνωστικών εργαστηρίων τους, καθώς επίσης και τα προς τω ζην τους.

Είναι λοιπόν εντελώς άδικο να ταλαιπωρούνται οι ιατροί μας κατ' αυτόν τον τρόπο και σας καλούμε όπως κατά δίκαιη κρίση διατάξετε την αναστολή και την ανάκληση των σχετικών ποινών.


Για το Δ.Σ. του Ι.Σ.Α .

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                  ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ


Κοιν: κ. Μάριο Σαλμά

Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου