Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

«Φούσκωσαν» οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ και ψαλιδίζουν τα διαθέσιμα κονδύλια


«Φούσκωσαν» οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ και ψαλιδίζουν τα διαθέσιμα κονδύλιαΣε πληγή του Φαραώ εξελίσσεται ο ΕΟΠΥΥ, καθώς ενώ έχει ξεκινήσει από το Δεκέμβριο η εξόφληση των οφειλών του, απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος από τα διαθέσιμα κονδύλια του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τον Ιανουάριο καταγράφηκε περαιτέρω αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, λόγω της ενσωμάτωσης των οφειλών του ΤΑΥΠΕΚΩ, που εντάχθηκε εσχάτως στον ΕΟΠΥΥ.

Ειδικότερα, οι οφειλές του αυξήθηκαν στα 2,538 δισ. ευρώ από τα 2,378 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο, ενώ πάνω από 100 εκατ. ευρώ «φούσκωσαν» τα χρέη των νοσοκομείων, φτάνοντας στα 1,886 δισ. ευρώ από 1,765 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο, δικαιώνοντας όσους υποστηρίζουν εξαρχής ότι οι «τρύπες» στην Υγεία μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα και στην ομαλή εκτέλεση του Προϋπολογισμού.

Όσον αφορά στο σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, η μείωση του stock συνεχίζεται με πολύ αργούς ρυθμούς, όπως προκύπτει από τα νεώτερα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τον Ιανουάριο. Ειδικότερα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές διαμορφώνονταν στα 7,921 δισ. ευρώ έναντι 8,045 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο, ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιορίστηκαν στα 643,3 εκατ. ευρώ έναντι 723,6 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2012. Από αυτά, τα 425 εκατ. ευρώ αφορούν σε επιστροφές ΦΠΑ και τα υπόλοιπα είναι κυρίως φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη έκθεση των τεχνικών κλιμακίων ΔΝΤ- Κομισιόν αναδεικνυόταν το πρόβλημα των εκκρεμών αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ ύψους 1,74 δισ. ευρώ και άλλων 1,2 δισ. ευρώ από φόρο εισοδήματος επιχειρήσεων, ποσά που σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών θα είναι τελικά πολύ μικρότερα λόγω των συμψηφισμών που θα γίνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου