Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Ανατροπή με τρόϊκα ενόψει συνάντησης

Το κατώφλι του μεγάρου Μαξίμου θα περάσουν σήμερα οι εκπρόσωποι της τρόικα στις 18.00 για την προγραμματισμένη συνάντησή τους με τον Αντώνη Σαμαρά στον απόηχο των χθεσινοβραδινών ανατροπών στις διαπραγματεύσεις που ενώ αρχικά έφερναν τις δυο πλευρές κοντά σε συμφωνία, εν τούτοις διαπιστώθηκε "απόσταση" στις θέσεις.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες, η παράταση της είσπραξης του "χαρατσιού" από την ΔΕΗ αλλά και η ρύθμιση των "κόκκινων" δανείων ως εκ τούτου παραμένουν στο τραπέζι της αποψινής συνάντησης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη των επικεφαλής της τρόικα με ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, όχι όμως και με τον Γιάννη Στουρνάρα ενώ δεν αποκλείεται η αναχώρηση τόσο του πρωθυπουργού όσο και του υπουργού Οικονομικών για τις Βρυξέλλες χωρίς να έχει κλείσει η διαπραγμάτευση.

Το διαπραγματευτικό "θρίλερ" ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας στο υπουργείο Οικονομικών όπου διεξήχθη ευρεία σύσκεψη με την συμμετοχή έξι υπουργών, αναπληρωτών υπουργών, γενικών γραμματέων αλλά και πολλών στελεχών της τρόικα ώστε να διευθετηθούν όλα τα ζητήματα ενόψει και της σημερινής συνάντησης των επικεφαλής των δανειστών με τον κ. Σαμαρά.

Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης και του ΙΚΑ την ώρα που αποχωρούσαν από το υπουργείο σημείωναν ότι η τρόικα είχε κάνει βήματα προς τις θέσεις της ελληνικής πλευράς τόσο για το θέμα των ρυθμίσεων οφειλών όσο και για το θέμα των δανείων ενώ ο Γιάννης Στουρνάρας με παρέμβασή του έβαλε πολύ χαμηλά τον πήχη. "Είμαστε ακόμα πολύ μακριά από συμφωνία για τις δόσεις προς τις εφορίες και τα ταμεία", σημείωσε.

Πληροφορίες αρχικά ανέφεραν ότι η τρόικα αποδέχεται έως 48 δόσεις για την ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία αλλά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου να λέει ότι ενδέχεται να παραταθεί η αξιολόγηση προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα.

"Πολλοί από εμάς μπερδεύουμε το επιθυμητό με το εφικτό. Η τρόικα θέλει ένα σύστημα μόνιμο που προσιδιάζει στα ευρωπαϊκά, εμείς θέλουμε 100, 200, 1.000 δόσεις. Θα το εξετάσουν τα τεχνικά κλιμάκια του ΥΠΟΙΚ και του υπ. Εργασίας ώστε να υπάρξει ένα κοινό σύστημα. Όμως απέχουμε ακόμα πάρα πολύ από τη λύση αυτή. Δεν υπάρχει σημαντική πρόοδος. Ίσως παραταθεί και η παραμονή της τρόικα, ακριβώς για το θέμα αυτό", σημείωσε.

Όπως είπε ο αξιωματούχος δεν υπάρχει επί του παρόντος εκτίμηση για τις δημοσιονομικές παραμέτρους των ρυθμίσεων ενώ -ανατρέποντας την εικόνα που υππήρχε το απόγευμα- υπογράμμισε ότι στόχος είναι ταυτόσημες ρυθμίσεις για τα ταμεία και τις εφορίες.

Επισήμανε ότι η τρόικα θέλει πρώτα να ακούσει για το ποια είναι τα ληξιπρόθεσμα, δηλαδή πόσοι θα επηρεαστούν από τις δόσεις και το τι προσδοκεί η ελληνική πλευρά να πάρει από τις δόσεις πριν πειστεί. "Το θέμα των δόσεων είναι ανοιχτό. Αναζητούμε κάτι ταυτόσημο για τα δυο υπουργεία. Να μην διαφέρουν οι δόσεις του ΥΠΟΙΚ από του υπ. Εργασίας. Δεν είμαστε κοντά δυστυχώς. Κοινή λύση, αν είναι εφικτό. Αυτό είναι και το σωστό, διότι από τον ίδιο κορβανά βγαίνουν", είπε.

Αντίθετα, από παράγοντα ασφαλιστικού ταμείου είχε καταστεί σαφές ότι η ρύθμιση προς τα ταμεία δεν μπορεί να είναι ίδια με αυτή για το Δημόσιο, παρά μόνο να κινείται προς την ίδια κατεύθυνση. Όπως τόνισε, "δεν υπάρχει ακόμα οριστική συμφωνία αλλά είμαστε στο δρόμο για συμφωνία" ενώ σημείωσε ότι "μας ικανοποιεί η θετική υποδοχή μιας ρεαλιστικής και βιώσιμης για τα ταμεία πρότασης" και ότι "δεν έχουμε αντίρρηση να είναι κοινής λογικής ρύθμιση αλλά δεν μπορεί να είναι ταυτόσημη".

Σύγχυση δημιουργήθηκε γύρω από το σχέδιο για την ρύθμιση των "κόκκινων δανείων" καθώς ενώ οι πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης έλεγαν ότι η τρόικα είναι συγκαταβατική, από το υπουργείο Οικονομικών μεταφερόταν εικόνα πλήρους διάστασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης θεωρείται ανοιχτό μόνο το θέμα της προστασίας πρώτης κατοικίας ενώ υπάρχει σύγκλιση τόσο ως προς το επιτόκιο της ρύθμισης όσο και ως προς το εισοδηματικό όριο των 25.000 ευρώ αλλά και ως προς την 4ετη περίοδο χάριτος.

Για το θέμα του Δημοσίου, όπως τόνισε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εφόσον είχε κλείσει θα ήταν πιο εύκολη η διαπραγμάτευση για τα υπόλοιπα. "Δεν είναι απολύσεις. Είναι οργανογράμματα της μείωσης και της βελτίωσης της ποιότητας. Δεν έχουμε 25.000 αποχωρήσεις. Τόσες είναι η κινητικότητα, η διαθεσιμότητα. Στο προαπαιτούμενο δεν υπάρχει αριθμός για αποχωρήσεις. Μας λένε 'πείτε μας εσείς' και είναι ζητούμενο", υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

MEGATV.COM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου