Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Γιατροί του Κόσμου : "Όπου υπάρχουν άνθρωποι"

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων έχει οριστεί από τον ΟΗΕ η 21 Μαρτίου. 

Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 1966 
στην ανάμνηση ενός φριχτού γεγονότος που συνέβη λίγα χρόνια νωρίτερα, την 21 Μαρτίου του 1960, όταν η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ 70 ανθρώπους, κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ.

Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Από τότε λοιπόν, ο ΟΗΕ μάς καλεί, να ενώσουμε τις φωνές μας κατά του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων και της ξενοφοβίας.



Για την ημέρα αυτή, οι Γιατροί του Κόσμου πιστοί στις αρχές τους και στον όρκο του Ιπποκράτη που τηρούν 23 χρόνια τώρα, αισθάνονται την ανάγκη,να επαναλάβουν την αυτονόητη δέσμευσή τους στην χωρίς διακρίσεις παροχή ιατρικής φροντίδας. 

Σε καιρούς κοινωνικής κρίσης που εκτρέφει την μισαλλοδοξία και τις ρατσιστικές διακρίσεις, απέναντι στο ανιστόρητο «Μόνο για Έλληνες» απαντούν με τον ίδιο τρόπο που κάνουν 23 χρόνια τώρα… 

Όπου υπάρχουν άνθρωποι… 

Αθήνα 1990 | Καταστατικό των Γιατρών του Κόσμου 

..Εμείς που υπογράφουμε το παρόν καταστατικό γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί και υγειονομικό προσωπικό, διακηρύσσοντας έμπρακτα για μία ακόμα φορά την αφοσίωσή μας στην προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει την ημέρα που ορκιστήκαμε, να παράσχουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες μας στον άνθρωπο, ασκώντας το λειτούργημά μας κατά πως υπαγορεύει η συνείδησή μας και η ιατρική δεοντολογία και, χωρίς να υπολογίζουμε πόνο, κούραση ή οποιαδήποτε άλλη σωματική ή ψυχική ταλαιπωρία. 

Εμείς που βιώνουμε καθημερινά τη δυστυχία των συνανθρώπων μας, ζώντας ανάμεσα σε ανθρώπινες υπάρξεις, που έχουν την ανάγκη μας και αποζητούν τη φροντίδα μας -ασθενείς, ανάπηρους, τραυματίες- κάνουμε κτήμα μας την αγωνία, την ανασφάλεια, τον πόνο, αλλά και τις ελπίδες τους. 

Εμείς που ανησυχούμε βαθιά, βλέποντας την καθημερινή αλλοτρίωση των αξιών στο όνομα του χρήματος, της εκμετάλλευσης, της δίψας για εξουσία, και την αυξανόμενη αποξένωση του ανθρώπου από τον άνθρωπο και την εγκατάλειψή του στο έλεος της μοίρας του. 

Όλοι εμείς λοιπόν, διατηρώντας ζωντανά στη σκέψη μας τον όρκο του Ιπποκράτη, οργανώνουμε τη δράση μας για να βρούμε διέξοδο στις ανησυχίες μας και να προσφέρουμε τη βοήθειά μας στους πληθυσμούς που πλήττονται από σεισμούς, επιδημίες, φυσικές καταστροφές, μαζικά προβλήματα ή βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση και γενικότερα, στον καθένα, που για οποιονδήποτε λόγο υποφέρει, σωματικά ή ψυχικά. 

Για τους λόγους αυτούς, ιδρύουμε οργάνωση με το όνομα "Γιατροί του Κόσμου - Ελληνική Αντιπροσωπεία" και με έδρα την Αθήνα… 

http://ygeiapress.blogspot.gr/2013/03/blog-post_21.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου