Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Ούτε ασπιρίνες στα νοσοκομεία

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΛΟΓΩ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ - ΑΠΟ ΣΟΥΒΛΑΤΖΙΔΙΚΑ ΚΑΙ ΠΙΤΣΑΡΙΕΣ ΣΙΤΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Αδιάφορα σφυρίζει η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί της Υγείας για την τραγική εικόνα που παρουσιάζουν, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια, τα δημόσια νοσοκομεία.

Τα ράντζα είναι καθημερινό φαινόμενο, αλλά δεν είναι το πιο σοβαρό. Οι ελλείψεις σε φάρμακα, υλικά, ακόμη και φαγητό στα νοσοκομεία είναι τραγικέςΤο αλλεπάλληλο κούρεμα των δαπανών στο ΕΣΥ έχει γονατίσει τα νοσηλευτικά ιδρύματα, που πλέον δεν διαθέτουν ούτε τα βασικά υλικά για τους νοσηλευόμενους.

Αποτέλεσμα: οι γιατροί να μην έχουν ούτε ασπιρίνη να δώσουν στους αρρώστους. Οι συγγενείς να τρέχουν να βρούνε από απλά αναλγητικά μέχρι ακριβότερα φάρμακα και η ζωή των ασθενών να κρέμεται από μία κλωστή.

Και δεν είναι μόνο τα φάρμακα. Οι συγγενείς εν έτει 2013 φθάνουν στους θαλάμους των νοσοκομείων ακόμη και με τάπερ με φαγητό, καθώς τα μενού που προσφέρονται πλέον δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις δεν διαθέτουν κρέας.

Τα γειτονικά σουβλατζίδικα και οι πιτσαρίες κάνουν... χρυσές δουλειές από προσωπικό και ασθενείς, καθώς τα φτωχικά γεύματα στα νοσοκομεία είναι αμφίβολο αν μπορούν έστω να ξεγελάσουν την πείνα.

Παρ' όλ' αυτά το υπουργείο Υγείας συχνά πυκνά διαβεβαιώνει ότι... όλα πάνε καλά στο ΕΣΥ.

Και τα υγειονομικά υλικά όμως έχουν κάνει φτερά, καθώς οι παραγγελίες αφορούν πλέον τα απαραίτητα, λόγω των περιορισμένων κονδυλίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι νοσοκομειακές δαπάνες το 2012 περιορίστηκαν στα 2,038 δισ. ευρώ, ενώ η τρόικα πιέζει να μειωθεί περαιτέρω το κονδύλι.

Υποχρεωτικά οι γιατροί, μην μπορώντας να λύσουν αλλιώς το πρόβλημα, ενημερώνουν συχνά τους συγγενείς για το τι απαιτείται για τη θεραπεία του αρρώστου, με συνέπεια οι περισσότερες οικογένειες να φέρνουν μόνοι τα υλικά, τα οποία αναζητούν από φαρμακείο σε φαρμακείο και από αποθήκη σε αποθήκη.

«Εχουν φθάσει πολλά νοσοκομεία σε σημείο να μην έχουν ούτε τα στοιχειώδη φάρμακα για τη νοσηλεία. Οπότε οι γιατροί προβληματίζονται πια για το ποιος είναι ο ρόλος τους πλέον, καθώς σε ένα νοσοκομείο χωρίς υλικά, φάρμακα και με κακές ξενοδοχειακές υποδομές τι μπορείς να προσφέρεις...» σημειώνει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας.

Οσο για το τι μέλλει γενέσθαι; «Είναι προφανές ότι η τρόικα επιχειρεί να διαλύσει το ΕΣΥ, γι' αυτό και θα ζητά συνεχώς νέες μειώσεις. Μετά θα τα παραχωρήσουν σε ιδιωτικές εταιρείες έναντι ενός ευρώ ως χρεοκοπημένες επιχειρήσεις και θα αρχίσουν να τα εκμεταλλεύονται. Οι γερμανικές εταιρείες προετοιμάζονται ήδη. Και βέβαια στη συνέχεια όποιος ασθενής δεν έχει να διαθέσει χρήματα θα πηγαίνει απλά στο σπίτι του».

Κατά τον κ. Βαρνάβα συζητήσεις έχουν ήδη γίνει εδώ και καιρό, με συνέπεια να έχουν μπει στο στόχαστρο μεγάλων ξένων εταιρειών νοσοκομεία όπως το «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης, το «Ερρίκος Ντυνάν» και πολλά άλλα που θεωρούνται «φιλέτα».

ΕΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου