Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Εξπρές εξόφληση παλαιών οφειλών του ΕΟΠΥΥ

Της Ελένης Πετροπούλου

Με διαδικασίες εξπρές ξεκινά η εξόφληση παλαιών οφειλών του ΕΟΠΥΥ, ύψους 1,5 δισ. ευρώ έως 31-12-2013, προς όλους τους παρόχους Υγείας - φαρμακεία και συμβεβλημένους ιδιώτες ιατρούς, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια. Σε κατεπείγουσα εγκύκλιο του προς τα επί μέρους ασφαλιστικά ταμεία ο ΕΟΠΥΥ αναφέρει ότι «το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών χρήζει κατεπείγουσας αντιμετώπισης» και καλεί τα ασφαλιστικά ταμεία να προχωρήσουν άμεσα ώστε να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η εξόφληση θα γίνει:

α) Eφόσον παρασχεθεί έκπτωση επί της συναλλακτικής αξίας (αξία παραστατικού στοιχείου προ ΦΠΑ), η οποία προκειμένου περί οφειλών προς τα φαρμακεία ορίζεται σε ποσοστό 3,5% επί της αξίας των χορηγηθέντων φαρμάκων με προσκόμιση στον ΕΟΠΥΥ πιστωτικών τιμολογίων.

β) Eφόσον οι δικαιούχοι παραιτηθούν από οποιαδήποτε άλλη αξίωση και ένδικο μέσο συμπεριλαμβανομένων και των τόκων υπερημερίας.

Το ποσό που προκύπτει ως εναπομένουσα οφειλή του ΕΟΠΥΥ ύστερα από την εφαρμογή των εκπτώσεων, εξοφλείται με την έκδοση σχετικών χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής σύμφωνα με τις ισχύουσες δημοσιολογιστικές διατάξεις. Το ανωτέρω ποσό δύναται να καταβάλλεται στους δικαιούχους ως προκαταβολή μετά την κατά νόμο αφαίρεση κρατήσεων. Η καταβολή γίνεται με έκδοση χρηματικού εντάλματος ύστερα από πρόχειρο λογιστικό έλεγχο, που διενεργείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ ή των φορέων των οποίων ο κλάδος υγείας μεταφέρθηκε στον ΕΟΠΥΥ. Εάν, μετά τη χορήγηση της προκαταβολής κατά τον έλεγχο και την εκκαθάριση των παραστατικών, προκύψει οφειλόμενο ποσό μικρότερο του προκαταβληθέντος, η διαφορά παρακρατείται από τους επόμενους λογαριασμούς των προμηθευτών. Σε περίπτωση μη υποβολής νεότερου λογαριασμού εντός τριμήνου από την εκκαθάριση, η διαφορά αναζητείται από τον ΕΟΠΥΥ κατά τις διατάξεις περί αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

Αποδοχή
Σημειώνεται ότι η αποδοχή της ρύθμισης από τους δικαιούχους συντελείται με την υποβολή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης εκ μέρους του δικαιούχου - παρόχου που κατατίθεται στην αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ ή των φορέων των οποίων ο κλάδος υγείας μεταφέρθηκε στον οργανισμό.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό έκπτωσης για τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας, έχει καθοριστεί από 2% έως και 20%.

Σε κάθε περίπτωση, για την αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα πρέπει επι μέρους ασφαλιστικά ταμεία:

Να αποστείλουν άμεσα στον οργανισμό τα σχετικά αιτήματα, τα οποία πρέπει να είναι σύμφωνα και με το έντυπο Ε1 στο οποίο είχαν καταγράψει τις υφιστάμενες έως 31 - 12 - 2011 ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Να υποδείξουν τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο θα μεταφέρει ο ΕΟΠΥΥ τα αιτούμενα και εγκεκριμένα από το ΓΛΚ ποσά έκτακτης χρηματοδότησης. Η διαδικασία μεταβίβασης πιστώσεων θα πραγματοποιηθεί μετά τη λήψη της επιχορήγησης και της έγκρισης της τροποποίησης του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ στους αντίστοιχους ΚΑΕ εσόδων - εξόδων. Αυτονόητο είναι ότι οι πιστώσεις αυτές δεν συμψηφίζονται με ασφαλιστικές εισφορές.

Στη εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι η αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών αφορά παραστατικά στοιχεία τα οποία έχουν εκδοθεί μέχρι τις 31 - 12 - 2011. Επιπρόσθετα, η ρύθμιση αφορά και τις οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων των οποίων ο κλάδος υγείας εντάχθηκε στον ΕΟΠΥΥ μετά την 01 - 04 - 2012. Το ποσό των οφειλών δύναται να καταβάλλεται ως προκαταβολή, ύστερα από πρόχειρο λογιστικό έλεγχο που διενεργείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ ή των φορέων των οποίων ο κλάδος υγείας εντάχθηκε στον ΕΟΠΥΥ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου