Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Επιστολή «κόλαφος» ενός απελπισμένου πατέρα προς τον Υπουργό Υγείας!!!


Ως γνωστόν, η Ελλάδα ανέλαβε ήδη από το 2009 (σύμφωνο Spidla) να συν-χρηματοδοτεί (με εταίρο την ΕΕ) τις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας προς ΑμεΑ, καταργώντας ιδρύματα εγκλεισμού (τύπου “Λέρου” ή “Δαφνιού”) προς αντικατάστασή τους με μικρότερου μεγέθους Κέντρα παροχής ΔΩΡΕΑΝ θεραπευτικών ή υποστηρικτικών υπηρεσιών Ψυχικής Yγείας (κατόπιν διαδικασίας επιλογής περιπτώσεων παιδιών ύστερα από αίτηση + επιτόπου αξιολόγηση). Τα εν λόγω είναι, λοιπόν, υποχρεωτικά χρηματοδοτούμενα και από τον κρατικό προϋπολογισμό κατ’ αναλογία (Υπ. Υγείας), όπως είπαμε πάνω. Σημειωτέο, ότι η διαδικασία χρηματοδότησης αυτή είναι αναγκαίο να γίνεται πρώτα από το Κράτος (κατά το όποιο "προκαθορισμένο" μερίδιο αναλογίας) για να μη διακοπεί η ροή από τα ταμεία της ΕΕ... Στα πλαίσια διάφορων περίεργων χειρισμών της Κρίσης, το Ελληνικό Δημόσιο αποφάσισε να περικόψει "ετσιθελικά" και ατεκμηρίωτα, με χουντικού χαρακτήρα εγκυκλίους τις όποιες εγκρίσεις χρηματοδότησης (ειδικά επί θητείας Υπ Οικ Βενιζέλου: άλλαξε η κατανομή ψηφισμένων κονδυλίων προϋπολογισμού εις βάρος των δαπανών της Ψυχικής Υγείας!!!). οι εν λόγω πρωτοβουλίες έλαβαν χώρα έξω από κάθε λογική ορθής παρακολούθησης των όρων καθημερινής λειτουργίας των Κέντρων αυτών (ως όφειλε, αφού το Υπ Υγείας είναι εποπτεύον φορέας), οι οποίες λειτουργούσαν και λειτουργούν ως ΜΚΟ. Στις ΜΚΟ αυτές εργάζονται, λοιπόν, με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου επί το πλείστον κοπέλες εξειδικευμένες στην Ειδική Αγωγή, είτε ως λογοθεραπεύτριες, είτε ως ψυχολόγοι, είτε ως εργοθεραπεύτριες, είτε ως ειδικές παιδαγωγοί, προκειμένου να υλοποιείται το βάσει ψυχιατρικής γνωμάτευσης πρόγραμμα υποστήριξης των παιδιών, που πάσχουν από σχετικά προβλήματα κλπ... 

Προσωπικά, πέρα από το ότι δεν έχω δυστυχώς εικόνα (αποδείξεις/ενδείξεις) για τα περί ορθής διαχείρισης στις ΜΚΟ (με τις φήμες για κακοδιαχείριση γενικά να είναι γνωστές σε αρκετούς από εμάς τους γονείς...), ο γιός μου που πάσχει από διαταραχή φάσματος αυτισμού, υποστηρίχθηκε εδώ και αρκετούς μήνες από τη ΜΚΟ Ψυχικής Υγείας: “Ε.ΨΥ.ΜΕ.” (www.epsyme.gr). Οφείλω να ομολογήσω ότι “κέρδισε” μεγάλη πρόοδο στον τομέα πχ της αυτοεξυπηρέτησής του ή της ικανότητάς του πχ να τρώει πχ στερεά τροφή κλπ, που οφείλεται στις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού των εκπαιδευτριών, στο οποίο και εγώ ως γονέας αλλά και άλλοι γονείς, οφείλουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη... Τέτοια πρόοδος σίγουρα δεν θα ήταν εφικτή με άλλη μορφή θεραπευτικών επεμβάσεων. Δυστυχώς, όμως, από την καθημερινή επαφή μου με το προσωπικό των εκπαιδευτριών, μαθαίνω ότι οι κοπέλες είναι απλήρωτες από τον Ιούνιο του 2012..!!! Η πρόφαση ήταν ανέκαθεν η έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης, για την οποία και κάναμε με πρωτοβουλία μου κίνηση κατάθεσης εγγράφου, όπως βλέπετε στο συνημμένο κείμενο που καταθέσαμε στο αρμόδιο Υπουργείο Υγείας κλπ... Οι κοπέλες επίσης το τελευταίο τρίμηνο του 2012 είχαν κάνει επίσχεση εργασίας για αρκετές εβδομάδες, επανήλθαν όμως στα πόστα τους, λίγο πριν τις γιορτές των Χριστ. του 2012, ίσως για λόγους άσκησης έμμεσης(?) εκβίασης (όποιας προέλευσης) για το ότι θα χάσουν δεδουλευμένα ή υπόσχεσης(?) ότι κάποια στιγμή θα πληρωθούν από άλλη οδό εξοικονόμησης πόρων της συγκεκριμένης ΜΚΟ κλπ... Η τωρινή κατάσταση παραμένει το ίδιο θλιβερή, με τις κοπέλες εγκλωβισμένες να εργάζονται απλήρωτες από πέρσι το καλοκαίρι, βοηθώντας όμως καθημερινά τα ΑμεΑ παιδιά και περιμένοντας, μήπως κάποια στιγμή πληρωθούν... 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οι κοπέλες που εργάζονται στην ΕΨΥΜΕ (ειδικά στο Κέντρο με την ονομασία: “ΚΗΜΑ”à Κέντρο Ημέρας Αυτισμού) θυσιάζονται δουλεύοντας απλήρωτες για να λειτουργούν οι δομές της Δημόσιας (κατά τα χαρτιά της συμφ Spidla) Ψυχικής Υγείας..!!! 

Αναρωτιέμαι: 

* Η χρηματοδότηση της ψυχικής υγείας, άραγε, με ποιά αντικειμενικά κριτήρια πραγματοποιείται προς τις ΜΚΟ και συγκεκριμένα προς την ΕΨΥΜΕ, προκειμένου να μη χαθεί η χρηματοδότηση της ΕΕ ???? Δηλ., η εύρυθμη λειτουργία των όποιων Κέντρων λειτουργούν στα πλαίσιά τους, πώς πιστοποιείται από τον εποπτεύοντα φορέα ??? 

* Πώς γίνεται ανεκτό να έχουν παρασχεθεί επί μακρόν υπαλληλικές υπηρεσίες σε φορέα εποπτευόμενο από το Υπ. Υγείας χωρίς την καταβολή των νόμιμων αποδοχών στους όποιους θεραπευτές/υπαλλήλους, με τους τελευταίους να έχουν πραγματοποιήσει και επί τούτου επίσχεση εργασίας, εν γνώσει του Υπουργείου Υγείας ??? Αυτό δεν έπρεπε να έχει προκαλέσει αυτεπάγγελτες διορθωτικές επεμβάσεις του υποτιθέμενου εποπτεύοντα ??? 

* Αν δεν έχουν καταβληθεί στην εν λόγω ΜΚΟ οι οφειλόμενες χρηματοδοτήσεις, που υποθετικά έπρεπε να έχουν εγκριθεί για την ορθότητά τους από το Υπ Υγείας κατόπιν αρμόδιου αιτήματος της εν λόγω ΜΚΟ, τι σκοπεύει να πράξει το εποπτεύον Υπουργείο Υγείας για την αποκατάσταση των όποιων ελλείψεων ??? (βλ. στην επιστολή προτεραιότητες για την κατανομή κονδυλίων του Προϋπολογισμού βάσει της Νομοθ Ανθρ Δικ...) 

* Πληροφορηθήκαμε ότι ουδέποτε χορηγήθηκε στη ΜΚΟ: “ΕΨΥΜΕ” έγγραφη έγκριση των προϋπολογισμών της μέχρι τώρα, παρόλα αυτά όμως, τα χρήματα που ζητούσε ως χρηματοδότηση η ΕΨΥΜΕ παραλαμβάνονταν επί μακρόν πριν τις επιπλοκές του 2012. Είναι αυτή η πρακτική σύννομη ??? 

* Αν απουσιάζουν εγκρίσεις ή απορρίψεις κονδυλίων δαπανών (με υπαρκτή μια σχετική τεκμηρίωση περί “ορθού” ή “λάθους”, βέβαια...), πώς είναι δυνατόν να γίνει λόγος οποτεδήποτε για κακοδιαχείριση και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος ??? Τα στελέχη του Υπ Υγείας/συνεργοί σε μια τέτοια [αμέλεια/ασυνέπεια/αδιαφάνεια] δεν είναι ένοχοι διαφθοράς και υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος ??? Παρ' όλα αυτά, ουδέποτε είχε προκύψει η παραμικρή αντίδραση/άρνηση/σχόλιο στα όσα παρουσιάστηκαν από την εν λόγω ΜΚΟ ως προϋπολογισμένα έξοδα... 

* Τέλος, τι σκοπεύει να κάνει το Υπ. Υγείας για να θέσει τέρμα στην ομηρία των ειδικών εκπαιδευτριών-ηρωίδων της ΕΨΥΜΕ ??? 
-----------------------

Ας απαντήσει κάποιος τέλος πάντων μέσα από το Υπουργείο Υγείας, ακούει κανείς ή δεν τους αγγίζουν αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ελληνικός λαός τι περιμένουν να μας θάψουν όλους? 

Μάνια Τσαβλίδου

1 σχόλιο:

  1. Είμαι και εγώ μια μητέρα, που το παιδί της πέρισι διαγνωστηκε στα 2,5 χρόνια του από επίσημο δημόσιο φορέα στο φάσμα του αυτισμού. Από το Σεπτέμβρη 2012 αποτελεί και ο μικρός μας, σχεδόν 4 ετών πλέον, μέρος της ομάδας των παιδιών που έχουν σταθεί τυχερά να βρίσκονται σε μια δομή σαν το ΚΗΜΑ, το οποίο λειτουργεί στα ευρωπαικά πρότυπα όσον αφορά την θεραπευτική προσέγγιση των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζουν τα συγκεκριμένα παιδιά, με θεραπευτές άρτια εκπαιδευμένους και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας για τα ελληνικά δεδομένα. Δυστυχώς αντί να προοδευουμε και να εξελισσόμαστε σαν κοινωνία, αλλά και ατομικά αυτοί που ασκούν διοίκηση στα ανώτερα αξιώματα μας καταναγκάζουν στην οπισθοδρόμηση της ποιότητας ζωής μας και κυρίως το πιο αδύναμων, των παιδιών, τα καταδικάζουν στην απομονωση και τον περιορισμό των επιλογών τους, τα πετουν στα καλάθι των αχρήστων, χωρίς να σκέφτονται ότι τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά με κατάλληλη εκπαίδευση και στήριξη έχουν τις δυνατότητες να λειτουργήσουν σα αυτόνομες μονάδες στη ζωή τους. Συμφωνώ απόλυτα με την επιστολή του πατέρα και δηλώνω συνοδοιπόρος του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή